Naukowcy wyhodowali wołowinę w laboratorium

Naukowcy wyhodowali wołowinę w laboratorium

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
Mięso wyhodowane z macierzystych komórek krowy uzyskano rok temu. Z relacji osób, które próbowały hamburgerów zrobionych z laboratoryjnej wołowiny niewiele różni się ona od tradycyjnego mięsa. 20 maja 2014 opublikowano nową i kosztowną metodę uzyskiwania tego mięsa – podaje TVN Meteo powołując się na portal popsci.com.
Na Uniwersytecie w Maastricht w Holandii zespół naukowy na czele z prof. Markiem Postem wyhodował mięso w laboratorium. Podczas konferencji prasowej w Londynie mięsa próbowali m. in. austriacka specjalistka zajmująca się badaniem żywności – Hanni Ruetzler, dziennikarz Josh Schonwal i prof. Mark Post. Według Hanni Ruetzler  wygląda ono identycznie, smak ma zbliżony do normalnego mięsa. Spodziewała się jednak, że kotlet będzie bardziej soczysty.   

Mięso nie jest serwowane w restauracjach ze względu na trudną i kosztowną technologię jego wytwarzania. Na jednego burgera o wadze 142 gram potrzebowano sześciu tygodni, a kosztował 250tys. euro. Pieniądze wyłożył anonimowy ofiarodawca. Naukowcy chcą obniżyć koszty produkcji „mięsa z próbówki”. Wstępna cena 391 euro za kilogram jest zdecydowanie za wysoka. Dalsze badania mogłyby zmniejszyć cenę do 8 euro. To jednak wciąż dużo wyższa cena, niż ta jaką osiąga tradycyjne mięso.  

Profesor Uniwersytetu w Wageningen w Holandii Johannes Tramper ustalił, że najdroższe w hodowli jest proces wzrostu komórek w specjalnych pojemnikach z substancją wspomagającą wzrost. Rozwiązaniem może być cylindryczny reaktor, który byłby w stanie wyprodukować nawet 25600 kilogramów rocznie.

jł, TVN Meteo/popsci.com