Głównym sposobem leczenia alergii lub nietolerancji pokarmowej jest zastosowanie diety eliminacyjnej. Chodzi o wykluczenie z pożywienia nie tylko produktów, w których alergen jest głównym składnikiem, ale też tych, w których jest substancją dodatkową. Stosowanie diet eliminacyjnych wiąże się ze zmniejszonym spożyciem niektórych składników odżywczych. Może skutkować zaburzeniami funkcji organizmu, a nawet takimi chorobami, jak: niedożywienie, spadek lub wzrost masy ciała, otyłość, krzywica, osteoporoza, anemia. Dlatego tak ważne jest właściwe zbilansowanie diety zarówno pod kątem odżywczym, jak i odpowiedniej ilości witamin oraz makroi mikroelementów. Najlepiej to zrobią fachowcy – opracowana i przygotowana przez ekspertów Na Zdrowie dieta gwarantuje zdrowe i bezpieczne spożywanie żywności przez osoby z alergią lub nietolerancją pokarmową.
Dieta w celiakii
Celiakia jest zaburzeniem funkcji jelita cienkiego o podłożu immunologicznym. Czynnikiem wywołującym objawy jest gluten (czyli białka zawarte w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu), przeciw któremu organizm produkuje przeciwciała. Celiakia objawia się upośledzonym wchłanianiem, biegunką, bólem brzucha, zmniejszeniem masy ciała oraz powiększeniem obwodu pasa. U dzieci rozpoznaje się zaburzenia rozwoju fizycznego, szczególnie zahamowanie wzrostu. Na celiakię choruje ok. 1 proc. Europejczyków. Do tej pory nie wynaleziono metod farmakologicznych w jej leczeniu. Standardem jest wprowadzenie eliminacyjnej diety bezglutenowej.
Alergia Na białko mleka krowiego
Po spożyciu białka mleka krowiego u każdego człowieka może wystąpić niepożądana reakcja. Dotyczy to również niemowląt karmionych wyłącznie piersią, ponieważ alergeny dostają się z mlekiem matki. Jeśli w reakcji tej biorą udział mechanizmy autoimmunologiczne, można mówić o alergii na białko mleka krowiego. Głównymi substancjami powodującymi alergię są białka mleka krowiego: frakcje serwatki i kazeiny. Szacuje się, że alergia ta dotyczy 2-5 proc. populacji. Najniebezpieczniejszym jej objawem jest wstrząs anafilaktyczny, który może nawet zagrażać życiu. Inne objawy to: świąd jamy ustnej, obrzęk warg, języka, ucisk w gardle, ból brzucha, biegunka, krwiste stolce, reakcje skórne lub ze strony układu oddechowego. Alergia ta dotyczy głównie noworodków, niemowląt i dzieci, dlatego dieta tych pacjentów nie może zawierać białka mleka. Dieta bezmleczna oznacza rezygnację z produktów zawierających mleko, jak sery, masło, jogurty. Warto wiedzieć, że ukryte białka mleka mogą występować w pieczywie, wyrobach wędliniarskich, wołowinie i cielęcinie, słodyczach i lekach. Ważne jest uzupełnianie niedoborów wapnia i witaminy D3, bo jednym z powikłań długotrwałego stosowania bezmlecznej diety jest krzywica.
Nietolerancja laktozy
Dieta bezmleczna jest zalecana również dla osób z nietolerancją laktozy, dwucukru występującego w mleku. Laktoza, aby została wchłonięta w jelicie cienkim, musi zostać rozłożona na glukozę i galaktozę przy udziale enzymu laktazy. U niektórych pacjentów występuje niedobór tego enzymu i nadmiar nierozłożonej laktozy podlega fermentacji bakteryjnej, co powoduje ból brzucha, dyskomfort, gazy czy biegunkę. Większość ludzi przestaje produkować laktazę po odstawieniu od piersi, dlatego aż 75 proc. populacji może wykazywać nietolerancję laktozy. To coś innego niż alergia na białko mleka, bo ta druga jest związana z odpowiedzią układu immunologicznego. Podczas stosowania diety eliminacyjnej istnieje obawa o ograniczenie podaży wapnia i witaminy D3, co u dzieci może skutkować krzywicą, a u dorosłych osteoporozą (tak jak w przypadku pacjentów z alergią na białko mleka krowiego). g
Catering Dietetyczny Na Zdrowie www.catering-dietetyczny.pl

Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Komentarze