Oscypek patentowany

Oscypek patentowany

Dodano:   /  Zmieniono: 
Oscypek, redykołka, bundz, żętyca i bryndza będą mogły być wytwarzane tylko w powiatach: tatrzańskim, nowotarskim i żywieckim.
Urząd Patentowy nadał tym pięciu produktom regionalnym "znak o oznaczeniu geograficznym".

"Produkty te nie mogą być wytwarzane w innych regionach Polski, Europy i świata. To pierwszy poważny krok w zabezpieczeniu interesów społeczności lokalnej, głównie producentów z naszego regionu" - ocenił we wtorek podczas konferencji prasowej w  Zakopanem starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica-Makowski.

Z wnioskiem o przyznanie znaków oznaczenia geograficznego pięciu produktom regionalnym wystąpiły wcześniej wspólnie Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz, Związek Podhalan i  starostwa: tatrzańskie, nowotarskie i żywieckie.

Ale dopiero dzięki nadaniu przez Urząd Patentowy kolejnego znaku - towarowego, możliwe będzie określenie i zastrzeżenie m.in. kształtu, smaku i składu oraz procedury wytwarzania tych pięciu produktów, które wówczas uznane zostaną nie tylko za regionalne, ale i tradycyjne. Wniosek w tej sprawie czeka na rozpatrzenie. Według starosty Makowskiego, może to potrwać do półtora roku.

les, pap