Nasze święta: Jamie Oliver

Nasze święta: Jamie Oliver

Dodano:   /  Zmieniono: 2
Jamie Oliver (fot. really short/Wikipedia)
Moje dzieci – a na pewno dwie moje najstarsze córki, Poppy i Daisy – są już w takim wieku, że uwielbiają mi pomagać w kuchni. To pouczające obserwować, co jest dla nich ciekawe, co je inspiruje – mówi nam Jamie Oliver, gwiazda wśród kucharzy i propagatorów dobrego jedzenia. Bożonarodzeniowe dania przygotowuje z całą rodziną.
Są wśród nich świąteczne potrawy tradycyjnie przygotowywane w Anglii na Gwiazdkę, takie jak pieczony indyk z sosem jabłkowo-żurawinowym albo christmas pudding, ale też wariacje na temat kuchni, które poznał podczas swoich kulinarnych podróży. „Najzdrowsza pod względem jedzenia wydaje mi się Szwecja: zjada się tam bardzo dużo ryb i świeżych warzyw. Osobiście uważam, że cała Europa powinna powrócić do tradycyjnych potraw i odejść od tego, co dziś ludzie jedzą najchętniej”.

Naszą kuchnię udało mu się poznać dzięki znajomemu, który przysłał mu kilka lat temu polską książkę kucharską. „Mogłem się zapoznać ze zdjęciami waszych wspaniałych dań, takich jak bigos. Niestety – przepisy były po polsku i nic z nich nie rozumiałem. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się przyjechać do Polski, bo mój harmonogram z dnia na dzień staje się coraz bardziej napięty”.

Teraz kalendarz Jamie’ego wypełniają przygotowania do Bożego Narodzenia. Towarzyszy im przedświąteczny poradnik dla samego siebie i najbliższych, który można przeczytać w jego blogu. Dbaj o to, żeby kolacja była prosta – nie ma niczego gorszego od spędzania w kuchni całej nocy nad garnkami i patelniami. Zaplanuj gotowanie dużo wcześniej. Samodzielnie przygotuj świąteczne ozdoby.

Staraj się zachować porządek w kuchni. Gotuj z dziećmi – nic nie może być lepsze od ich dumnych uśmiechów, kiedy są zadowolone z efektów własnej pracy. Bądź przygotowany na niespodziewanych gości. Pamiętaj,że mogą to być wegetarianie. Ciesz się świętami – chodzi w końcu o radosne spędzanie czasu z najbliższymi. Jeśli dobrze rozdzielisz zadania, zasiądziesz przy stole bez stresu, w pokoju pełnym zadowolonych ludzi.

Cały materiał można przeczytać w najnowszym numerze tygodnika "Wprost", który jest już dostępny w formie e-wydania.

Najnowsze wydanie tygodnika dostępne jest dostępne również na Facebooku.

+
 2

Czytaj także