Czekolada chroni przed promieniowaniem słonecznym?

Czekolada chroni przed promieniowaniem słonecznym?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Zawarte w czekoladzie ziarna kakao są bogate we flawonoidy, które chronią skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Niestety, jak wykazują ostatnie badania hiszpańskich naukowców, w procesie produkcji przysmaku, jego dobroczynne właściwości znacznie się zmniejszają, podaje „El Mundo”.
Wprawdzie czekolada nie może zastąpić tradycyjnego kremu do opalania, gdyż nie wiąże witaminy D tak, jak dzieje się w przypadku tradycyjnych filtrów przeciwsłonecznych, ale jest jego znakomitym uzupełnieniem.

Wyniki najnowszych badań pokazują, że flawonoidy chronią organizm od szkód wyrządzanych przez substancje utleniające, tj. promienie ultrafioletowe, zanieczyszczenie środowiska czy substancje chemiczne obecne w żywności modyfikowanej. Wcześniejsze doświadczenia naukowe wykazały także, że kakao polepsza wygląd skóry, chroni przed chorobami serca i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Hiszpańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment na grupie 30 osób, aby ocenić działanie specjalnej czekolady bogatej we flawonoidy, wyprodukowanej za pomocą specjalnej receptury, która nie zniszczyła jej ochronnych właściwości.
Ochotnicy spożywali dziennie 20 gramów tego pokarmu i zostali podzieleni na dwie grupy według rodzaju czekolady, jaką konsumowali. W rezultacie pierwsza grupa przyjmowała 300 gramów flawonoidów dziennie, a druga zaledwie 30. Po 12 tygodniach obliczono dawkę promieni słonecznych, jaka sprawi, że na skórze badanych pojawi się zaczerwienienie, oczywiście porównując ją z poprzednimi pomiarami sprzed eksperymentu. Ci, którzy zajadali się pełnowartościową czekoladą potrzebowali dwa razy więcej czasu, aby ich skóra się zaczerwieniła pod wpływem słońca. Natomiast w drugiej grupie, nie zanotowano praktycznie żadnych zmian.

Planuje się bardziej szczegółowe badania nad działaniem kakao, co ma duże znaczenie w badaniach nad starzeniem się skóry, nowotworami i wpływem diety na ludzki organizm.

as