Wśród owoców morza jest też smakołyk, którym nie pogardzą weganie, mianowicie różne odmiany wodorostów. Każdego dnia możemy zakupić głęboko mrożone owoce morza, natomiast w czwartki cieszymy się na świeże dostawy - w Warszawie i innych większych miastach w wybranych delikatesach, targach rybnych czy rybnych stoiskach marketów możemy wybierać najdorodniejsze okazy naszych ulubionych pyszności, pięknie wyeksponowanych na kruszonym lodzie. Chętnych zapraszamy do skorzystania z cateringowej "uczty frutti di mare" - szczegóły w dalszej części artykułu.
Najważniejsze walory owoców morza to przede wszystkim oryginalny i egzotyczny smak, ponętny zapach, fantazyjne kształty i kolory, ale też wartości odżywcze - łatwo przyswajalne białko oraz liczne minerały i witaminy. Dania z owoców morza są lekkie i dodają wigoru. Niektórzy traktują owoce morze jak afrodyzjak, w sam raz na romantyczną kolację.
Frutti di mare to możliwość przyrządzania potraw na mnóstwo sposobów. Wytrawni znawcy twierdzą, że im prościej, tym lepiej - to prawda, gdyż rzecz nie w ilości dodatków czy przypraw, które przytłumią naturalne walory smakowe czy zapachowe, tylko w różnorodności sposobów serwowania. Spójrzmy na najbardziej popularne krewetki. Któż ich nie jadł przyrządzonych na maśle z czosnkiem i świeżo siekaną pietruszką? Proste i pyszne. A za nimi cały korowód smakowitości: tajska zupa krewetkowa, bruschetta z krewetkami, krewetki w tempurze, krewetkowe musy i pasty, koktajl krewetkowy w różnych odsłonach, krewetki grillowane, krewetki z ryżem, albo z makaronem, albo zawijane w tortillę - do wyboru, do koloru.
Smakosze z pewnością docenią zupę bogatą w owoce morza, szczególnie z „wkładką” z jakiejś ciekawej ryby oceanicznej.
Homar pieczony z masłem czosnkowo-limonkowym, mule w białym winie, podwędzane langustynki, sałatka z kraba z mango i awokado, grillowane przegrzebki, chrupiące kalmary - no, po prostu ślinka cieknie. Albo tradycyjne włoskie przysmaki przyrządzone z dodatkiem atramentu z mątwy czy kałamarnic - czarny makaron (spaghetti al nero di seppia) lub czarne włoskie "kopytka" (gnocchi di seppia).
Zdjęcia zaczerpnęliśmy także z naszych podróży, gdzie łączone jest hobby z testowaniem lokalnych kuchni. Pomysły wprowadzamy na naszym podwórku.
Szef Kuchni Twister Catering wyczaruje dla Państwa ucztę marzeń na bazie owoców morza. Zaproponuje pyszną, sycącą zupę, egzotyczne sałatki, monoporcje w różnorodnej postaci - a to ciasteczka krabowe, a to szaszłyki z krewetek, a to małże z mango i kolendrą i inne dania w zależności od rodzaju wydarzenia i formy podania. Oferujemy zarówno catering tradycyjny, z obsługą kelnerską, jak również catering "pudełkowy" na życzenie Klienta.
Atrakcyjności każdemu wydarzeniu doda pokaz kulinarny - live cooking - sposób na dobrą zabawę w zespole pracowników czy najbliższych nam osób. Doświadczeni kucharze na Państwa oczach i przy udziale wybranych uczestników przygotują risotto frutti di mare, kompozycję wybranych owoców morza z sosem maślanym na białym winie ze świeżymi warzywami i ziołami lub inne wyborne danie.
Zainteresowanych naszymi usługami zapraszamy na stronę: www.twister-catering.pl