Sękacz - tradycyjne ciasto wielkanocne z Suwalszczyzny

Sękacz - tradycyjne ciasto wielkanocne z Suwalszczyzny

Dodano:   /  Zmieniono: 
Sękacz, ciasto znane głównie w tradycji wielkanocnej na Suwalszczyźnie, co roku gości podczas Wielkanocy na stołach niemal każdego domu na pograniczu polsko-litewskim.

Do pieczenia sękacza potrzeba od 30 do 50 jajek, kilogram cukru, kilogram mąki, kilogram tłuszczu i litr śmietany.

Piecze się go na specjalnym walcu nad paleniskiem. Podczas pieczenia walec z  ciastem się obraca i w ten sposób pojawiają się na nim charakterystyczne sęki -  sople. Przeciętny sękacz ma ok. 50-60 cm wysokości.

Dużo sękaczy powstaje w czasie Wielkanocy w okolicach Sejn i Puńska, miejscowości zamieszkiwanej przez polskich Litwinów. Wiele zamówień otrzymują gospodynie na wsiach, które do dzisiaj trudnią się wyrobem sękacza, ale  najwięcej wypiekają go suwalskie piekarnie.

Jak informują ich przedstawiciele, w okresie wielkanocnym sprzedaż sękacza wzrasta przynajmniej dziesięciokrotnie. Dwie największe piekarnie w Suwałkach sprzedają go w sumie ok. 10 ton.

Legenda głosi, że pierwsze wzmianki o sękaczu pochodzą z XV wieku. Mieli go  spożywać litewscy żołnierze, idący na bitwę pod Grunwaldem.

ND, PAP