Dziennikarka, podróżniczka, miłośniczka polskiej kuchni regionalnej
Opublikowane teksty
-
Kolędy flamenco, chleb dla Marii i Jezusa. Tak smakuje świąteczna Andaluzja
26 gru 2021, 8:50 — Jest takie miejsce na świecie – a jest nim hiszpańska Andaluzja – gdzie oprócz smaków, zapachów, melodii, ważne miejsce zajmuje rytm. W okresie świąt Bożego Narodzenia, gdy wszystko kręci się wokół kuchni, tancerki flamenco opuszczają parkiet i... -
Fuczki na czas kryzysu
29 mar 2020, 20:00 — W trudnych czasach dobrze mieć pod ręką przepis na proste, a oryginalne danie. Takie są fuczki. -
Niemodlińskie historie
15 mar 2020, 20:00 — Wiele mamy w Polsce słynnych karpi, a wśród nich jest karp niemodliński. Historia stawów rybackich w tej części Opolszczyzny oraz samego Niemodlina może zaimponować zarówno smakoszom, jak i historykom. -
Lubczykowe szczęście
8 mar 2020, 20:00 — Lubczyk to magiczne ziele, które wyzwala uczucia. Zaś lubczykowa polewka, czyli zupa przyrządzana w Lanckoronie, jest słynnym w okolicy afrodyzjakiem z bogatą tradycją. -
Tatarski przysmak
1 mar 2020, 20:00 — Bywa, że potrawy tatarskie kojarzą się tylko z tatarem, bo tak nazywamy befsztyk z surowej wołowiny. Oto porcja wiedzy na temat tradycji kulinarnych polskich Tatarów. -
Śledzik po kołobrzesku
23 lut 2020, 20:00 — Nadchodzi czas postu, a skoro post, to i śledź w menu. Wśród potraw śledziowych na uwagę zasługuje śledź po kołobrzesku, potrawa tradycyjna, znana w Kołobrzegu już od wieków. -
Karnawałowe róże
16 lut 2020, 20:00 — Róże robi się z takiego samego ciasta jak chrust, różnią się tylko wykonaniem. Są bardziej wykwintne, bo gdzie tam zwykłemu chrustowi do róż. -
Homiłki z nutką nostalgii
9 lut 2020, 20:00 — Wyobraźcie sobie słoik wypełniony olejem, a w nim smakowite białe kulki serowe. To właśnie homiłki, znane też jako homyłky. -
Król Migdał Pierwszy
2 lut 2020, 20:00 — To karnawałowe ciasto ma być lekko wilgotne i chrupiące, a masa migdałowa lepka i uwodzicielsko słodka. -
Kugiel, czyli zapiekanka
26 sty 2020, 20:00 — Pierwotnie kugiel gościł na żydowskich stołach jako wykwintne i koszerne danie z dodatkiem gęsiny lub baraniny -
Ryba z boczkiem
19 sty 2020, 20:00 — Przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybie jako potrawie postnej,ale Kaszubi doskonale wiedzą, że wcale nie musi tak być. -
Ślepe ryby
12 sty 2020, 20:00 — Nazwa tej potrawy jest niezwykle myląca, ale też uruchamia wyobraźnię. Gdzie tu ryby, skoro próżno ich szukać wśród składników potrawy -
Kurpiowskie szczęście
6 sty 2020, 20:00 — Jedną z typowych kurpiowskich potraw są fafernuchy. Te ciastka, pieczone na początku nowego roku, mają zapewnić szczęście i dobrobyt na kolejne miesiące.