Szpinak uspokaja

Szpinak uspokaja

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. Peter Forster/Wikipedia
Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety - ustaliła międzynarodowa grupa naukowców. Według nich dobry humor mogą zapewnić np. surowy szpinak i twardy włoski ser owczy, pecorino.

Wyniki badań ekspertów z uniwersytetu w Cambridge, opublikowane w  specjalistycznym piśmie "Biological Psychiatry", przeanalizował włoski związek rolników indywidualnych Coldiretti, który przedstawił mieszkańcom Italii menu złożone z potraw i składników, które pomagają zwalczać nerwowość i agresję dzięki podwyższonej zawartości tryptofanu, czyli obojętnego elektrycznie aminokwasu. To jemu właśnie przypisuje się własności relaksacyjne.

Zespół specjalistów, na czele z włoskim neurologiem Lucą Passamontim, wykazał, że przyczyną złego humoru i  utraty spokoju jest spadek ilości serotoniny w mózgu. Dochodzi do niego zarówno wtedy, kiedy rezygnujemy z posiłku, jak i wtedy, gdy jemy niewłaściwe rzeczy. Szczególnie skutecznym gwarantem dobrego humoru i uczucia relaksu są zdaniem ekspertów migdały i mleczko pszczele, a także surowa boćwina, surowy szpinak i jajka. Na liście polecanych produktów są też czekolada, orzechy, mleko, fasolka, cukinie, mięso indycze, grzyby hodowlane, ryba dorada i herbatniki z mąki razowej. Wszystkie składniki podanego jadłospisu są ogólnodostępnymi, stałymi elementami codziennej włoskiej kuchni.

PAP, arb

 0

Czytaj także