• Kuchnia kanibala 18 sie 2002 Kiedy przed rokiem Timothy Taylor, archeolog z uniwersytetu w Bradford, odnalazł w jaskiniach w Eton i Alveston ślady kanibalizmu, na Wyspach Brytyjskich rozpętała się burza
  • Wielkanocny stół Radziwiłła 15 kwi 2001 Święcone - jak wiadomo - to tradycyjne potrawy, które, poświęcone przez kapłana w Wielką Sobotę, spożywa się w wielkanocną niedzielę na śniadanie. To zwyczaj bardzo stary, wywodzący się jeszcze z prasłowiańskich obrzędów wiosennych ku czci zmarłych. Odbywały się wtedy trwające...
  • Łoża wokół gerydonu 4 mar 2001 O kuchni Rzymian w czasach Nerona To nie Rzymianie stworzyli pierwsze dzieła o sztuce kulinarnej, lecz podobnie jak w wielu innych obszarach słowa pisanego - Grecy. Problem polega na tym, że czas obszedł się z najstarszymi zabytkami greckiej literatury gastronomicznej...
  • Najstarsza kuchnia świata 21 lis 1999 Dziczyzna przez wieki tak zakorzeniła się w menu, że wymyślono nawet pieczeń sarnią na czas postu
  • Haust słodyczy 25 paź 1998 Na półkach w dobrych winiarniach pojawiły się niedawno butelki zawierające świetny trunek - Pi- neau des Charentes. Nazwę swą wywodzi od krainy, w której jest produkowany i której centrum stanowi winiarski region Cognac. To rodzaj wina likierowego czy - jak chcą...