Łódź potrzebuje żywności ekologicznej

Łódź potrzebuje żywności ekologicznej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Samorząd województwa łódzkiego zachęca rolników do ekologicznej produkcji żywności. Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w regionie łódzkim jest jedną z najmniejszych w Polsce.

Ekologiczne metody produkcji żywności zyskują coraz więcej zwolenników. W związku z tym wzrasta także liczba gospodarstw ekologicznych. W regionie łódzkim ta metoda wciąż jest jednak mało popularna. Według danych samorządu województwa na koniec ub. roku w regionie działało 489 gospodarstw ekologicznych. Są to przede wszystkim producenci prowadzący działalność w zakresie ekologicznej uprawy roślin i  utrzymania zwierząt – jest ich 472. Pozostali zajmują się przetwórstwem produktów ekologicznych oraz wprowadzaniem ich na rynek.

- Zachęcamy rolników do zainteresowania się produkcją ekologiczną, ponieważ w województwie łódzkim łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych to niespełna 7250 ha. Niewiele, ponieważ stanowi to  zaledwie 1,26 proc. ogólnej powierzchni takich użytków w Polsce; mniej mają tylko województwa opolskie i śląskie - powiedziała rzeczniczka marszałka województwa łódzkiego Joanna Blewąska. Zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego rolnicy dokonują na formularzu opracowanym przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; znajduje się on na  stronie internetowej Inspekcji. Rolnik sam wybiera jednostkę certyfikującą, do jakiej chce się zgłosić. - Wysłanie zgłoszenia oznacza, że rolnik rozpoczął przestawianie produkcji na ekologiczne metody gospodarowania i udostępni swoje gospodarstwo do kontroli - zaznaczyła Blewąska.

Kontrolę przeprowadzają corocznie inspektorzy danej jednostki certyfikującej, do której zostało wysłane zgłoszenie. W Polsce jest ich w  sumie 10, a szczegółowe informacje na ich temat można znaleźć na  stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są one upoważnione przez resort rolnictwa do wydawania i cofania certyfikatów. Gospodarstwo dla wytwarzanych przez siebie produktów otrzymuje znak towarowy "produkt rolnictwa ekologicznego". Przy produkcji ekologicznej nie wolno stosować: syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, zapraw nasiennych, sztucznych koncentratów, organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) czy pasz przemysłowych.

Rolnictwo ekologiczne jest jednym z pakietów rolnośrodowiskowych w  ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Przystępujący do niego rolnicy dostają dodatkowe dopłaty, zróżnicowane m.in. od rodzaju uprawy czy hodowli.

eb, pap