Organizatorami cyklu imprez "Wielkanoc Mięsne Święta – Polska Tradycja" są: Polska Federacja Branży Mięsnej, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Instytut Technologii Mięsa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Wydarzeniu towarzyszył skierowany do firm wędliniarskich konkurs prezentacji wielkanocnych wyrobów. Produkty oceniane były w dziesięciu kategoriach. Kapituła konkursu sprawdzała miedzy innymi szynki i wędzonki parzone i surowe, kiełbasy świąteczne, pasztety pieczone, oraz wędzonki i kiełbasy drobiowe. Wyniki tegorocznej oceny zaprezentowane zostaną 23 marca, podczas IV Ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy.
Wydarzeniu towarzyszył skierowany do firm wędliniarskich konkurs prezentacji wielkanocnych wyrobów, a także konkurs wielkanocnych mięsnych dań kulinarnych, w którym mogły uczestniczyć m.in. zakłady przetwórstwa mięsnego i zakłady żywienia zbiorowego, które wytwarzają wyroby gotowe.
is, PAP