Koszer z konserwy

Dodano:   /  Zmieniono: 
Polacy byli ekspertami od katastrof lotniczych, od piłki nożnej, od skoków, po książkach Grossa - od Jedwabnego, a teraz wszyscy są ekspertami od uboju rytualnego - mówi Piotr Kadlcik, przewodniczący Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich w RP.

Ilu jest Żydów w Polsce?

Najpierw zdefiniujmy Żyda.

Niech pan zdefiniuje, pan jest specjalistą.

Żeby być członkiem gminy żydowskiej, trzeba podlegać prawu powrotu, czyli mieć możliwość uzyskania obywatelstwa państwa Izrael. Jedno z dziadków musi być Żydem. I tak zdefiniowanych Żydów Polsce jest 40-50 tys. Chalachicznych, czyli po matce, też jest sporo, bo – jak wynika z naszej wiedzy poholocaustowej – kobiety miały większą szansę przeżycia niż mężczyźni. Jak się popatrzy na Stowarzyszenie Dzieci Holocaustu, to tam są głównie kobiety. Jak pani widzi, jest nas trochę. I coraz większa liczba decyduje się na koszerną kuchnię.

Pan też?

Kłamałbym, gdybym powiedział, że jestem koszernym Żydem, choć jem coraz mniej rzeczy, które są niekoszerne. To jest proces.

Jak odróżnić koszerny biszkopcik od niekoszernego?

Więcej możesz przeczytać w 33/2013 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.