60-dniowy świeży chleb bez pleśni? To możliwe

60-dniowy świeży chleb bez pleśni? To możliwe

Dodano:   /  Zmieniono: 
Amerykańscy naukowcy odkryli metodę, dzięki której można zachować świeżość chleba i zabezpieczyć go przed pleśnieniem bez użycia konserwantów
Amerykańscy naukowcy odkryli metodę, dzięki której można zachować świeżość chleba i zabezpieczyć go przed pleśnieniem bez użycia konserwantów.
Inżynierowie z firmy Microzap wynaleźli sposób, który pozwala zabezpieczyć pieczywo przed pleśnieniem oraz zachować jego świeżość na okres nawet 60 dni. Niepotrzebne są do tego środki chemiczne.

Nowa metoda zakłada użycie fal mikrofalowych. Naukowcy tworzyli nową technologię w celu zwalczania bakterii chorobotwórczych, np. salmonelli. W trakcie badań odkryli jednak, że świetnie nadaje się jednak do niszczenia zarodników pleśni.

Użycie fal mikrofalowych na 60-dniowy chleb przez 10 sekund, zredukowało ilość pleśni do poziomu pieczywa zaraz po upieczeniu.

mp, wyborcza.pl