Koza karpacka jest starą polską rasą. Na przełomie XIX i XX wieku licznie występowała na terenach górskich, m.in. na Podkarpaciu. Później została wyparta z hodowli przez rasy bardziej wydajne. W 2005 roku odnaleziono w Polsce dwa, niewykluczone, że ostatnie, miejsca hodowli kozy karpackiej. Obie hodowle zostały zakupione przez zakład w Odrzechowej. Rok później w ogrodzie zoologicznym we Wrocławiu placówka kupiła jeszcze kozła oraz 9 kóz.
W Odrzechowej odtwarza się odmianę białą kóz karpackich. Natomiast odmiana barwna tej rasy dość powszechnie występuje w Rumunii, na Słowacji i Ukrainie. Koza karpacka cechuje się dużą odpornością i długowiecznością. Jest doskonale przystosowana do trudnych warunków górskich, niewybredna w doborze pasz. Mleczność w trakcie ośmiomiesięcznej laktacji wynosi średnio 500 kg mleka przy 4 proc. tłuszczu. Jej wydajność jest 50-60 proc. niższa niż mleczność tzw. ras szlachetnych.
PAP, arb