Ekspertka do spraw zdrowego żywienia zaznacza, że wiele osób uważa mleko bez laktozy za słodsze od zwykłego. Wokół tego zjawiska narosło wiele mitów, które postanowiła obalić. Wyjaśniła, dlaczego uznawane jest ono za jedno z najsłodszych mlek w marketach.
Czym wyróżnia się mleko bez laktozy?
Mleko bez laktozy znacząco różni się od laktozowego odpowiednika przede wszystkim swoim charakterystycznym smakiem. Przede wszystkim zawiera ono wyjątkową słodycz. Wynika ona z procesu technologicznego wytwarzania mleka bez laktozy. W procesie produkcji naturalne cukry zawarte w mleku (laktoza) za pośrednictwem enzymu laktaza, rozkładane są na glukozę i galaktozę.
Żeby pozbawić mleko laktozy, czyli cukru mlecznego, musi pojawić się w tym mleku enzym, który się nazywa laktaza — wyjaśniła Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie.
Ekspertka zaznacza, że zarówno glukoza, jak i galaktoza wykazuje wyższy poziom słodkości niż laktoza, co bezpośrednio wpływa na smak samego produktu.
Dla kogo przeznaczone jest mleko bez laktozy?
Chociaż mleko bez laktozy przeznaczone jest przede wszystkim dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy, nie ma żadnych medycznych przeciwwskazań, aby osoby bez tej jednostki chorobowej spożywały mleko bez laktozy. Warto zaznaczyć, że produkt ten zachowuje wszystkie właściwości odżywcze zwykłego mleka.
Chociaż mleko bez laktozy jest świetnym wyborem dla osób, które po spożyciu zwykłego mleka czują dyskomfort trawienny, należy zaznaczyć, że nie rozwiązuje ono wszystkich problemów z osobami uczulonymi na zwykłe mleko, Mowa tu w szczególności o przypadkach osób uczulonych na kazeinę – białka mleka – które występują również w mleku bezlaktozowym. Ostrożność w przypadku spożywania mleka bez laktozy powinny zachować osoby zmagające się z problemami z gospodarką insulinową, ponieważ ma ono wyższy indeks glikemiczny niż zwykłe mleko.
Czytaj też:
Budzisz się w nocy? Lekarka alarmujeCzytaj też:
Niezwykłe badanie krwi „zrewolucjonizuje leczenie raka”. Naukowcy mają dowody
