Michał Doroszkiewicz z Poznania został Mistrzem Świata Młodych Cukierników. Mistrzostwa po raz pierwszy odbyły się w Polsce.
"Ocenialiśmy przede wszystkim smak i estetykę wykonania prac. Ważne też było to, jak dalece praca nawiązuje wyglądem do tematu tegorocznych mistrzostw +Człowiek i Ekologia+" - powiedział po ogłoszeniu wyników członek kilkuosobowego, międzynarodowego jury Wojciech Janik.
Młodzi cukiernicy zmierzyli się w czterech kategoriach. W ciągu dwóch dni musieli zrobić składający się z trzech pięter tort, przygotować talerz pralin, torcik deserowy oraz deser lodowy. Zawody zorganizowano podczas Międzynarodowego Salonu Turystycznego TOUR SALON 2002 trwającego w Poznaniu.
Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników (do 23 lat) organizuje co roku Światowa Unia Cukiernicza. W Polsce zawody zorganizowało Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP.
Do Poznania przyjechało 24 uczestników z 13 krajów - Austrii, Czech, Danii, Holandii, Japonii, Kolumbii, Niemiec, Norwegii, Polski, Portugalii, Rumunii, Szwajcarii i Szwecji).
les, pap