Krupniok śląski trafił na unijną listę. Zyska specjalną ochronę

Krupniok śląski trafił na unijną listę. Zyska specjalną ochronę

Krupniok
Krupniok Źródło:Fotolia / Dar1930
Dodano:   /  Zmieniono: 
Krupniok śląski został zarejestrowany w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych - informuje Polsat News. Dzięki temu wytwórcy tego tradycyjnego śląskiego produktu zyskają lepszą ochronę przed podróbkami. Krupniok to jeden z najbardziej tradycyjnych rodzajów wędlin, charakterystyczny dla tradycji kulinarnych tego regionu.

Krupniok jest rodzajem kaszanki. Jego nazwa wzięła się od słowa "krupa", oznaczającego jęczmienną kaszę perłową. Samo pojęcie „krupniok” jest definiowane m.in. jako kiszka zrobiona z kaszy i krwi, przeznaczona do gotowania lub smażenia. Pierwsze wzmianki o tym tradycyjnym śląskim produkcie pochodzą z XVIII wieku, jednak prawdziwą popularność krupniok zyskał dopiero w latach 30. XX wieku. Wówczas to trafił do codziennego spożycia.

O specjalną unijną ochronę starali się od kilku lat rzeźnicy i wędliniarze, przy wsparciu władz województwa śląskiego i opolskiego. W 2012 zainaugurowało działalność Stowarzyszenie "Krupnioki Śląskie", które stworzyło jednolitą recepturę wytwarzania krupnioku. Wniosek o wpisanie krupnioków śląskich na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych został w lutym opublikowany w Dzienniku Urzędowym UE i zaakceptowany przez KE wobec braku zastrzeżeń. Już w 2014 roku krupniok został wpisany na listę produktów tradycyjnych.

UE stawia przed producentami, którzy starają się o specjalną ochronę swojego wyrobu szereg wymagań. Jednym z nich jest to, by co najmniej jeden etap procesu produkcyjnego odbywał się na obszarze, do którego nawiązuje nazwa. Niezbędne jest również wykazanie związku między produktem, a regionem pochodzenia. W zamian producenci otrzymują specjalną ochronę nazwy swojego wyrobu.

Źródło: Polsat News