Kolędy flamenco, chleb dla Marii i Jezusa. Tak smakuje świąteczna Andaluzja26gru2021, 8:50 —
Jest takie miejsce na świecie – a jest nim hiszpańska Andaluzja – gdzie oprócz smaków, zapachów, melodii, ważne miejsce zajmuje rytm. W okresie świąt Bożego Narodzenia, gdy wszystko kręci się wokół kuchni, tancerki flamenco opuszczają parkiet i zasiadają wokół stołu, a ich podkute obcasiki ustępują miejsca dłoniom.
Niemodlińskie historie15mar2020, 20:00 —
Wiele mamy w Polsce słynnych karpi, a wśród nich jest karp niemodliński. Historia stawów rybackich w tej części Opolszczyzny oraz samego Niemodlina może zaimponować zarówno smakoszom, jak i historykom.
Lubczykowe szczęście8mar2020, 20:00 —
Lubczyk to magiczne ziele, które wyzwala uczucia. Zaś lubczykowa polewka, czyli zupa przyrządzana w Lanckoronie, jest słynnym w okolicy afrodyzjakiem z bogatą tradycją.
Tatarski przysmak1mar2020, 20:00 —
Bywa, że potrawy tatarskie kojarzą się tylko z tatarem, bo tak nazywamy befsztyk z surowej wołowiny. Oto porcja wiedzy na temat tradycji kulinarnych polskich Tatarów.
Śledzik po kołobrzesku23lut2020, 20:00 —
Nadchodzi czas postu, a skoro post, to i śledź w menu. Wśród potraw śledziowych na uwagę zasługuje śledź po kołobrzesku, potrawa tradycyjna, znana w Kołobrzegu już od wieków.
Karnawałowe róże16lut2020, 20:00 —
Róże robi się z takiego samego ciasta jak chrust, różnią się tylko wykonaniem. Są bardziej wykwintne, bo gdzie tam zwykłemu chrustowi do róż.
Homiłki z nutką nostalgii9lut2020, 20:00 —
Wyobraźcie sobie słoik wypełniony olejem, a w nim smakowite białe kulki serowe. To właśnie homiłki, znane też jako homyłky.
Kugiel, czyli zapiekanka26sty2020, 20:00 —
Pierwotnie kugiel gościł na żydowskich stołach jako wykwintne i koszerne danie z dodatkiem gęsiny lub baraniny
Ryba z boczkiem19sty2020, 20:00 —
Przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybie jako potrawie postnej,ale Kaszubi doskonale wiedzą, że wcale nie musi tak być.
Ślepe ryby12sty2020, 20:00 —
Nazwa tej potrawy jest niezwykle myląca, ale też uruchamia wyobraźnię. Gdzie tu ryby, skoro próżno ich szukać
wśród składników potrawy
Kurpiowskie szczęście6sty2020, 20:00 —
Jedną z typowych kurpiowskich potraw są fafernuchy. Te ciastka, pieczone na początku nowego roku, mają zapewnić szczęście i dobrobyt na kolejne miesiące.