Konina jest niebezpieczna, jeśli…

Konina jest niebezpieczna, jeśli…

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. sxc 
Dr Paweł Grzesiowski z Instytutu Profilaktyki Zakażeń ocenił w TVN24, że konina nie jest niebezpieczna dla człowieka, chyba, że koń przed ubojem był „na lekach”.
- Obecność samej domieszki mięsa końskiego w wołowinie czy w jakimkolwiek produkcie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Ale jeśli koń przez ubojem był "na lekach", to jeśli zostaną one w mięsie będą mogły szkodzić ludziom powiedział Grzesiowski.  Zaznaczył, że "jeżeli koń ma stanowić źródło mięsa do spożycia, to jest on całe życie hodowany pod kontrolą".

- Tak jak krowa, świnia czy kura. Są badane i istnieją zakazy stosowania różnych substancji, które wpływają na zdrowie czy życie tych zwierząt - ocenił. - Na pierwszym miejscu na liście kilerów jest związek, który się nazywa fenylbuprofen. To jest lek przeciwzapalny i przeciwbólowy, który podaje się permanentnie koniom, żeby funkcjonowały w pracy. Ten lek odkłada się w tkankach i dla ludzi jest szkodliwy. Zatem jeśli by się okazało, że w mięsie, które jest sprzedawane, są ślady tych leków, wtedy mielibyśmy poważny problem zdrowotny - powiedział Grzesiowski. 

Eb, tvn24