Jaja wyłącznie na twardo

Jaja wyłącznie na twardo

Dodano:   /  Zmieniono: 
W związku z pojawieniem się wirusa ptasiej grypy w Mazowieckiem Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Wojtyła przestrzega przed jedzeniem surowych jaj i jaj "na miękko".

Bezpieczne są jaja poddane obróbce termicznej smażone lub gotowane ok. 10 minut - zapewnił.

Jak dodał Wojtyła, GIS ma już zidentyfikowane hurtownie, do których trafiły jaja z fermy, w której wystąpiła ptasia grypa. "W tej chwili identyfikujemy sklepy, w których te jaja się znalazły i czy zostały już wykupione" - powiedział.

W sobotę wieczorem Państwowy Instytut Weterynarii potwierdził, że na fermie niosek w gminie Bieżuń (powiat żuromiński) wykryto niebezpiecznego dla ptaków wirusa H5N1. Na fermie tej znajduje się 30 tys. sztuk drobiu. Wszystkie one zostaną zutylizowane.

Jest to już trzecie ognisko ptasiej grypy w Polsce. Nadal źródło pojawienia się wirusa nie jest znane, ale prawdopodobnie drób hodowlany zaraził się od ptactwa dzikiego.

Na fermie w Karniszynie znajdowało się także 100 tys. sztuk jaj. Jak poinformowała Inspekcja Weterynaryjna, ustalono już listę odbiorców jaj, które są oznakowane symbolem 3PL 14371314.

GIS posiada już informacje z województwa wielkopolskiego i warmińsko - mazurskiego, gdzie jaja z fermy w Karniszyn trafiły. Jak dodał, np. do Środy Wielkopolskiej trafiło z tej fermy ok. 80 tys. jaj.

pap, em