Ile jest pomidorów w pomidorowej salsie?

Ile jest pomidorów w pomidorowej salsie?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Salsa jest pomidorowa głównie z nazwy (fot. Wikipedia)
Żaden z pomidorowych sosów - popularnej salsy - na meksykańskim rynku nie zawiera 12 proc. pomidorów, czego wymagają przepisy, by salsę nazwać salsą - poinformowała Profeco, meksykańska instytucja rządowa stojąca na straży praw konsumentów.
Meksykańskie krajowe laboratorium ochrony konsumentów zbadało 1290 próbek pomidorowej salsy 12 producentów i nowego produktu "salsa typu keczup", oceniając procentową zawartość składników: pomidorów, soli, cukrów, barwników, konserwantów, zagęszczaczy i skrobi oraz informację dla konsumenta i koszt 100 gramów produktu. W znanych na meksykańskim rynku dwóch markach salsy było odpowiednio 3,8 i 3,5 procent pomidorów. Najbardziej zbliżone do prawdziwej salsy okazały się sosy dwóch innych marek, zawierające 11,1 proc. i 10,4 procent pomidorów.

Badania przeprowadzone przez Profeco pokazały, że w praktyce salsy tradycyjne i keczupy są bardzo do siebie podobne pod względem niewielkiej zawartości pomidorów. Co więcej, wszystkie marki zawierają według Profeco za dużo cukru. W pięciu salsach na meksykańskim rynku zawartość cukru wyniosła od 22,5 do 33,4 procent. Normom odpowiadała za to zawartość soli.

Meksyk, w którym niemal wszystkim posiłkom towarzyszy salsa, jest krajem z największym na świecie wskaźnikiem otyłych dzieci i drugim po Stanach Zjednoczonych pod względem liczby otyłych dorosłych. 

PAP, arb