Producenci ryb walczą z Gessler

Producenci ryb walczą z Gessler

Dodano:   /  Zmieniono: 
Magda Gessler (fot. Krzysztof Matuszynski / Newspix.pl) Źródło:Newspix.pl
Stowarzyszenie Importerów Ryb postanowiło walczyć z lansowanymi na antenie TVN tezami Magdy Gessler na temat mrożonych ryb. Jak donosi Pudelek.pl SIR wytyka restauratorce szereg błędów.
To nie pierwsza skarga na program "Kuchenne Rewolucje". Se.pl informował wcześniej, że właściciele jednej z restauracji zamierzają procesować się z restauratorką.

"Czy to normalne, by ryba była czynna do 2019 roku?"

Stowarzyszenie Importerów Ryb zwróciło szczególną uwagę na wypowiedź Gessler dotyczącą mrożonych ryb. "Śmierdzi. Niech pani otworzy tę rybę, może tam coś jest na tej etykiecie napisane? Pani musi czytać, czy ludzi otruć, czy nie otruć! Pani płaci za tę rybę i pani za nią odpowiada! Pytam się, czy to jest zdrowe, czy to jest normalne, żeby ryba była czynna do 2019 roku?! Zajebiście! - mówiła podczas jednego z programów Gessler.

"Nieprawdziwe jest stwierdzenie, że data przydatności do spożycia pokazanego w programie produktu upływa w 2019 roku bowiem widniejąca na etykiecie liczba 2019 poprzedzona literami CEE stanowi numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego" - tłumaczy SIR w liście.

Jak podkreślają importerzy ryby są głęboko mrożone już na statku-przetwórni. "Nieuzasadnione >oskarżenia< pod adresem tych filetów wygłoszone przez panią Gessler na antenie TVN godzą w dobre imię kategorii produktu i firm zajmujących się obrotem handlowym filetów z miruny na rynku polskim" - zaznaczono.

Czym jest świeża ryba?
"Komentarza wymaga również lansowana, z niezrozumiałym dla nas uporem, przez panią Gessler na antenie TVN, teza o wyższości ryb świeżych nad głęboko zamrożonymi. Teza ta jest nieuprawniona zwłaszcza bez precyzyjnego określenia co rozumiemy pod pojęciem >świeżości<. Nie jest bowiem synonimem świeżości ryby jej niezamrożona postać!" - podkreślono.

"Ryby zamrożone na morzu należą do >najświeższych< produktów spożywczych dostępnych na rynku. Czas jaki, w tym przypadku, upływa od złowienia żywej ryby do jej głębokiego zamrożenia jest najkrótszy z możliwych (liczony w godzinach) i nie ma konkurencji z żadnym innym sposobem obróbki żywności pochodzenia zwierzęcego" - zaznaczono.

ja, Pudelek.pl, "Super Express"