Biedronka wycofuje partię warzyw ze sprzedaży. Mogą zawierać bakterie

Biedronka wycofuje partię warzyw ze sprzedaży. Mogą zawierać bakterie

Mrożone warzywa, zdjęcie ilustracyjne
Mrożone warzywa, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Fotolia / margigerid
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii mrożonych warzyw. Powodem jest ryzyko wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes w produktach, które firma Greenyard wyprodukowała dla sieci Biedronka.

Firma Greenyard Frozen Poland poinformowała, że w związku z potencjalną niezgodnością mikrobiologiczną mrożonej kukurydzy użytej do produkcji mrożonek, podjęła decyzję o prewencyjnym wycofaniu z obrotu dwóch produktów. Chodzi o „Warzywa na patelnię z ziemniakami Mroźna Kraina 750 g” oraz „Warzywa na patelnię po włosku Mroźna Kraina 450g” z datą przydatności do 06.2020. Osoby, które zakupiły te produkty proszone są o ich zniszczenie lub zwrócenie do punktu sprzedaży, w którym zostały nabyte.

„Nasza decyzja jest podyktowana dbałością o najwyższe standardy bezpieczeństwa produktów i ma na celu wyeliminowanie nawet znikomego ryzyka spożycia składnika mogącego mieć wpływ na zdrowie konsumentów, jeśli produkt nie został przygotowany według instrukcji podanych na opakowaniu przez producenta” – tłumaczy firma w komunikacie. Producent dodał, że „badania kontrolne ww. produktów nie wykazały żadnych nieprawidłowości”. Komunikat w tej sprawie umieściła także na swojej stronie firma Jeronimo Martins Polska, ponieważ produkty były sprzedawane właśnie w Biedronkach.

Czym jest listeria?

Listeria to bakteria, która występuje naturalnie w przyrodzie w 10 znanych odmianach. Głównym ludzkim patogenem z rodzaju Listeria jest Listeria monocytogenes. Jest to czynnik wywołujący względnie rzadką listeriozę, czyli infekcję spowodowaną spożyciem żywności skażonej bakterią. Objawy obejmują całe spektrum dolegliwości: od łagodnych objawów grypopodobnych, takich jak nudności, gorączka, bóle mięśniowe, wymioty i biegunka, do poważniejszych komplikacji zagrażających życiu. Bardziej podatne na zakażenie bakterią listeria są osoby starsze, kobiety w ciąży, noworodki i osoby o obniżonej odporności.

Czytaj także:
Lidl wycofał ze sprzedaży paprykę. Powód? Przekroczony poziom etefonu

Czytaj także

 1
  • I proszę da się przekazać rzetelną informację gdy firma podchodzi uczciwie do sprawy. Producent wprowadził działania zapobiegawcze mimo że produkt "może być skażony", a tym czasem papryka którą Lidl przestał sprzedawać nadal jest gdzieś na rynku konsumowana poza Lidlem przez Polaków bo nie znamy jej pochodzenia i kto ja jeszcze sprzedaje.

    Tak więc Lidl i Biedronka oraz Greenyard Frozen Poland zadziałały jak trzeba by uchronić klientów ale Główny Inspektorat Sanitarny nie poinformował czy skażona papryka jest nadal na rynku poza Lidlem. Tu się już nie bardzo przejęto sprawą.