Insulinooporni

Insulinooporni

Życie z insulinoopornością to walka nie tylko z kilogramami, lecz także z własną bezradnością i niewiedzą części lekarzy, którzy potrafią powiedzieć pacjentowi, że jest leniwy i jeśli ruszy tyłek, jego problemy miną.

Tyję od powietrza – odpowiadała niby żartem na kąśliwe uwagi znajomych zaskoczonych jej rosnącą wagą. Ale w rzeczywistości nie było jej do śmiechu. Pewnego dnia karmiła dziecko piersią i nagle serce zaczęło jej walić tak, że nie miała pewności, czy będzie w stanie utrzymać malucha. Przeraziła się. Godzinę później była u lekarza. Ten od razu zlecił EKG. A gdy okazało się, że z sercem jest „raczej” wszystko w porządku, badania hormonów i USG tarczycy. Gdy i te wyszły dobrze, Krystyna się uspokoiła. A lekarz przestał dociekać. Poradził, by przyłożyła się bardziej do zrzucania kilogramów po ciąży i lepiej sypiała.

Minęły dwa lata. Krystyna przeszła kilka diet, ale zamiast chudnąć, tyła. – Do większego rozmiaru można się nawet jakoś przyzwyczaić, ale do fatalnego samopoczucia już nie – mówi. Kołatanie serca wróciło. W nocy wstawała po kilkanaście razy. Jak w amoku jadła wszystko, co znalazła w lodówce. – Czasem rano, widząc puste opakowania po serkach, uświadamiałam sobie, ile zjadłam. Poszłam do psychiatry. Lekarka poleciła pić przed snem syrop na uspokojenie. Ale to nie działało. Po miesiącach w zasadzie bez snu, z ciągłymi bólami głowy, wariującym sercem, bolącymi stawami i zmęczeniem po raz kolejny umówiła się do internisty. Z nadzieją, że trafi na dr. House’a. – Jeszcze raz wyliczyłam lekarce wszystkie niepokojące objawy.

Z bezsilności się rozpłakałam. Dopiero wtedy zapytała, czy jakikolwiek lekarz zlecił mi badanie insuliny. Jedno badanie pozwoliło postawić diagnozę. Aktorka Anna Powierza wspomina: – W ciąży przytyłam ponad 35 kg. Po porodzie ważyłam stówę. Chciałam wrócić do wagi sprzed ciąży. Zaczęłam dietę pod opieką dietetyka, ćwiczyłam tyle, na ile osoba ważąca 100 kg może sobie pozwolić. Robiłam to wszystko z piekielną konsekwencją. Przez rok schudłam może kilka kilogramów. Wtedy zaczęłam szukać pomocy. Odwiedziłam pięciu endokrynologów, z badań wynikało, że jestem zdrowa. Inni lekarze mówili, że kobieta w pewnym wieku tyje, że takie geny.

Aktorka się nie poddawała. Dzięki dostępowi do profesjonalnych portali dla lekarzy, który miała, bo jej mama była lekarką, wertowała branżowe opracowania. Trafiła na informacje o insulinooporności, którą badania potwierdziły. – Wcześniej nie zdawałam sobie sprawy, jak takie zaburzenie może wpływać na całe życie. Myślałam, że nie mam siły, bo się starzeję, jestem nerwowa, bo jestem choleryczką – wylicza. Dodaje, że gdy dzisiaj słyszy, że „grubasy swoją wagę tłumaczą insulinoopornością”, ma ochotę krzyczeć. – Doskonale wiem, jak bardzo można starać się schudnąć, ograniczać jedzenie, uprawiać sporty, a waga i tak ani drgnie. Wmawia się nam, żeby ruszyć tyłek i przestać żreć. To nie zawsze działa.

Poznać wroga

– Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości organizmu na działanie insuliny pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi – mówi dr Magdalena Jagiełło, endokrynolog, autorka bloga z poradami zdrowotnymi DoktorMagda.pl. Tłumaczy, że insulina to hormon wydzielany przez trzustkę, jej rolą jest m.in. przekazywanie glukozy do komórek. – Gdy komórki stają się oporne na insulinę (np. w wyniku braku ruchu czy złej diety), glukoza nie jest wpuszczana do komórek, tylko pozostaje we krwi. Wysoki poziom glukozy we krwi wywołuje jeszcze większą produkcję insuliny, trzustka stara się „przełamać” ten opór, a to sprawia, że przyrasta tkanka tłuszczowa, co nasila insulinooporność. To błędne koło. Konsekwencją takiego stanu może być cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, choroby serca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy udary – wyjaśnia.

Sama właśnie pracuje nad książką, która ma stanowić rzetelny poradnik dla pacjentów. Bo tych, jak przyznaje, jest coraz więcej. – Przez ostatnie 20 lat coraz mniej się ruszamy, jemy coraz więcej przetworzonej żywności. Insulinooporność to jeden z efektów ubocznych tej zmiany. Zdaniem założycielki fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie Dominiki Musiałowskiej, instruktorki sportowej, z insulinoopornością (IO – tak pisze się o tym zaburzeniu w internetowych grupach wsparcia) borykać się może nawet połowa dorosłych Polaków. Czyli dogoniliśmy Amerykanów. Przyjmuje się, że jeden na trzech dorosłych Amerykanów ma IO, a po 60. roku życia nawet połowa. Trudno o dokładne liczby, bo zaburzenie wciąż bywa niediagnozowane. IO to nie tylko, wbrew stereotypom, problemy z wagą. To także obniżenie nastroju, kłopoty z pamięcią i koncentracją, bóle głowy i stawów, zmiany na skórze, wilczy apetyt, uczucie zimna, nadmierna potliwość.

Gdy odechciewa się żyć

Na dodatek często się zdarza, że insulinooporność idzie z parze z innymi schorzeniami. Wtedy o diagnozę jeszcze trudniej. Wie o tym doskonale 29-letnia Dominika Musiałowska, która edukuje na temat IO od kilku lat. Robiła to, zanim jeszcze powołała do życia fundację i napisała kilka książek, bestsellerów z przepisami dla insulinoopornych. – Okazało się, że poza insulinoopornością choruję także na zespół policystycznych jajników, chorobę Hashimoto, niedoczynność tarczycy oraz celiakię. Myślałam, że nikt mi nie pomoże, bo kolejni lekarze odsyłali mnie z kwitkiem, mówiąc, że to od stresu, że jestem przemęczona, mam nerwicę albo że przesadzam.

Biegałam od lekarza do lekarza, między laboratoriami, zbierając kolejne puzzle w celu ułożenia całej tej układanki. W końcu udało się i mogliśmy zacząć właściwe leczenie. By mieć tyle szczęścia, czyli zacząć leczenie, najpierw trzeba trafić na lekarza, który zleci właściwe badania. Choć i to, jak zauważa dr Jagiełło, nie jest łatwe, bo nie ma jasno określonych kryteriów diagnostycznych. – Można zacząć od zbadania glukozy i insuliny na czczo i przy pomocy internetowych kalkulatorów samodzielnie przeprowadzić tzw. test HOMA. To badanie ma charakter przesiewowy, a jego wyników nie można traktować ostatecznie.

Pewniejsze wyniki daje krzywa cukrowa, niestety tego testu nie można zrobić bez skierowania od lekarza. Jego wyników również nie da się samemu zinterpretować, konieczna jest wizyta u specjalisty – wyjaśnia dr Jagiełło. Jakiego? Bo i to niestety nie jest oczywiste. – Najlepiej iść do endokrynologa, w końcu chodzi o zaburzenia związane z insuliną, czyli hormonem. Leczeniem może zająć się także diabetolog, jednak część z nich stan przedcukrzycowy, bo tym jest insulinooporność, bagatelizuje lub po prostu nie mają możliwości jej leczenia w ramach pakietu NFZ. Znają się na niej ginekolodzy, bo to częsta przypadłość towarzysząca zespołowi policystycznych jajników. Można poszukać także poradni metabolicznej. To stosunkowo nowa choroba, więc nawet lekarze wciąż jeszcze się o niej uczą – podkreśla lekarka. Zdaniem Musiałowskiej specjaliści, w tym lekarze, dietetycy, trenerzy sportowi, chcą się stale szkolić na ten temat, bo pacjentów z insulinoopornością mają w gabinetach zatrzęsienie. Fundacja, którą kieruje, w ramach School Of Insulinresistance Therapy certyfikowała już 500 dietetyków w całej Polsce. By zdobyć certyfikat, trzeba zdać egzamin, by go utrzymać, należy pracować zgodnie z wytycznymi fundacji.

Festiwal mitów

Fundacja stara się kontrolować swoich wychowanków, bo niestety wraz z rosnącym zainteresowaniem insulinoopornością rozpoczął się festiwal mitów na jej temat. A może raczej: na temat tego, jak sobie z nią radzić. Gdzieś pojawia się informacja, że insulinooporni powinni wyeliminować z diety węglowodany albo że nie mogą jeść nabiału lub glutenu, i zaraz jest wysyp tych, którzy zalecają to swoim klientom. Chociaż nie ma naukowych podstaw, by sądzić, że to cokolwiek da. – Insulinooporni powinni jeść węglowodany, ale dbać o ich jakość.

Wybierać te o niskim indeksie glikemicznym i o wysokich walorach odżywczych, np. produkty pełnoziarniste, warzywa, rośliny strączkowe i niektóre owoce. Nie ma też konieczności eliminacji glutenu i nabiału – mówi Musiałowska. Kolejnym mitem jest to, że problemy z IO mają tylko kobiety. Owszem, są narażone na większe ryzyko, ale to zaburzenie dotyczy także mężczyzn. Mikołaj Jędrzejewski, 36-latek z Warszawy, rok temu dowiedział się, że ma IO.

Ponieważ jest kucharzem, postanowił pokonać przeciwnika, serwując mu odpowiednie dania. W komponowaniu odpowiednio zbilansowanych posiłków na początku pomagała mu żona Izabela, także insulinooporna. Tak powstał blog Insulinooporny kucharz, a trzy miesiące temu także sklep z produktami dla ludzi z IO. Jędrzejewski zdaje sobie sprawę, ile wysiłku wymaga znalezienie odpowiednich produktów, choćby całkowicie pozbawionych cukru, dlatego wpadł na pomysł, że zbierze je w jednym sklepie, dla tych, którzy mają mniej czasu na poszukiwania albo nie lubią gotować. Mówi, że on sam w ciągu roku schudł 20 kg. I że chciałby stworzyć kampanię społeczną uświadamiającą mężczyzn, że piwny brzuch to nie powód do żartów. – Niektórzy po diagnozie myślą o insulinooporności w kategoriach wyroku. A życie z nią jest banalnie proste.

To znaczy trzeba poświęcić czas, poczytać, dowiedzieć się. Ale potem wystarczy niedozwolone składniki w diecie zastępować dozwolonymi, więcej się ruszać i czekać na rezultaty. A gdy te przychodzą, od razu chce się żyć – mówi. Anna Powierza: – Gdy zaczęłam przyjmować leki, porzuciłam restrykcyjne wytyczne dietetyka, że we wtorek na obiad mam zjeść 105 g dorsza. Jadłam, kiedy zgłodniałam i do syta, ale wyrzuciłam z jadłospisu wszystkie produkty z wysokim IG. Okazało się, że bez presji chudnięcie jest o wiele łatwiejsze. Powierza swój sposób na zdrowotną metamorfozę opisała w trzech książkach. Najnowsza „Jak jeść, by nie tyć i nie chorować.”.. ukazała się miesiąc temu. – Zaczęły się zgłaszać do mnie kobiety i te nasze historie łączy wiele: błąkanie się od lekarza do lekarza, problemy z wagą i psychiką. Nadprodukcja insuliny powoduje zatrzymanie produkcji dopaminy i serotoniny. Przy tej chorobie nie możemy czuć się szczęśliwi bez podjęcia leczenia – mówi. – Czy jestem szczęśliwsza? Cieszę się, że wiem, co mi jest, i dzięki temu w końcu stosuję dietę, która działa. Straciłam już 9 kg. Na zrzucenie kolejnych 11 daję sobie wiele miesięcy. Wiem, że to nie dieta na chwilę, ale zmiana całego życia. Na zdrowie.

Okładka tygodnika WPROST: 49/2019
Więcej możesz przeczytać w 49/2019 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:
 0

Spis treści tygodnika Wprost nr 49/2019 (1914)

  • Jak wyeliminować następcę 1 gru 2019, 20:00 „To nie jest tak, że w Polsce nie rodzą się ludzie, którzy potrafią mówić z sensem, przekonywać do swoich racji, skupiać uwagę i inspirować. Po prostu system takich ludzi traktuje jako śmiertelne zagrożenie i natychmiast eliminuje.... 8
  • Niedyskrecje parlamentarne 1 gru 2019, 20:00 MAŁGORZATA KIDAWA-BŁOŃSKA jest podobno wściekła na GRZEGORZA SCHETYNĘ za to, że namówił JACKA JAŚKOWIAKA do startu w prawyborach prezydenckich. Na dodatek, jakby tego było mało, lider PO ma wspierać prezydenta Poznania w wewnętrznej... 12
  • 7 dni dookoła świata 1 gru 2019, 20:00 Premier w kolejce Dwaj ministrowie i zausznik premiera Josepha Muscata zamieszani w sprawę mordu na dziennikarce śledczej Daphne Caruanie Galizii. Wydał ich maltański oligarcha, aresztowany wcześniej w związku ze sprawą na podstawie zeznań... 14
  • Obraz tygodnia 1 gru 2019, 20:00 6 do tylu swoich albumów Maryla Rodowicz nie ma praw producenckich. Ma je jej mąż, z którym jest w trakcie rozwodu i który teraz chce te płyty wycofać ze sprzedaży Wygrana Feroza Aziz 17-letnia Amerykanka ograła cenzurę chińskiego... 17
  • Trzeba zdjąć maski 1 gru 2019, 20:00 Rozmowa z Mirosławem Zbrojewiczem, aktorem 18
  • Kolejna sprawa Polańskiego 1 gru 2019, 20:00 Studenci Filmówki zaprotestowali przeciwko spotkaniu z reżyserem „Wstrętu” ze względu na jego niemoralność. Rektor zaapelował o to, by go uszanowali i przyjęli – czy ma rację? 19
  • Kulisy kampanii prezydenta 1 gru 2019, 20:00 Prezydentura Andrzeja Dudy to być albo nie być dla PiS. Dlatego Jarosław Kaczyński zrobi wiele, żeby utrzymać ten urząd. Nawet ściągnie z Brukseli Beatę Szydło. 20
  • Permanentny kryzys przywództwa 1 gru 2019, 20:00 Polska polityka sprowadza się do wyboru między słabymi kandydatami a złymi kandydatami. Brak liderów z prawdziwego zdarzenia nie jest dziełem przypadku, ale produktem systemu politycznego. 25
  • Mam szansę pokonać Kidawę-Błońską 1 gru 2019, 20:00 – Decyzję o starcie w prawyborach podjąłem na podstawie wyników badań, które udostępnił mi Grzegorz Schetyna – mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. 28
  • Komu wolno być świnią 1 gru 2019, 20:00 Znam wiele opowieści o chamskich, upokarzających zachowaniach niektórych reżyserów teatralnych. Aktorki przez nich płakały, aktorzy dostawali zapaści. Moja mama była aktorką ponad 50 lat. Nasłuchałam się. Widziałam też wybitne... 32
  • Nie jestem mesjaszem lewicy 1 gru 2019, 20:00 – Trzeba zlikwidować IPN, który został ordynarnie wprzęgnięty w propagandę PiS – mówi Adrian Zandberg, lider partii Razem. 34
  • Wileński pogrzeb 1 gru 2019, 20:00 Spektakularny wileński pogrzeb przywódców powstania styczniowego stał się dla Litwinów kolejną okazją do zrewidowania ich poczucia tożsamości. Otwarcie mówił o tym podczas ceremonii pogrzebowej w wileńskiej katedrze prezydent Gitanas... 38
  • Śmiertelne podduszenie 1 gru 2019, 20:00 Białostocki adwokat odsiaduje 25 lat więzienia za uduszenie aplikantki. Głośna sprawa sprzed dekady wraca – biegłej sądowej postawiono zarzut składania fałszywych zeznań. 40
  • Insulinooporni 1 gru 2019, 20:00 Życie z insulinoopornością to walka nie tylko z kilogramami, lecz także z własną bezradnością i niewiedzą części lekarzy, którzy potrafią powiedzieć pacjentowi, że jest leniwy i jeśli ruszy tyłek, jego problemy miną. 44
  • List na czasy rasizmu 1 gru 2019, 20:00 Pisanie listów nie jest rzeczą łatwą. Niezależnie od tego, czy jesteś Donaldem Trumpem, wyzywającym w oficjalnej korespondencji prezydenta Turcji od głupków, czy też zwykłym nastolatkiem upychającym kiepską poezję na walentynkowych... 49
  • Potęga polskiego rolnictwa 1 gru 2019, 20:00 Kto jest największym polskim producentem mleka, kiełbasy albo nasion? Po raz trzeci publikujemy Złotą 100 Polskiego Rolnictwa. To jedyne zestawienie w polskich mediach pokazujące najpotężniejsze firmy z polskiej branży spożywczej i rolniczej. 51
  • Strip till na ratunek Ziemi 1 gru 2019, 20:00 Czas odejść od tradycyjnej uprawy pola i przejść na rozwiązania, które pozwalają oszczędzić wodę i ograniczyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Takim sposobem jest pasowa uprawa gleby. 58
  • Święta wydawania pieniędzy 1 gru 2019, 20:00 Ponad 1,5 tys. zł – tyle na święta przeznaczy przeciętna polska rodzina. Co zrobić, by bożonarodzeniowe wydatki nie doprowadziły do bankructwa domowego budżetu? 60
  • Pożyczaj bezpiecznie 1 gru 2019, 20:00 Bezpieczna pożyczka to taka, której spłata nie spowoduje braku płynności w domowym budżecie, nawet gdy sytuacja finansowa nagle się pogorszy lub pojawią się niespodziewane wydatki – wyjaśnia Paweł Zborowski, prezes Fintredo. 61
  • Finanse od dziecka 1 gru 2019, 20:00 Rozmowy z dziećmi o pieniądzach przypominają te o seksie – rodziców to krępuje, więc dzieci o wiele więcej dowiadują się „przy okazji”. Tylko że brak finansowej wiedzy może być przyczyną problemów w dorosłym życiu. 62
  • Nowy, cyfrowy świat 1 gru 2019, 20:00 Technologia 5G, robotyzacja, sztuczna inteligencja. Dynamiczny rozwój nowych technologii budzi dziś nie tylko wielkie nadzieje, lecz także obawy. Czy jest się czego bać? 64
  • Hossa Bessa 1 gru 2019, 20:00 Operacja złoto W zeszłym tygodniu Narodowy Bank Polski na specjalnej konferencji prasowej poinformował, że do kraju sprowadzono 100 ton polskiego złota, które wcześniej było przechowywane w Banku Anglii. Operacja wymagała zaangażowania... 66
  • Sfrustrowane pokolenie 1 gru 2019, 20:00 Młoda elita władzy w Rosji jest lojalna, ale nie ślepo oddana Kremlowi. Błędem jest jednak myślenie, że jeśli są krytyczni wobec Putina, to automatycznie podzielają poglądy obowiązujące na Zachodzie – mówi estońska politolog Kadri Liik. 68
  • Podstępny hormon plastiku 1 gru 2019, 20:00 W plastikowych butelkach do picia, w pojemnikach na żywność, w metalowych puszkach do konserw są substancje, których nawet mała ilość – jak ostrzegają naukowcy – może wpływać na układ hormonalny, powodując otyłość, niepłodność czy raka. 72
  • Insulinooporność na talerzu 1 gru 2019, 20:00 Diagnoza wywraca życie do góry nogami, ale jest też początkiem poprawy zdrowia. Znasz już wroga – dowiedz się, jak z nim walczyć. 76
  • W życiu nie trzeba być Hamletem 1 gru 2019, 20:00 Show-biznes odbiera człowiekowi wiarę w bezinteresowną przyjaźń czy godną starość. Ale z moim wyglądem i tak mi w nim poszło świetnie – mówi nagrodzony na festiwalu EnergaCAMERIMAGE Danny DeVito. 78
  • Wydarzenie 1 gru 2019, 20:00 Przemijanie gangstera Proszę sobie wyobrazić taki zjazd rodzinny. Martin Scorsese zbiera przyjaciół. Przyjeżdżają Robert De Niro i Harvey Keitel, Joe Pesci wraca z trwającej już dwie dekady aktorskiej emerytury. Wpada Al Pacino – aż... 82
  • Film 1 gru 2019, 20:00 24 godziny do mety Różne rzeczy można powiedzieć o Hollywood, ale jego rzemieślnicy umieją opowiadać historie. Film „Le Mans 66” oparty jest na biografiach legendarnego (dzięki swoim wynikom, ale i krnąbrności) kierowcy wyścigowego... 83
  • Książka 1 gru 2019, 20:00 Biedny rozum Lekko napisana przez blogerów popularyzujących naukę (Crazy nauka) i bardzo dzisiaj potrzebna książka. Aleksandra i Piotr Stanisławscy podjęli się przedsięwzięcia, które wobec zalewu głupoty produkowanej przez fake newsy... 84
  • Kalejdoskop 1 gru 2019, 20:00 Arabska „Rodzina Soprano” Czasy Ala Capone minęły. Współcześni mafiozi mają śniadą karnację, noszą dresy i fryzurę na zapałkę, a komunikują się po arabsku. Tak wygląda berlińska codzienność, w której policja i służby... 85
  • Muzyka 1 gru 2019, 20:00 Pożegnanie Tak powinno się żegnać największych. Nie bezładnymi nagraniami psim swędem odnalezionymi na strychach i w archiwach. Nie agresywną promocją składanek „The best of”, która zwykle okazuje się skokiem spadkobierców na... 86
  • Piątek zaiste czarny 1 gru 2019, 20:00 Jechać taryfą w korkach dwie godziny do centrum za 60 zeta w jedną stronę, żeby znaleźć jakieś gówno taniej, po czym po trzech godzinach stania w kolejce, żeby je kupić, zrezygnować z zakupu (bo dłużej już ani chwili nie wytrzymam)... 88
  • Gdy mięsożerca spotyka weganina 1 gru 2019, 20:00 Ostatnio przeczytałam komentarz, że nazywanie potrawy z warzyw kotletem to słowny gwałt na zwierzętach. To samo dotyczy steków – radykałowie uważają, że nazywanie czegokolwiek stekiem, to w dalszym ciągu krzywdzenie zwierząt – mówi Alicja Rokicka, weganka, pasjonatka kuchni,... 90
  • Nie dla wegan 1 gru 2019, 20:00 Smarowidła do chleba, biorące się z potrzeby przedłużenia przydatności mięsa do spożycia, to dania może niezbyt wyszukane, ale bardzo smaczne. 94
  • Na terapii odrobiłam trudne lekcje 1 gru 2019, 20:00 Wiem, że popełniłam w życiu parę błędów, nawet takie, które nie mieszczą się w moich normach moralnych. 96
  • Wybór języka przyszłości 1 gru 2019, 20:00 Chociaż angielski jeszcze długo pozostanie językiem numer jeden, jego znajomość to dziś za mało. Warto rozważyć naukę języków dynamicznie rozwijającej się Azji. 97
  • Zrób sobie… Kazika 1 gru 2019, 20:00 Hej, czy nie wiecie? W kinach mamy film o Kulcie, a w domach uprawiamy kult Kazika! 98

ZKDP - Nakład kontrolowany