Mamy nowy „mięsny symbol Poznania”. Wielkopolska kiełbasa z unijnym certyfikatem

Mamy nowy „mięsny symbol Poznania”. Wielkopolska kiełbasa z unijnym certyfikatem

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / O.B.
Kiełbasa „Biała wielkopolska parzona” została wpisana na listę nazw produktów chronionych na terenie Unii Europejskiej.

Starania o wpisanie regionalnego specjału trwały od wielu lat. Wiosną tego roku wniosek złożony przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu został pozytywnie zaopiniowany i już wtedy można było odnotować pierwszy sukces w tej sprawie. Wielkopolska Izba Rzemieślnicza podkreśla jednak, że procedury unijne potrzebują czasu, bo zanim oficjalnie dokonany zostanie wpis nowego produktu na listę, inne kraje członkowskie mogą wnieść zastrzeżenia.

„Wymagany czas minął i decyzja Komisji Europejskiej jest prawomocna. Mamy nowy, tym razem mięsny symbol Wielkopolski i Poznania” – poinformowała Wielkopolska Izba Rzemieślnicza. Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest jednocześnie już 39. polskim produktem objętym unijną ochroną. Fakt24.pl przypomina, że inne chronione certyfikatem specjały z Wielkopolski to m.in. słynne rogale świętomarcińskie, ser smażony wielkopolski czy andruty kaliskie.

Jedynymi składnikami kiełbasy białej wielkopolskiej parzonej jest mięso wieprzowe, sól, pieprz, czosnek i majeranek.

Źródło: Fakt24.pl, irpoznan.com.pl