Pączki nieróżane nie są beznadziejne

Pączki nieróżane nie są beznadziejne

Dodano:   /  Zmieniono: 
Pączki w tym roku mogą kosztować nawet 2 złote za sztukę (fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
Pączki na tłusty czwartek, nie muszą mięć tradycyjnego nadzienia różanego. Można je nadziewać np. powidłami śliwkowymi. Z powodu wzrostu cen zarówno mąki i energii cukiernicy rozważają podniesienie cen pączków do 2 zł za sztukę. Może to skłonić niektórych do tego żeby samemu usmażyć tłustoczwartkowy przysmak - spekuluje "Super Express"
- Dziennie produkujemy tysiące pączków, powstaje ich 600-700 na godzinę, a w tłusty czwartek uwijamy się jak nigdy – mówi Jarosław Meryk, właściciel cukierni Meryk w Warszawie. Tradycyjnie pączki przygotowuje się najpierw mieszając wszystkie składniki w misie, następnie cukiernicy wałkują i dzielą ciasto. Po zakończeniu tego procesu ze specjalnego rękawa płynie słodkie nadzienie. Ostatnim etapem jest zawinięcie ciasta z nadzieniem w środku i usmażenie.

„Super Express", pmr