• Szczyrzycka soczewka 13 mar 2016, 20:00 Na stole w Kafe Zielony Niedźwiedź stoi pięć kapslowanych, zielonych butelek. Powstały niedaleko Szczyrzyca i są owocem pracy i doświadczeń Marcina i Kuby Lorków
  • Życzenia pierwszego świata 10 sty 2016, 20:00 Życzę sobie i wszystkim, by polska gastronomia podniosła nieco głowę.
  • Aniołowie prostoty 20 gru 2015, 20:00 Oj, żebyście wiedzieli, jak ja nienawidzę tej pseudosztuki na talerzach. Tych dań z miliona składników wyglądających jak zielnik pensjonarki lub laurka gimnazjalistki, a nie coś, czym uczciwy człowiek chciałby zaspokoić apetyt.
  • Gastronomiczna pasja 16 lis 2015, 11:00 Zwykle w listopadzie atakują mnie refleksje na temat natury kuchni polskiej. Czym ona jest? Gdzie ona jest? Kto ją rozumie? Kto ją serwuje?
  • Czy jest z nami podczaszy? 26 paź 2015, 6:00 Wino się rozlało. Ale pytanie, czy prezydent Rzeczypospolitej Polskiej powinien w czasie uroczystej kolacji podejmować królewską parę trunkiem kosztującym 12 euro za butelkę, pozostaje w mocy.
  • Smak oscypka 5 lip 2015, 20:00 Trudno dostrzec, o co chodzi w kuchni podhalańskiej, trudno przedrzeć się przez tłumy, blichtr i wysyp „oryginalności”, ba! nie wiadomo nawet dobrze, czy taka istnieje. Czytamy sobie Jalu Kurka o podhalańskim głodzie, czytamy...