Jajka dobre nie tylko na Wielkanoc

Jajka dobre nie tylko na Wielkanoc

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. stock.xchng
Jajko zjedzone na śniadanie pomoże utrzymać wagę i chroni przed napadami głodu – tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Connecticut.
W badaniach wzięło udział 21 mężczyzn. Podzielono ich przypadkowo na dwie grupy. Pierwsza na śniadanie jadła posiłek bogaty w białka – jajecznicę z trzech jajek i białe pieczywo. Druga grupa dostała śniadanie obfite w węglowodany. Składał się na nie bajgel, chudy jogurt i pół łyżki serka do smarowania. Oba zestawy miały tę samą wartość kaloryczną.

Kilka godzin po śniadaniu przed badanymi postawiono obiad w formie bufetu szwedzkiego. Mogli zjeść ile chcieli. Ci, którzy na śniadanie zjedli jajka zadowolili się obiadem o niższej wartości kalorycznej – spożyli średnio o 112 kcal mniej. Następnego dnia, po takim samym śniadaniu, grupa jedząca jajecznicę na obiad zjadła aż 400 kcal mniej.

- Coraz więcej badań dowodzi, że białka wysokiej jakości są ważne dla zdrowia. Szczególnie istotne jest ich spożywanie podczas śniadania. Dzięki temu łatwiej uniknąć napadów głodu – mówi dr Maria Luz Fernandez, autorka badania. Z eksperymentu wynika również, że u osób spożywających na śniadanie białka utrzymuje się niższy poziom greliny – aminokwasu stymulującego głód.

PP, La Stampa