Zrównoważone rolnictwo w uprawie ziemniaków

Zrównoważone rolnictwo w uprawie ziemniaków

Plantatorzy ziemniaka współpracujący z PepsiCo
Plantatorzy ziemniaka współpracujący z PepsiCo / Źródło: PepsiCo
Zmiany klimatu, dysproporcja płac i nieodpowiednia gospodarka rolna - to tylko kilka wyzwań, z którymi zmaga się współczesne rolnictwo. Dlatego tak ważne jest wdrażanie odpowiednich programów, szczególnie przez globalnych graczy. Firma PepsiCo Polska, która jest jednym z największych odbiorców uprawianych przez polskich rolników ziemniaków, wykorzystywanych do produkcji chipsów, prowadzi w naszym kraju własny program zrównoważonego rolnictwa. Jan Borowski-Komenda podkreśla, że niezwykle istotnym czynnikiem jest sposób myślenia rolników.

Zrównoważone rolnictwo dla polskich ziemniaków. Jak to wygląda w PepsiCo w praktyce?

Jan Borowski-Komenda, kierownik programu Agro w PepsiCo: Na całym świecie nasza firma pozyskuje płody rolne, które oprócz popularnych ziemniaków obejmują też kukurydzę, jabłka, pomarańcze, orzeszki ziemne, bataty, a nawet mleko. Program Zrównoważonego Rolnictwa, który wdrażany jest w PepsiCo od ponad trzech lat, ma na celu zapewnienie szerszego spojrzenia na otoczenie środowiskowe i społeczne współpracujących z nami gospodarstw oraz na odpowiednie i bezpieczne warunki pracy zatrudnionych w nich pracowników. Odpowiada ponadto na rosnące wymagania coraz bardziej świadomych konsumentów oraz dynamiczne zmiany klimatu.

W Polsce PepsiCo jest jednym z największych przemysłowych odbiorców ziemniaków, z których powstają popularne chipsy. W ramach Programu Agrarnego współpracujemy z ponad 70 gospodarstwami rolnymi z terenu całego kraju, kupując od nich łącznie ponad 230 tys. ton rocznie ziemniaków rocznie. Zależy nam na tym, by płody dostarczane przez naszych partnerów uprawiane były w ekologicznych warunkach, a jednocześnie by możliwe było zwiększanie wydajności produkcji. Na uzyskaniu właśnie takiej równowagi polega Program Zrównoważonego Rolnictwa.

Na co PepsiCo kładzie szczególny nacisk w projekcie zrównoważonego rolnictwa?

Nasz Program Zrównoważonego Rolnictwa opiera się na trzech filarach: środowiskowym, społecznym i ekonomicznym. A zatem, w zależności od filaru, nacisk kładziemy na nieco inne elementy. I tak w filarze środowiskowym szczególnie zwracamy uwagę na to, aby ograniczać zużycie energii, a w efekcie emisję zanieczyszczeń i gazów cieplarnianych do atmosfery. Nasi partnerzy mają ponadto obowiązek stosowania odpowiednich nawozów, ale tylko wówczas, gdy jest to konieczne. Są też zobowiązani do bezpiecznego i zgodnego z prawem zarządzania i użytkowania substancji agrochemicznych. Wreszcie, bardzo istotnym elementem filaru środowiskowego jest ograniczanie zużycia wody, co ma szczególne znaczenie w Polsce dotkniętej deficytem zasobów wodnych.

W filarze społecznym skupiamy się przede wszystkim na bezpieczeństwie i higienie pracy, czyli trosce o warunki pracy i zdrowie pracowników, jak również mieszkańców gospodarstwa, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa dzieci. Dbamy o to, aby wszyscy zatrudnieni mieli zapewnione odpowiednie wynagrodzenie, wypłatę należności za nadgodziny, a także wystarczający czas na wypoczynek. Nie zapominamy o budowaniu pozytywnych relacji ze społecznością lokalną, angażowaniem się w jej sprawy i problemy, a w miarę możliwości – w lokalne wydarzenia społeczne.

Filar ekonomiczny z kolei to w głównej mierze maksymalizacja wydajności podczas zbiorów oraz ograniczanie strat na wszystkich etapach produkcji, zarządzanie gospodarstwem zgodnie z procesami planowania, a także jasne i zrozumiałe warunki komercyjne i produkcyjne umów z podwykonawcami, dostawcami oraz klientami.

Wszystkie te trzy filary łączą się w ramach obszarów obejmujących zrównoważony rozwój, sprawozdawczość oraz szkolenia.

Czy projekt zrównoważonego rolnictwa dla polskich ziemniaków wymaga jakiejś specjalnej certyfikacji? Jak to wygląda w liczbach?

Program nie wymaga certyfikacji, ale my postanowiliśmy tak zrobić. Przez ostatnie 3 lata we współpracy z naszymi dostawcami ziemniaków przeszliśmy długą, a często i wyboistą drogę, aby jak najpełniej wdrożyć i stosować w praktyce zasady programu. Tysiące przejechanych kilometrów, dziesiątki szkoleń grupowych i indywidualnych, ćwiczenia praktyczne oraz podkreślanie istotności wdrażanych zasad przy każdej wizycie w każdym gospodarstwie – to wszystko przełożyło się na ogromny sukces Programu. Wspólne wysiłki wielu ludzi zostały poddane weryfikacji w ramach niezależnego audytu, który został przeprowadzony w listopadzie oraz grudniu 2019 przez Control Union – niezależną jednostkę certyfikująco-atestującą, która współpracuje z PepsiCo na całym świecie. W efekcie audytu uzyskaliśmy atest potwierdzający, że ziemniaki nabywane od polskich rolników są w 100% uprawiane w sposób zrównoważony.

Jakie korzyści z uczestnictwa w projekcie mają gospodarstwa rolne?

Dzięki Programowi Polska dołączyła do grona krajów, w których dzięki naszym staraniom udało się zmienić sposób myślenia rolników, tak by na pierwszym miejscu stawiali przyszłość kolejnych pokoleń oraz świata, który im pozostawimy.

Jedną z największych zalet Programu jest fakt, że ogromna wiedza, jaką pozyskali rolnicy i wdrożone zasady zrównoważonych upraw mają wpływ na inne uprawy prowadzone w gospodarstwach współpracujących z PepsiCo. A to z kolei przekłada się lepszą żywność dla wszystkich.

Projekt przypomina znane na świecie Fair Trade. Jakich skutków projektu PepsiCo oczekuje w dłuższej perspektywie?

Jako wiodący producent żywności i napojów na świecie o rozbudowanym łańcuchu dostaw, w którym uczestniczą rolnicy z 60 różnych krajów, mamy pełną świadomość istotnej roli, jaką nasza firma ma do odegrania w procesie poszukiwania odpowiedzi na wyzwania związane z budową nowoczesnego systemu produkcji żywności. Wśród nich są zmiany klimatu, niedobory zasobów, czy nierówności dochodowe. Chcemy wykorzystać ogromną skalę, jaką dysponujemy dla wspólnego dobra.

Dążymy do stworzenia bardziej zrównoważonego systemu produkcji żywności, który stanowi znaczący element szerszej wizji, którą określamy mianem Winning with Purpose. W ramach tej strategii zależy nam na uzyskiwaniu lepszych wyników przy uwzględnieniu celów społecznych i środowiskowych, w tym między innymi właśnie w obszarze upraw rolnych. Tylko w ten sposób będziemy w stanie zbudować system bardziej zrównoważonego i odpornego na zmiany rolnictwa.

Jan Borowski-Komenda, kierownik ds. zakupów produktów rolnych w PepsiCo

* materiał powstał we współpracy z PepsiCo

Artykuł został opublikowany w 32/2020 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

-
 0

Spis treści tygodnika Wprost nr 32/2020 (1948)

  • Telewizja głupieje 4 wrz 2020, 12:22 Albo już mają prokuratorskie zarzuty, albo powinni je dostać za gadanie głupot. W ostatnich miesiącach mamy cały festiwal skandali z udziałem największych gwiazd telewizji. 2
  • Niedyskrecje parlamentarne 31 sie 2020, 7:30 O tym, że Jarosław Kaczyński ma dość Zbigniewa Ziobry, kukizowcy odejdą z Koalicji Polskiej, oraz że nikt nie chce pracować w zespole powołanym przez Tomasza Grodzkiego, który opracuje systemowe zmiany w wynagradzaniu polityków - piszą Eliza Olczyk i Joanna Miziołek. 13
  • Sojusz przed burzą 3 wrz 2020, 8:52 W wyborach na szefa klubu parlamentarnego Koalicji Obywatelskiej możliwych jest kilka kandydatur, ale żaden wybór nie będzie satysfakcjonował wszystkich frakcji. Najtrudniej będzie miał kandydat namaszczony przez Borysa Budkę. 20
  • Gra o stołek 1 wrz 2020, 14:09 Liderzy Porozumienia i Solidarnej Polski nie pałają do siebie miłością, ale w obecnym położeniu, mają kilka zbieżnych celów. Głównym jest premier Mateusz Morawiecki, a kolejnym solidarność przed rekonstrukcją rządu, po której mają zmaleć wpływy obu partii. 31
  • Wirus w Kancelarii 2 wrz 2020, 19:29 Pracownicy Kancelarii Prezydenta RP i funkcjonariusze Służby Ochrony Państwa spotkali się z zespołem „Mazowsze” w sprawie organizacji tegorocznych dożynek prezydenckich. Później trafili na przymusową kwarantannę. 40
  • Koniec świata w telewizji 4 wrz 2020, 9:14 Pandemia pokazała nam, że życie bez nowości w telewizyjnych ramówkach, bo tych przez lockdown nie realizowano, nie traci na wartości. Uświadomiła, że lepiej byłoby, gdyby niektóre gwiazdy telewizyjne po prostu na antenę nie trafiały, a przynajmniej się nie odzywały. Sprawiła,... 46
  • Nowi bohaterowie Solidarności 1 wrz 2020, 16:21 Aleksander Kwaśniewski mówi, że w sierpniu 1980 siedział okrakiem na barykadzie. Tylko patrzeć, jak okaże się, że to on a nie Wałęsa skakał przez płot Stoczni, podsadzany przez Dariusza Rosatiego, prawdziwego weterana antykomunistycznej opozycji. 61
  • Gruba sprawa 3 wrz 2020, 16:25 Dla Ani Lewandowskiej strój grubej osoby, to coś, co założy na kilka minut, powygłupia się i zdejmie. Ale dla wielu ludzi to nie jest strój, to ich życie. Coś, co sprawia, że są dyskryminowani, z czym codziennie się mierzą. Zakładanie stroju w celach satyrycznych to wyraz... 76
  • Ten czaruś Kalibabka 3 lip 2016, 20:00 Sławny w PRL uwodziciel był ucieleśnieniem marzeń kobiet z prowincji o lepszym życiu. 94
  • Powrót do handlu w niedziele 3 wrz 2020, 14:08 Przedsiębiorcy chcą czasowego zniesienia zakazu handlu w niedzielę. Miałby on obowiązywać do końca pandemii i chwilę po niej. Przepisy mogą być procedowane już za maksymalnie dwa miesiące. 112
  • Antywindykacja, czyli: gdzie prawnik nie może... 3 wrz 2020, 10:56 Posłuchajcie tej opowieści. Przychodzi zadłużony do prawnika z prośbą o pomoc. A ten rozkłada ręce. I w ten oto sposób narodziła się w Polsce antywindykacja. Czyli alternatywna usługa prawna (lub doradcza), która mogła skutecznie wspomóc wielu zadłużonych w przypadkach, gdzie... 120
  • Ziemniak, król polskiego stołu 4 wrz 2020, 15:00 Ziemniaki są obecne na naszych stołach od pokoleń. W ciągu roku przeciętny Polak zjada ich około 100 kg i mimo że krajowe spożycie ziemniaków jest z roku na rok niższe, to wciąż zdecydowana większość naszych rodaków nie wyobraża sobie bez nich obiadu. 134
  • Zrównoważone rolnictwo w uprawie ziemniaków 4 wrz 2020, 14:42 Zmiany klimatu, dysproporcja płac i nieodpowiednia gospodarka rolna - to tylko kilka wyzwań, z którymi zmaga się współczesne rolnictwo. Dlatego tak ważne jest wdrażanie odpowiednich programów, szczególnie przez globalnych graczy. Firma PepsiCo Polska, która jest jednym z... 148
  • McDonald’s od lat stawia na frytki z polskich ziemniaków 4 wrz 2020, 15:02 O tym, że polskie rolnictwo jest zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Okazuje się, że frytki sprzedawane we wszystkich restauracjach McDonald’s w Polsce są produkowane z rodzimych ziemniaków. Taka sytuacja ma miejsce nie tylko nad Wisłą. W 11 krajach Europy, w których sieć... 157
  • Nawadnianie kropelkowe sposobem na ziemniaka 4 wrz 2020, 15:01 Inteligentne rolnictwo to już nie tylko moda. Jest to przede wszystkim sposób na zwiększenie wydajności upraw, przy jednoczesnym zaoszczędzeniu środków i zasobów. Firma Milex produkuje systemy do nawadniania kropelkowego dla upraw ziemniaków. Jak mówi Łukasz Głuszcz, dzięki... 167
  • Walka o zdrowego ziemniaka. Kluczowa jest diagnoza 4 wrz 2020, 14:58 Uprawy ziemniaków w Polsce rosną z roku na rok. Mimo tego, że rolnictwo jest coraz bardziej inteligentne, wielu rolnikom wciąż sen z powiek spędza zwalczanie chwastów, rozmaite patogeny i szkodniki.... 178
  • Pożytki z otrucia Nawalnego 3 wrz 2020, 13:32 Jedyną wiarygodną reakcją UE na otrucie przez putinowskie służby rosyjskiego opozycjonisty powinno być zatrzymanie Nord Stream 2. Jeśli Putin wziął to ryzyko pod uwagę, to znaczy, że projekt Gazpromu jest już martwy, być może nie z powodu oporu UE, tylko presji Stanów... 184
  • Kto po Merkel? 4 wrz 2020, 11:19 Angela Merkel dawno temu zapowiedziała, że w przyszłym roku przestanie być kanclerz Niemiec. Problem w tym, że cały czas nie wiadomo, kto ją zastąpi. Dodatkowo sytuację komplikuje pandemia. Kto w takiej sytuacji zostanie kolejnym szefem niemieckiego rządu? Oto pięć nazwisk... 196
  • Przeszczepy bakterii z jelit pomogą chorym na COVID-19? 3 wrz 2020, 12:02 60 kostek lodu z bakteriami jelitowymi od zdrowych dawców: takie leczenie zaproponują pacjentom zagrożonym ciężkim przebiegiem COVID naukowcy z WUM. – Przeszczepy bakterii jelitowych ratowały już chorych zagrożonych zgonem po przeszczepieniu szpiku. W wielu chorobach nie ma... 211
  • System niesprawiedliwości 4 wrz 2020, 11:37 „25 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy” Jana Holoubka to sprawnie zrealizowany, trzymający w napięciu film o człowieku, który niesłusznie oskarżony przesiedział 18 lat w więzieniu. Filmowcy coraz częściej przez pryzmat systemu sprawiedliwości opowiadają o niedoskonałościach... 225
  • Biografie literackich gigantów 4 wrz 2020, 14:52 Michaił Bułhakow i Bruno Schulz – dwie wielkie postacie literatury nie tylko rosyjskiej i polskiej, ale światowej. Nie cieszą się taką sławą, jak na przykład Stephen King czy Dan Brown, bo to co robili to była poważna literatura i w literackiej hierarchii ich miejsce jest o... 234