Sezon na ostrygi25wrz2016, 20:00 —
To teraz – jesienią, rozpoczyna się na nie sezon i teraz są najsmaczniejsze. To idealny moment, by spróbować ich po raz pierwszy lub ulec pokusie po raz kolejny. Najlepiej w restauracji L’ARC Varsovie
Białko w strączkach28sie2016, 20:00 —
Ciecierzyca, soczewica, bób, groch, fasola – czy mogą zastąpić mięso? Tak! Rośliny strączkowe dostarczają naszemu organizmowi niezbędnego białka. Nasiona soi zawierają go aż do 40 proc.; fasoli, bobu, grochu i soczewicy – ok. 20 proc. Mięso – od 10 do 23 proc.
Pieczenie mięsa w niskich temperaturach21sie2016, 20:00 —
Perfekcyjna pieczeń to kruche i wilgotne jednocześnie mięso. Uzyskanie takiego efektu przy tradycyjnym sposobie pieczenia, czyli w temperaturze 180, a nawet 200 st. C, wcale nie jest łatwe. Ale wystarczy zastosować pewien trik i pieczona szynka, schab czy karkówka będą...
Dżem dobry!14sie2016, 20:00 —
Sierpień to cudowny miesiąc: pełnia lata, świeci słońce i to wtedy owoce są najsłodsze. Urlop już za nami? Doskonałym relaksem może stać się nieśpieszne przygotowywanie dżemów, konfitur i innych przetworów na zimę.
Rośliny w proszku – samo zdrowie7sie2016, 20:00 —
Chilli, szafran, baobab, maca, lucuma to naturalne suplementy diety. I choć ich nazwy brzmią nieco egzotycznie, bez większego trudu kupimy je, w sproszkowanej postaci, w naszych sklepach. Warto mieć je w kuchennej szafce!
Rozsądne grillowanie10lip2016, 20:00 —
Jak latem cieszyć się smakowitymi potrawami z grilla, pamiętając o zdrowiu i unikając zbędnych kalorii? Czy jest to możliwe? Podpowiadamy, co i w jaki sposób grillować.
Odżywianie: dieta na bezsenność3lip2016, 20:00 —
Odpowiednia dieta może mieć znaczący wpływ na twój rytm snu oraz zakończyć problemy z bezsennością. Co i jak jeść, aby dobrze spać?
Zadbaj o jelita, będziesz szczęśliwy26cze2016, 20:00 —
Dla większości to temat nie tyle wstydliwy, ile po prostu pomijany. Niektórzy jednak nazywają jelita drugim mózgiem organizmu. Zachodzi w nich tak wiele ważnych reakcji, że należy traktować je z szacunkiem.
Pierożki na parze12cze2016, 20:00 —
Pierożki i pierogi różnią się nadzieniem, grubością ciasta, są przygotowywane z różnych rodzajów mąki. Te najpopularniejsze pochodzą z Chin.
Co dają nam grzyby?5cze2016, 20:00 —
Grzyby w polskiej kuchni goszczą od wieków – dodają niepowtarzalnego smaku każdej potrawie. Ale czy smak to jedyna ich wartość?
Sezon na szparagi22maj2016, 20:00 —
Dlaczego szparagi mają różne kolory? To kwestia ich uprawy. Te zielone wyrastają ponad glebę. Białe przed przebiciem się na światło dzienne zostają przysypane ziemią – na polach powstają wtedy charakterystyczne kopczyki.
Sezonownik wiosenny15maj2016, 20:00 —
Chociaż stragany kuszą warzywami i owocami cały rok, nie zapominajmy o sezonowości, która powinna wpływać na to, co kładziemy na talerzu.
Piramida zbudowana na nowo8maj2016, 20:00 —
Ruch, ruch i jeszcze raz ruch. To podstawa. Zaraz po nim właściwe odżywianie się, które bazuje na różnorodności i umiarze. To nowa wersja piramidy żywieniowej zbudowanej na podstawie zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Stosując dziesięć przedstawionych poniżej zasad, mamy...
Wielki comeback polskich ziół17kwi2016, 20:00 —
Ostropest, siemię lniane, czystek. Trudno wymienić wszystkie ich zalety. Mają zbawienny wpływ na organizm. wprowadzając je na stałe do diety, wyświadczamy sobie wielką przysługę.
Dziecięcy biznes17kwi2016, 20:00 —
Bogata i dobrze przygotowana oferta dla rodzin z dziećmi w polskich hotelach to wręcz ewenement na skalę europejską. Nic dziwnego, że do hoteli przyjaznych rodzinom rezerwacje trzeba robić z dużym wyprzedzeniem. Ponad 70 proc. hoteli...
Na słodko. Ale bez cukru!28mar2016, 20:00 —
Aneta Kołaszewska Nie zawsze musimy używać do wypieku domowych frykasów zwykłego cukru, który mimo że pozyskiwany jest z roślin, trzciny cukrowej bądź buraków cukrowych, jest oczyszczony, czyli rafinowany i pozbawiony substancji...
Dlaczego jarmuż zrobił karierę?20mar2016, 20:00 —
Z wyglądu mało atrakcyjny, jednak wnętrze ma bardzo bogate. Twardziel - aby zmiękł, trzeba nad nim popracować, jednak niezbyt długo. Już po kilku minutach odda wszystko, co ma w sobie.
Pogrzeb żuru i śledzia, czyli przygotowania do Wielkiejnocy20mar2016, 20:00 —
Pieczone odyńce, udźce z szynką, całe jelenie. Wielkanoc na pańskich stołach była w dawnej Polsce naprawdę wystawna. Nie obżeramy się już tak jak nasi przodkowie, nadal jednak w święta zjadamy nawet dwa razy więcej kalorii, niż powinniśmy.
BIOtajemnica6mar2016, 20:00 —
Bio, eko, organic...Te napisy na produktach powodują, że ceny z miejsca skaczą do góry. My za to czujemy się zdrowsi. Co oznaczają te pojęcia? Czy warto za takie produkty płacić wyższą cenę?