Kebab z baraniną bez baraniny i wyroby seropodobne. Nieprawidłowości aż w 80 proc. restauracji

Kebab z baraniną bez baraniny i wyroby seropodobne. Nieprawidłowości aż w 80 proc. restauracji

Kebab
Kebab / Źródło: Fotolia / fotek
Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką – takie dania serwowały restauracje, bary czy smażalnie w miejscowościach turystycznych. Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.

Ogólnopolska kontrola odbyła się w III kwartale 2017 r. Inspektorzy sprawdzili 160 restauracji, barów, smażalni ryb, gospód, pizzerii i podobnych lokali położonych w miejscowościach turystycznych lub przy drogach dojazdowych do nich. IH wybrała je na podstawie skarg i ustaleń z poprzednich kontroli, a pozostałe – losowo. Inspektorzy zwracali uwagę m.in. na rzetelność obsługi, jakość potraw i napojów, warunki ich przechowywania oraz sposób informowania o cenach. Nieprawidłowości stwierdzili aż w 127 lokalach (79,4 proc.). Najczęściej dotyczyły zamiany składników oraz niepodawania pełnej informacji o cenach i składnikach.

– Kontrola wykazała, że jakość potraw i rzetelność obsługi w restauracjach w miejscowościach wypoczynkowych pozostawiają dużo do życzenia. Zdarza się, że turyści są tam wręcz oszukiwani. Dostają tańsze mięso, ryby lub sery niż obiecano im to w menu, a porcje bywają niedoważone – mówi Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

W sumie inspektorzy sprawdzili 4018 partii produktów. Różnego rodzaju zastrzeżenia mieli do 1743 partii (43,4 proc.).

Sok ananasowy
Sok udawał nektar ananasowy

Ser feta
Zamiast fety klienci dostawali tańsze sery, najczęściej ser sałatkowy Favita.

Menu
Nieprawidłowe podawanie cen w 50 lokalach – w cenniku brakowało informacji, ile dania lub napoju dostaniemy za daną kwotę.

Jedzenie w lodówce
Niewłaściwe przechowywanie potraw, np.: - w 20 lokalach inspektorzy znaleźli towary przeterminowane, m.in. przyprawy, przetwory mięsne, sery, - w 10 lokalach w jednej lodówce w odkrytych naczyniach sąsiadowały ze sobą wyroby gotowe (bigos, flaki, surówki) i np. rozmrożona ryba, surowe mięso, twaróg, - w 10 lokalach były brudne podłogi, urządzenia chłodnicze i sprzęt stykający się z żywnością.

Gorąca czekolada
Napój instant o smaku czekoladowym udawał gorącą czekoladę.

Dorsz
Nie zgadzały się gatunki ryb: kucharze serwowali tańszą limandę żółtopłetwą jako droższą solę, a plamiaka jako dorsza.

Oscypek
Zamiast oscypka, który zgodnie z unijnymi przepisami jest Chronionym oznaczeniem geograficznym klienci dostawali tańsze odpowiedniki, najczęściej odpowiednio ser sałatkowy Favita i roladę ustrzycką,

Obiad w jednej z restauracji
Zbyt małe porcje w 17 lokalach, np.: - grillowane mięso indyka ważyło 106 g i 109 g zamiast deklarowanych w menu 160 g, - w placku po zbójnicku z wołowiną inspektorzy stwierdzili 43 g i 49 g mięsa na deklarowane 120 g, - porcja okonia zawierała 137 g mięsa ryby zamiast deklarowanych 200 g.

Kebab
UOKiK podkreśla, że droższe mięso zastępowano innym: kebab z baraniną nie zawierał ani grama baraniny, w pierogach z farszem jagnięco-wołowym było tylko mięso wołowe, a w gyrosie drobiowym - wieprzowina.

Czytaj także

 0

Czytaj także