Ciężar nadwagi

Dodano:   /  Zmieniono: 
Dziedziczymy nawyki żywieniowe, nie geny otyłości – mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.

Czy istnieje uwarunkowana genetycznie skłonność do nadwagi i otyłości, czy też problemy z wagą są jedynie wynikiem prowadzonego stylu życia?

prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz: Wśród ludzi mutacje pojedynczego genu warunkujące rozwój otyłości są bardzo rzadkie. Ludzki genom kształtujący się w trakcie ewolucji jest nastawiony na oszczędzanie zasobów energii w sytuacji, kiedy jest jej dostarczane więcej z pożywieniem, na czas, kiedy może wystąpić niedobór jedzenia. Te mechanizmy wykształciły się wtedy, gdy dostęp do żywności był ograniczony, a jej zdobycie wymagało wiele wysiłku. Obecnie, kiedy maczuga została zastąpiona przez wózek w hipermarkecie, te właściwości genomu sprzyjają rozwojowi nadwagi i otyłości. Najważniejszym czynnikiem odpowiedzialnym za epidemię otyłości jest jednak styl życia współczesnego człowieka. Można powiedzieć, że dziedziczymy raczej kuchnię, czyli nawyki żywieniowe, a nie geny. Dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa i kształtowanie prawidłowych nawyków już od najmłodszych lat.

Jakie są najczęściej występujące psychologiczne czynniki związane z otyłością?

Związek ten można rozpatrywać dwukierunkowo. Z jednej strony, niska samoocena, stres i nastroje depresyjne mogą być przyczyną kompensowania tych problemów za pomocą jedzenia i powodować rozwój otyłości. Z drugiej strony, wcześniej występująca otyłość może powodować obniżenie samooceny i jakości życia oraz występowanie stanów lękowych i depresyjnych, które prowadzą do izolacji społecznej, nadmiernego jedzenia i w efekcie do otyłości. Należy również zwrócić uwagę na to, że jeżeli człowiek zaczyna kompensować problemy psychologiczne jedzeniem i z czasem staje się to dominującym sposobem radzenia sobie ze stresem, możemy mówić o nałogu jedzenia. Bodźce związane z przyjmowaniem pokarmu wpływają na wydzielanie w ośrodkowym układzie nerwowym neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nasz nastrój. Utrwalenie takich zachowań może być przyczyną powstania błędnego koła ucieczki w jedzenie u osób otyłych. Rośnie również częstość takich zaburzeń odżywiania, jak zespół nocnego jedzenia i jedzenie kompulsywne, które też mają podłoże psychiczne. Obecnie uważa się, że psychoterapia powinna być integralnym elementem leczenia otyłości niezależnie od tego, czy pacjent jest leczony zachowawczo, czy chirurgicznie.

Jaki wpływ ma spożycie węglowodanów na wystąpienie problemów z nadwagą? Czy osoby stosujące dietę odchudzającą powinny z nich zrezygnować?

W ostatnich latach coraz większą rolę w rozwoju otyłości przypisuje się zwiększeniu spożycia węglowodanów. W konsekwencji nie tylko w mediach, ale również w wielu gremiach medycznych lansowane są diety niskowęglowodanowe. Rzeczywiście, wyniki wielu badań pokazują, że zwiększone spożycie tzw. wolnych cukrów, czyli monosacharydów i disacharydów, dodanych do żywności przez producentów, kucharzy i samych konsumentów, a także naturalnie występujących w miodzie, syropach, sokach owocowych, zwiększa ryzyko rozwoju otyłości. Same węglowodany to jednak bardzo różnorodna grupa makroskładników pokarmowych, obejmująca niekorzystne dla zdrowia cukry proste, w tym monosacharydy: glukozę, fruktozę i galaktozę, disacharydy: sacharozę, maltozę, laktozę i trehalozę, poliole: sorbitol, mannitol, laktitol, ksylitol, erytritol, izomaltozę i maltitol, oraz tzw. wolne cukry, które to pojęcie obejmuje wspomniane wszystkie monoi disacharydy. Drugą grupę węglowodanów stanowią oligosacharydy, w tym alfa- -glukany (maltodekstyny) i inne (rafinoza, stachioza, fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy, polidekstroza i inulina). Trzecia grupa to węglowodany złożone, w tym skrobia (amylozy, amylopektyny i skrobie modyfikowane) oraz nieskrobiowe polisacharydy – to celuloza, hemiceluloza, pektyny, lignina, żywice roślinne, m.in. beta-glukany, śluzy roślinne i hydroksykoloidy. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, żeby węglowodany pokrywały 55-75 proc. dobowego zapotrzebowania energetycznego. Przy czym wolne cukry, czyli węglowodany proste, nie powinny stanowić więcej niż 10 proc. energii pochodzącej z ogółu węglowodanów.

Czy słodziki mogą być stosowane przez osoby z nadwagą?

Jest to sposób na zaspokojenie potrzeby odczuwania słodkiego smaku bez spożywania mono- i disacharydów, co może ułatwić realizację zaleceń dietetycznych i kontrolę glikemii. Po analizie badań dotyczących bezpieczeństwa niskokalorycznych substancji słodzących oraz badań analizujących wpływ ich zastosowania – na przykład zastąpienia napojów słodzonych cukrem czy fruktozą napojami słodzonymi słodzikami – Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne rekomendują zastępowanie nimi sacharozy przez osoby z rozpoznaniem nadwagi i otyłości. Szczególnie jeśli u tych osób występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej, czyli nieprawidłowa glikemia na czczo, nietolerancja glukozy i cukrzyca typu 2. Należy jednak zwracać również uwagę na kaloryczność produktów, w których cukier zastąpiono słodzikami i które są reklamowane w handlu jako bezpieczne do spożycia przez chorych na cukrzycę, ponieważ nie wpływają one istotnie na poposiłkowe stężenia glukozy i insuliny. Mimo tej modyfikacji niektóre z nich mogą nadal mieć wysoką energetyczność z powoduzawartości tłuszczów i przyczyniać się do przyrostu masy ciała.

Co trzeba robić, żeby zmniejszyła się liczba osób z nadwagą i otyłością?

Tu nie ma łatwych rozwiązań i żadne pojedyncze działanie nie będzie efektywne. Żeby zahamować epidemię otyłości, konieczna jest współpraca producentów żywności, restauratorów, placówek oświatowych, środowiska medycznego oraz struktur samorządowych i rządowych. Ważne jest kształtowanie w społeczeństwie świadomości, że otyłość to choroba, a nie defekt kosmetyczny, oraz że otyłość ma inne konsekwencje zdrowotne. Wszystkie kampanie społeczne dotyczące edukacji żywieniowej powinny być przemyślane i ostrożne, ponieważ czasem zbyt duże uproszczenia mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Na przykład jak pokazały wyniki projektu unijnego „Eatwell”, kampania „Jedz warzywa i owoce” spowodowała wzrost spożycia owoców, ale nie warzyw. Biorąc pod uwagę energetyczność większości owoców, może to nawet powodować przyrost masy ciała. W niektórych krajach niezdrową żywność obłożono dodatkowym podatkiem, co nie przełożyło się na istotne zmniejszenie jej spożycia, bo nadal często jest ona tańsza niż ta mniej energetyczna. Należałoby raczej pomyśleć o wspomaganiu działań producentów żywności zmierzających do obniżenia jej kaloryczności przy zachowaniu jak najwyższych walorów zdrowotnych, na przykład przez ulgi podatkowe lub dotacje. Warto również się zastanowić nad dotowaniem zdrowej żywności dostarczanej do placówek oświatowych, co byłoby o wiele skuteczniejsze niż zakaz sprzedaży w szkole niezdrowej żywności, bo ajenci szkolnych sklepików byliby zachęceni do zmiany asortymentu. Ważnym elementem jest także wprowadzenie zmian do programów nauczania. Chodzi o jednolite programy edukacyjne, dostosowane do każdego poziomu nauczania, dotyczące wpływu żywności i aktywności fizycznej na zdrowie oraz zmiany w programach lekcji wychowania fizycznego. To tylko wierzchołek góry lodowej działań, które należy podjąć, ale w mojej opinii od nich należałoby zacząć.

Czy otyły pacjent ma w Polsce szanse na profesjonalne leczenie?

Skuteczne leczenie otyłości jest równie ważne jak jej profilaktyka. Chociaż otyłość jest zaliczana do epidemii XXI w., nadal nie jest ona traktowana jako choroba i w Polsce dostępność do specjalistycznego i profesjonalnego leczenia otyłości jest bardzo ograniczona. Działają u nas pojedyncze ośrodki profesjonalnie zajmujące się leczeniem otyłości. Mamy 14 lekarzy mających certyfikaty w zakresie leczenia otyłości Światowego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Z pozoru mogłoby się wydawać, że maluję tu nieprawdziwy obraz rzeczywistości, ponieważ zgodnie z ustawą leczeniem otyłości powinni się zajmować lekarze rodzinni. NFZ kontraktuje świadczenia w tym zakresie w licznych specjalistycznych poradniach metabolicznych. Ponadto w wielu NZOZ i gabinetach prywatnych jest oferowane leczenie otyłości, a gabinety dietetyczne w większych miastach spotykamy prawie na co drugiej ulicy. Nie oznacza to jednak, że ten system zapewnia profesjonalne, zgodne z obecną wiedzą medyczną leczenie otyłości. Należy podkreślić, że ani szkolenie przed dyplomem, ani podyplomowe nie zapewnia lekarzom dostatecznej wiedzy w tym zakresie. W Polsce istnieją wąskie podspecjalizacje zajmujące się leczeniem powikłań otyłości, brakuje natomiast internistów, pediatrów i chirurgów mających profesjonalną wiedzę z zakresu leczenia dietetycznego oraz psychologicznych uwarunkowań i skutków otyłości, rehabilitacji ruchowej, a także przygotowania pacjentów do zabiegów chirurgii bariatrycznej oraz ich wieloletniego prowadzenia po tym leczeniu. Obesitologia nie może być traktowana, jak to często słyszę, jako wąska podspecjalizacja, bo profesjonalne leczenie otyłości wymaga wielospecjalistycznej wiedzy. Jak już wspomniałam, możliwość skierowania pacjenta do ośrodka, w którym będzie on właściwie leczony, na pewno poprawi sytuację chorych na otyłość w naszym kraju. Moim marzeniem jest powstanie w Polsce centrów leczenia otyłości, w których stanowiący zgrany duet chirurg i internista lub pediatra z podspecjalizacją z obesitologii, wspomagani przez psychologa i dietetyka, będą wspólnie działać dla dobra pacjentów i udowodnią, że zarówno zachowawcze, jak i zabiegowe leczenie otyłości jest skuteczne i efektywne kosztowo, jeżeli jest prowadzone przez profesjonalny zespół. ■

Więcej możesz przeczytać w 26/2013 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 26/2013 (1583)

  • Jesteśmy intelektualnymi prostytutkami?24 cze 2013, 5:00W 1880 r. John Swinton, szkocko-amerykański dziennikarz i wydawca, w czasie jednego z bankietów, kiedy zaproponowano wzniesienie toastu za niezależną prasę, nie wytrzymał i wygarnął zebranym: „Każdy z obecnych tutaj wie, że niezależna prasa...6
  • Warunek pani premierowej24 cze 2013, 5:00Od kilku dni toczy się w prasie dyskusja na temat kiecek. Nie jest to bynajmniej jakiś temat zastępczy i nie ma on za zadanie odwrócić uwagi społeczeństwa od prawdziwych problemów, jak np. służba zdrowia. O, nie. Rzecz dotyczy kiecek nie byle...6
  • Rura Piechocińskiego24 cze 2013, 5:00Rosjanie naciskają na Polaków w sprawie rury. A Piechociński znów panikuje i próbuje wstrzymać nasz tekst. Aleksander Miedwiediew, wiceprezes Gazpromu, przylatuje za kilka dni do Polski – dowiedział się „Wprost”. Na czwartek...7
  • Skaner24 cze 2013, 5:00Wściekłość w Brazylii Ponad milion osób wzięło udział w demonstracjach w kilkudziesięciu brazylijskich miastach pod koniec zeszłego tygodnia. Do największych zamieszek doszło w Rio de Janeiro, gdzie na ulice wyszło 300 tys. osób. Płonęły opony,...8
  • Okopy nieświętej trójcy24 cze 2013, 5:00Tusk – tylko na swoich warunkach. Schetyna w narożniku. Gowin pisze program. W PO nadzwyczaj nerwowe wyczekiwanie. Jak się zakończy wojna domowa?12
  • Z pamiętnika młodej opozycjonistki24 cze 2013, 5:00Agnieszka Romaszewska-Guzy, córka Zofii i Zbigniewa Romaszewskich, od połowy lat 70. do końca komuny prowadziła dziennik. Jak wyglądała opozycja z pozycji dziecka, nastolatki i młodej dziewczyny?16
  • Jak zdradzają Polacy24 cze 2013, 5:00Połowa Polaków i jedna trzecia Polek ma za sobą zdradę partnera – wynika z nowatorskich badań CBOS. To trzykrotnie więcej, niż dotąd uważali socjologowie.22
  • Pani Słowikowa, jej kochanek i wielka wsypa24 cze 2013, 5:00Wpadła przez kochanka. Monia, Pani Słowikowa, najsłynniejsza kobieta polskiej mafii, trafiła za kraty. Z zarzutami, które pasowałyby do samego Słowika.28
  • Ochroniarze na Chopinie24 cze 2013, 5:00Czy bezpieczeństwo pasażerów w samolotach startujących z warszawskiego Okęcia jest zagrożone? Kontrole na lotnisku przejęli ochroniarze. Jest ich za mało, brakuje im kompetencji i doświadczenia.32
  • Za drzwiami sypialni24 cze 2013, 5:00Ofiary przemocy domowej to nie tylko kobiety z rodzin patologicznych. To też te na pozór szczęśliwe, latami ukrywające horror w luksusowych willach.38
  • PAN Antysemita24 cze 2013, 5:00Profesor Krzysztof Jasiewicz ma dużą szansę zostać kolejnym męczennikiem sprawy narodowej. Na razie jego nazwisko wciągnęły na swoje sztandary ONR i NOP.42
  • 100 najbogatszych ludzi w Polsce24 cze 2013, 5:00Podobnie jak w ubiegłym roku liderem Listy 100 najbogatszych Polaków jest w 2013 roku Jan Kulczyk - jego majątek według naszych szacunków zwiększył się z 9,7 do 12,5 mld złotych.46
  • Barwy narodowe wina24 cze 2013, 5:00U nas wina nie robią winiarze. Robią je wariaci. Bo kto normalny uwierzy, że winorośl przetrwa minus 20 stopni zimą, susze albo chłodne ulewy latem?88
  • Chorwacja bez EUforii24 cze 2013, 5:00Za tydzień Chorwacja wchodzi do Unii. Nikogo to nie cieszy – ani Chorwatów, ani jej sąsiadów, ani Brukseli. Nawet turystom trudniej będzie dojechać do Dubrownika.92
  • Komandos komandoską24 cze 2013, 5:00Tolerancja amerykańskiej armii znów zostaje wystawiona na próbę. Za sprawą weterana najsłynniejszej jednostki komandosów. Przepraszamy, weteranki.94
  • TOP 20 - Najlepsi menedżerowie na czas kryzysu*24 cze 2013, 5:00* Pełna lista na stronie okładkowej BusinessGate To już II edycja naszej TOP 20 – Najlepsi menedżerowie na czas kryzysu. Na liście znaleźli się przedstawiciele różnych branży: finansowej, paliwowo-energetycznej, telekomunikacyjnej, przemysłu...96
  • Po co wymyślono ADHD24 cze 2013, 5:00Dziecko ciągle biega, nie przestaje mówić, nie uważa na lekcjach, wiadomo - ma ADHD. I dostaje tabletki. A jeśli to nie ADHD, bo to schorzenie jest czymś zupełnie innym?100
  • Zrobieni w Gombrowicza24 cze 2013, 5:00O coming oucie w literaturze, mądrych i głupich wdowach po pisarzach i grach wokół „Kronosa” Witolda Gombrowicza opowiada prof. Michał Głowiński.102
  • Film24 cze 2013, 5:00Smutek inteligenta Lato znowu będzie należało do Woody’ego Allena. W sierpniu na ekrany wejdzie jego nowy film „Blue Jasmine”, a od tego tygodnia można oglądać dokument „Reżyseria: Woody Allen”. Po blisko 50...106
  • Muzyka24 cze 2013, 5:00Nowy początek Sigur RÓs, Kveikur Zaskakująco inna od poprzednich i zróżnicowana płyta, szczególnie dla tych, którzy wróżyli Sigur Rós zabrnięcie w ślepą uliczkę powtarzalności. Jaki wpływ na to miało zubożenie przed rokiem składu o wszechstronnego...108
  • Książki24 cze 2013, 5:00Wyspa cieni Piotr Paziński właściwie nie pisze o Zagładzie – pisze o żydowskich rozbitkach. Przetrwali Holocaust i wylądowali w świecie, który nie był już dla nich przeznaczony, w powojennej Polsce. A może jest jeszcze inaczej: cztery...108
  • Jaskółki innowacyjności24 cze 2013, 5:00Polska jest wciąż krajem atrakcyjnym dla inwestorów, ale bez innowacyjności w długiej perspektywie będziemy przegrywać w światowym podziale pracy.110
  • Inwestycja w jutro24 cze 2013, 5:00Wasko, czołowa polska firma teleinformatyczna, od lat stawia na innowacje. Na prace badawczo-rozwojowe przeznacza znaczną część wypracowanego zysku.112
  • Innowacje z Wasko24 cze 2013, 5:00WAMAX To pierwsza polska platforma w technologii WiMAX. Wasko SA była jedną z pierwszych w Europie firm, która zaprojektowała i produkuje urządzenia szerokopasmowej transmisji danych (stacje bazowe i stacje klienckie) zgodne ze standardem 802.16d....113
  • Cząsteczką w nowotwór24 cze 2013, 5:00O badaniach nad nowym lekiem na choroby nowotworowe mówi dr Jerzy Pieczykolan, szef zespołu badawczego Grupy Adamed, lidera na polskim rynku leków nowej generacji.114
  • Trzy dekady sukcesów24 cze 2013, 5:00Odważne decyzje biznesowe i ogromne sukcesy na koncie – to historia FoodCare w pigułce. Spółki, która zaczynała prawie 30 lat temu od produkcji galaretek.116
  • Nowocześnie i ekologicznie24 cze 2013, 5:00Łukowskie Zakłady Mięsne to nie tylko ekskluzywne wędliny wołowe i smaczne szynki. Firma jest także liderem w stosowaniu innowacji.118
  • Zdrowa innowacyjność24 cze 2013, 5:00Inwestycje przedsiębiorstw w badania i rozwój stanowią najważniejszy czynnik wzrostu i są kluczowym czynnikiem konkurencyjności firm – mówi Jerzy Starak.119
  • Bomba tygodnia24 cze 2013, 5:00Tyłek zedrę, a gwiazdą zostanę! Odbyła się coroczna impreza „Playboya”. Przyszli na nią trzeciorzędni celebryci,„król rapu”, czyli Pikej, oraz niejaka Patrycja Wojnarowska i jej pupa widoczna w dekolcie na plecach....122
  • Vademecum zdrowia24 cze 2013, 5:00Ten zły cholesterol Cholesterol jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu, ale w nadmiarze powoduje poważne choroby. Dieta i ruch zapewnią jednak dobrą nad nim kontrolę. Jeśli twój poziom cholesterolu całkowitego nie przekracza 200 mg/...127
  • Zakażenia Clostridium difficile w Europie24 cze 2013, 5:00Europejski raport specjalistów w dziedzinie epidemiologii i mikrobiologii klinicznej z 19 kwietnia 2013 roku Dr hab. n. med. Hanna M. Pituch, Katedra i Zakład Mikrobiologii Lekarskiej, Warszawski Uniwersytet Medyczny Clostridium difficile to...131
  • Ciężar nadwagi24 cze 2013, 5:00Dziedziczymy nawyki żywieniowe, nie geny otyłości – mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.134
  • 10 najlepszych zabiegów24 cze 2013, 5:00Listę 10 najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych zabiegów estetycznych na twarz i ciało opracowała dr Barbara Walkiewicz-Cyrańska z Centrum Viva-Derm. Poza listą – czy też na samym jej czele – umieściłabym prewencję. Leczenie już...136
  • Zatrzymać czas24 cze 2013, 5:00O najnowszych trendach w medycynie estetycznej i anti-aging mówią dr n. med. Aleksandra Rymsza i dr n. med. Kamila Padlewska z Kliniki dr. Marka Szczyta. Dr Aleksandra Rymsza – absolwentka Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej we...137
  • Czy zmarszczki się leczy24 cze 2013, 5:00Mówienie o urodzie w aspekcie zdrowia wydaje się nadużyciem. Istnieje jednak między nimi dość ścisły związek. Zajmuje się nim już od lat medycyna estetyczna.138
  • Vademecum Zdrowia i Urody24 cze 2013, 5:00Globalne odmłodzenie oczu SUPREMŸA YEUX to najnowszy kosmetyk marki Sisley, jednej z najbardziej luksusowych marek na polskim rynku. SUPREMŸA YEUX jest preparatem do pielęgnacji okolic oczu. – Jest wyjątkowy, ponieważ podobnie jak...139
  • Leczy człowiek, nie implant24 cze 2013, 5:00Najważniejsze jest, by trafić w dobre ręce – mówi dr Agnieszka Sicińska, stomatolog, dyrektor medyczny Centrum Stomatologicznego EURODENTAL.142