Opublikowane teksty

  • Zadziwiająca moc rokitnika

    21 lut 2016, 20:00Rośnie wszędzie. W parkach i ogródkach. Jest tak kwaśny, że po rozgryzieniu go twarz się wykrzywia. Ale też zdrowy na potęgę.
  • Naturalne domowe antybiotyki

    7 lut 2016, 20:00Nie bójmy się więc powrotu do babcinych sposobów leczenia i śmiało włączajmy te składniki do naszej codziennej diety.
  • Jak przyspieszyć metabolizm?

    1 lut 2016, 6:00Co przesądza o szybkości przemiany materii? Znaczenie ma wiek, tryb życia oraz to, co jemy. Na metabolizm możemy wpływać.
  • Jak w bajce

    24 sty 2016, 20:00Butikowy hotel jak z „Alicji w Krainie Czarów”, SPA tylko dla kobiet czy hotel w renesansowym zamku to tylko niektóre luksusowe obiekty powstałe w ostatnich latach. Takich miejsc będzie coraz więcej.
  • Dlaczego warto pokochać błonnik

    24 sty 2016, 20:00Dzięki błonnikowi pokarmowemu dłużej czujemy się najedzeni po posiłku, a nasz organizm łatwiej usunie toksyczne resztki. Jest on również niezastąpionym źródłem antyoksydantów.
  • Zdrowo na talerzu narciarza

    17 sty 2016, 20:00Jazda na nartach lub snowboardzie to sporty wytrzymałościowe, wysoce aerobowe i angażujące wszystkie mięśnie. Wymagają koncentracji, refleksu, dynamiki i wysiłku, dlatego podczas godzinnej aktywności możemy spalić nawet do 500 kcal. Aby zapewnić...
  • Gdy najdzie apetyt na słodycze

    27 gru 2015, 20:00Jesień i zima sprzyjają objadaniu się słodyczami. Czym można oszukać organizm, aby nie jeść cukru, ale czuć przyjemność?
  • Zdrowa zima

    20 gru 2015, 20:00Jak wzmocnić odporność organizmu, aby przez całą zimę nie kaszleć i nie chodzić z zatkanym nosem? To naprawdę proste!
  • Pić mleko, czy nie pić? Oto pytanie

    29 lis 2015, 20:00Zdrowe, niezdrowe? Chude czy tłuste? Zakwaszone czy słodkie? Tylko dla dzieci, czy i dla dorosłych? Na temat mleka istnieje wiele, często sprzecznych, teorii. Jakie jest więc zdrowe i dla kogo?
  • Zgubne skutki zajadania stresu

    22 lis 2015, 20:00Przed stresem trudno uciec. Ważne, aby wiedzieć, jak go w zdrowy sposób rozładować. Zaglądanie do lodówki na pewno nie jest takim sposobem. Gdy jesteś niespokojny, poziom cukru we krwi rośnie, więc każda cząstka zjadanej czekolady zwiększy...
  • Rzepak czy oliwki?

    16 lis 2015, 11:00Czy oliwa jest olejem, czy olej oliwą? Co jest zdrowsze? Na czym smażyć, a czym polewać sałatki? Czyli o zdrowych tłuszczach, które powinny się znaleźć w codziennym menu.
  • Wegekuchnia puka do drzwi

    26 paź 2015, 6:00Kilkanaście lat temu osoby, które z własnej woli nie jedzą mięsa uważane były za dziwaków. Do dzisiaj zresztą w niektórych domach jest to styl życia zupełnie niezrozumiały, a kiedy wegetarianin przychodzi na obiad, zagubieni gospodarze w popłochu...
  • Lekarstwo na talerzu

    18 paź 2015, 20:00Dietetycy i lekarze są zgodni, że w przypadku niektórych chorób prawidłowa dieta nie tylko może zahamować ich postęp i być ważnym wsparciem terapii, ale wręcz doprowadzić do wyleczenia.
  • Zgubny tłuszczyk

    11 paź 2015, 20:00Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem w naszej diecie, ale jest również nośnikiem smaku. Nie możemy się bez niego obejść, często jednak nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele znajduje się go w produktach, z których przygotowujemy potrawy.
  • Nie morduj ziemniaków

    4 paź 2015, 14:00Przyznaj się, lubisz je! Są smaczne i można przyrządzać je na setki sposobów, a jednak... traktujesz je po macoszemu, żeby nie powiedzieć: mordujesz. Wrzucasz do garnka, zalewasz wodą i długo gotujesz. Tak długo, aż będą się rozpadać. Błąd!
  • Nie marnuj jedzenia

    27 wrz 2015, 20:00Coraz więcej Polaków zwraca uwagę na to, co je. Pierwszego wyboru dokonują w sklepie, decydując się na lepszą jakość, a więc często wyższą cenę produktów. Równie często poprzez nieodpowiednią ich obróbkę wydane pieniądze idą do kosza.
  • Posiłek mistrzów

    20 wrz 2015, 20:00Dla aktywnej, uprawiającej sport osoby właściwa dieta powinna stać się kolejną dyscypliną. Odpowiednio dobrane produkty, ich jakość, ilość oraz sposób przygotowania posiłku mają ogromny wpływ na kondycję i wydajność organizmu.
  • Sztuka odchudzania

    13 wrz 2015, 20:00Wszyscy znamy cudowne diety. Przecież stosowaliśmy je już nie raz... Efekt zawsze ten sam: na początku utrata kilogramów i euforia. Po jakimś czasie jednak wracamy do dawnej wagi, a nawet ją przekraczamy. Klasyczny efekt jo-jo! Jak go uniknąć?
  • Witaminy w słoiku

    6 wrz 2015, 20:00Jesienna obfitość warzyw i owoców, ich dojrzały smak i przystępne ceny zachęcają do zapełniania spiżarki słoikami pełnymi przecierów, marynat, kiszonek i soków.
  • Jedzenie na szóstkę

    30 sie 2015, 20:00Jak uchronić dziecko przed otyłością? Co robić, aby nie jadło wyłącznie frytek? Jak wzbudzić ciekawość nowych smaków? Po prostu: należy mu wpajać dobre nawyki żywieniowe. Wiadomo: czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał.