Jak zrobić dobre wino?

Jak zrobić dobre wino?

W sobotę Winnica Pałac Mierzęcin organizuje dzień otwarty. Będzie to okazja, by poznać warunki uprawy winorośli i produkcji wina w tej największej z lubuskich winnic.

Gości po winnicy będzie oprowadzał dyplomowany enolog, który czuwa nad jakością pałacowych win i winogron.

Pałac Mierzęcin jest jednym z punktów na lubuskim Szlaku Wina i  Miodu. Znajdująca się tam winnica jest trzecią co do wielkości w Polsce i  największą w województwie lubuskim. Na powierzchni 6,75 hektara uprawianych jest tam 19 szczepów, głównie odmian winorośli białych: Pinot Gris, Kernling, Riesling, Gewurztraminer i Chardonnay oraz  czerwonych: Pinot Noir, Rondo i Regent - łącznie ok. 27 tys. krzewów. Pierwsze krzewy pojawiły się w winnicy jesienią 2004 r., a później sukcesywnie dosadzano rośliny. Winnica wznosi się ponad otaczający ją obszar i wraz z jeziorem, okolicznymi lasami oraz łąkami tworzy malowniczy krajobraz.

Tutejszy mikroklimat sprzyja uprawie winorośli, o czym świadczą stare, przedwojenne krzewy występujące przy wielu okolicznych domostwach. Zimy w Mierzęcinie są łagodne, a lata słoneczne i suche, dzięki czemu krzewy obradzają w dorodne i soczyste owoce.

Wino "Rondo" z rocznika 2009, produkowane w Winnicy Pałac Mierzęcin, zostało nagrodzone w tym roku złotym medalem w II Galicyjskim Konkursie Win, w kategorii win czerwonych wytrawnych. Wina produkowane w Mierzęcinie już wcześniej zdobywały uznanie w  konkursach winiarskich. Rok temu roku Wino "Regent Rose" wyróżniono tytułem "Winiarskie drogowskazy 2011" podczas XX edycji konkursu "Vinoforum".

Według właścicieli winnicy w Mierzęcinie, w Polsce rośnie popularność wina, co powoli zaczyna przekładać się na coraz ciekawsze propozycje producentów polskich win, importerów zagranicznych trunków, sklepów i  właścicieli winnic.

eb, pap

Czytaj także

 0