GIS ostrzega przed spożyciem sera góralskiego. Wykryto groźne bakterie

GIS ostrzega przed spożyciem sera góralskiego. Wykryto groźne bakterie

Produkt, w którym wykryto groźną bakterię
Produkt, w którym wykryto groźną bakterię Źródło:GIS
W jednej partii sera góralskiego Mała Gałka Wędzona Balser wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes – informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Bakteria może powodować listeriozę, chorobę niebezpieczną szczególnie dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

„Badanie urzędowe jednej partii produktu określonego w komunikacie przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach” – ostrzega Głównym Inspektorat Sanitarny.

Chodzi o ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g, o numerze partii: 12080. Data minimalnej trwałości: 06.02.2021. Producentem produktu jest PPHU „Balser” Marian Górz.

„Nie należy spożywać produktu”

Jak wskazano w komunikacie, wspomnianego sera góralskiego nie należy spożywać. Bakteria Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Choroba ta jest groźna przede wszystkim dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Główne objawy przypominają przeziębienie: gorączka, dreszcze, bóle stawów i mięśni. Jeśli produkt został spożyty, Główny Inspektorat Sanitarny zaleca kontakt z lekarzem.

Czytaj też:
Uwaga na ten produkt ze sklepów Auchan. Wykryto na nim aminy

Źródło: GIS