Czy Polacy zaczną jeść polską wieprzowinę?

Czy Polacy zaczną jeść polską wieprzowinę?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Producenci wędlin coraz częściej sprowadzają mięso z zagranicy. Krajowa wieprzowina jest w odwrocie, ale jest jeszcze szansa, by to zmienić – ocenia "Puls Biznesu".
W 2011 r. import wieprzowiny do Polski wzrósł do 574 tys. ton, a  jego wartość przekroczyła aż 1,1 mld euro - z kolei eksport mięsa wieprzowego wyniósł 309 tys. ton, a jego wartość to 579 mln euro – wynika z danych Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU/FAPA.

Paweł Kostrzyński z Zespołu zauważa, że w ostatnich latach z eksportera Polska stała się importerem wieprzowiny netto. - Wynika to z postępującego spadku pogłowia trzody chlewnej w naszym kraju, co z kolei jest spowodowane małą opłacalnością hodowli. Niestety, produkcja trzody chlewnej w Polsce jest zbyt rozdrobniona, nieefektywna i droga, przez co przegrywa konkurencję z nowoczesną produkcją w  krajach zachodnich – ocenia Kostrzyński.

Z obecnym stanem rzeczy nie godzi się jednak Polski Związek Hodowców i  Producentów Trzody Chlewnej Polsus, który wraz z innymi organizacjami branżowymi pracuje nad strategią rozwoju produkcji wieprzowiny w Polsce, dla której spróbuje pozyskać wsparcie resortu rolnictwa.