Komórki macierzyste w... twojej bułce?

Komórki macierzyste w... twojej bułce?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Soczysty hamburger... prosto z laboratorium? Już wkrótce to właśnie w laboratoriach może być "hodowane" mięso, które trafi na nasze stoły (fot. sxc.hu)Źródło:FreeImages.com
W Holandii, w ramach badań nad komórkami macierzystymi, naukowcy mają zamiar stworzyć pierwszego na świecie hamburgera, który od początku do końca zostanie stworzony w laboratorium. Cel? Opracować metody produkcji mięsa, które są bardziej produktywne niż tradycyjna hodowla.
Naukowcom z Maastricht udało się stworzyć małe kawałki mięśni, które następnie mają zostać zmieszane z krwią i sztucznie wyprodukowanym tłuszczem. Do jesieni, dzięki temu, syntetycznie stworzone mięso ma "urosnąć" do rozmiarów sporego kotleta.

Jeśli eksperyment zakończy się powodzeniem już wkrótce wszyscy możemy jeść kotlety z laboratorium. Aby tak się jednak stało, trzeba będzie obniżyć koszt produkcji syntetycznego mięsa, który obecnie wynosi ok. 200 tysięcy funtów (sic!). Naukowcy z Holandii przekonują jednak, że wraz z rozpoczęciem produkcji na masową skalę, koszty uda się znacznie obniżyć.

Jest jeszcze jeden poważny problem - okazuje się, że syntetycznie wyprodukowane mięso... nie ma smaku. Naukowcy z Holandii pracują już jednak nad zmianą tego stanu rzeczy.

BBC, arb