Czy można przedawkować witaminę C?
Artykuł sponsorowany

Czy można przedawkować witaminę C?

Witamina C
Witamina CŹródło:Materiały prasowe
Czy tak zalecana witamina C ma same zalety? Czy istnieje jakaś maksymalna jej ilość sprzyjająca organizmowi? Kiedy ciągle słyszy się, jak ważna to witamina, można sądzić, że nie. Tymczasem okazuje się, że jej nadmierne stężenie w organizmie powoduje przykre skutki.

Witamina C jest zalecana przez okrągły rok, a szczególnie kiedy zaczyna się okres infekcji i przez cały czas jego trwania. Warto dostarczać ją przede wszystkim poprzez zbilansowaną dietę oraz - ewentualnie - suplementy. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę określa się na poziomie 60-100 mg.

Na co jest dobra witamina C?

Okazuje się, że jej rola nie ogranicza się do wzmacniania odporności i łatwiejszego przebywania wielu infekcji. Jest to najczęściej wspominana jej zaleta, jednak na tej jednej się nie kończy. Witamina ta m.in pomaga:

  • w gojeniu się skaleczeń, a nawet większych ran
  • wzmacniać środowisko jamy ustnej - zarówno zębów, jak i dziąseł, przeciwdziałając także próchnicy
  • właściwie wchłaniać żelazo
  • utrzymywać tkankę łączną w prawidłowym stanie.

Co się dzieje, jeśli witaminy C jest za mało?

O skutkach jej niedoboru przestrzega się dosyć często. Chodzi np. o:

  • ogólne osłabienie, w tym osłabienie odporności i częste infekcje,
  • szkorbut, krwawienie dziąseł, chwianie się zębów
  • problemy z kośćmi
  • długotrwałe gojenie się skaleczeń i podatność na siniaki.

W takich sytuacjach niezbędna jest korekta diety oraz - ewentualnie - uzupełnienie witaminy C suplementami medycznymi.

Zobacz też: https://poprostuzdrowo.pl/czerwone-banany

A co z przedawkowaniem?

Witamina C szybko ulega rozkładowi. Na jej nietrwałość wpływa wysoka temperatura. Dlatego stężenie tej witaminy w produktach gotowanych jest niewielka, nawet jeśli w stanie surowym było jej sporo. W związku z tym istnieje większe ryzyko jej niedoboru, niż nadmiaru, przynajmniej jeśli ktoś bazuje głównie na rozsądnej diecie.

Nieco inna sytuacja zdarza się, jeśli ktoś stosuje stałą suplementację witaminową. W ulotce każdego produktu jest wymienione stężenie poszczególnych witamin i minerałów w jednej dawce oraz zalecana ilość do spożycia w ciągu doby. Jeśli przeciętnie zdrowy użytkownik przestrzega tych zaleceń, nie powinno dojść ani do niedoborów, ani do przedawkowania witaminy C.

Zdarzają się jednak sytuacje, gdy zażywanie innych leków lub jakaś choroba zaburza wchłanianie suplementów witaminowych albo ktoś bierze dawki większe, niż zalecane w ulotce. Wtedy istnieje ryzyko przedawkowania nawet w przypadku witaminy C. Niestety i w tej sytuacji nie sprawdza się powiedzenie, że im więcej (ponad górną normę), tym lepiej.

Niepokojące objawy

Ryzyko przedawkowania witaminy C wzrasta, jeśli ktoś:

  • przyjmuje ponad 1 g tej witaminy na dobę przed szereg dni w postaci suplementów
  • ma problemy z nerkami.

Przedawkowaniu mogą towarzyszyć przede wszystkim objawy związane z układem pokarmowym takie, jak:

  • biegunka
  • nudności
  • zgaga
  • wzdęcia
  • ból pochodzenia kolkowego.

Możliwym objawem jest także wysypka na skórze, jednak zdarza się rzadziej, niż problemy z układem trawiennym.

To niestety nie wszystko

O ile jednorazowe przedawkowanie witaminy C może skończyć się co najwyżej powyższymi objawami, które ustąpią po pewnym czasie, tak notoryczne jej przedawkowywanie to zupełnie inna sprawa. Tu może nie skończyć się na szybko ustępujących sygnałach, a na stałych zmianach w organizmie.

Jeżeli nadmiar stężenia witaminy C ma charakter permanentny lub zdarza się bardzo często, ma to negatywny wpływ na układ moczowy. Chodzi o powstawanie złogów szczawianowych, powszechnie zwanych kamieniami nerkowymi.

Druga istotna sprawa dotyczy lepszego przyswajania żelaza dzięki witaminie C. Jej stały nadmiar może spowodować także nadmiar żelaza, co jest niebezpieczne głównie dla ludzi cierpiących na problemy z jego metabolizmem.

Co za dużo, to niezdrowo

Niestety, powyższe powiedzenie dotyczy także stałego nadmiaru witaminy C w organizmie. Przedawkowanie nie grozi na szczęście każdemu. Jednak warto pamiętać, że i suplementy witaminowe to produkty, które należy zażywać zgodnie z zaleceniem lekarza lub producenta. Witaminę C najlepiej czerpać jednak z odpowiedniej diety - wtedy minimalizuje się ryzyko jej przedawkowania.

Źródło: poprostuzdrowo.pl