Dziennikarka, podróżniczka, miłośniczka polskiej kuchni regionalnej
Opublikowane teksty
- Fuczki na czas kryzysu 29 mar 2020, 20:00 — W trudnych czasach dobrze mieć pod ręką przepis na proste, a oryginalne danie. Takie są fuczki.
- Niemodlińskie historie 15 mar 2020, 20:00 — Wiele mamy w Polsce słynnych karpi, a wśród nich jest karp niemodliński. Historia stawów rybackich w tej części Opolszczyzny oraz samego Niemodlina może zaimponować zarówno smakoszom, jak i historykom.
- Lubczykowe szczęście 8 mar 2020, 20:00 — Lubczyk to magiczne ziele, które wyzwala uczucia. Zaś lubczykowa polewka, czyli zupa przyrządzana w Lanckoronie, jest słynnym w okolicy afrodyzjakiem z bogatą tradycją.
- Tatarski przysmak 1 mar 2020, 20:00 — Bywa, że potrawy tatarskie kojarzą się tylko z tatarem, bo tak nazywamy befsztyk z surowej wołowiny. Oto porcja wiedzy na temat tradycji kulinarnych polskich Tatarów.
- Śledzik po kołobrzesku 23 lut 2020, 20:00 — Nadchodzi czas postu, a skoro post, to i śledź w menu. Wśród potraw śledziowych na uwagę zasługuje śledź po kołobrzesku, potrawa tradycyjna, znana w Kołobrzegu już od wieków.
- Karnawałowe róże 16 lut 2020, 20:00 — Róże robi się z takiego samego ciasta jak chrust, różnią się tylko wykonaniem. Są bardziej wykwintne, bo gdzie tam zwykłemu chrustowi do róż.
- Homiłki z nutką nostalgii 9 lut 2020, 20:00 — Wyobraźcie sobie słoik wypełniony olejem, a w nim smakowite białe kulki serowe. To właśnie homiłki, znane też jako homyłky.
- Król Migdał Pierwszy 2 lut 2020, 20:00 — To karnawałowe ciasto ma być lekko wilgotne i chrupiące, a masa migdałowa lepka i uwodzicielsko słodka.
- Kugiel, czyli zapiekanka 26 sty 2020, 20:00 — Pierwotnie kugiel gościł na żydowskich stołach jako wykwintne i koszerne danie z dodatkiem gęsiny lub baraniny
- Ryba z boczkiem 19 sty 2020, 20:00 — Przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybie jako potrawie postnej,ale Kaszubi doskonale wiedzą, że wcale nie musi tak być.
- Ślepe ryby 12 sty 2020, 20:00 — Nazwa tej potrawy jest niezwykle myląca, ale też uruchamia wyobraźnię. Gdzie tu ryby, skoro próżno ich szukać wśród składników potrawy
- Kurpiowskie szczęście 6 sty 2020, 20:00 — Jedną z typowych kurpiowskich potraw są fafernuchy. Te ciastka, pieczone na początku nowego roku, mają zapewnić szczęście i dobrobyt na kolejne miesiące.