Dla większości to temat nie tyle wstydliwy, ile po prostu pomijany. Niektórzy jednak nazywają jelita drugim mózgiem organizmu. Zachodzi w nich tak wiele ważnych reakcji, że należy traktować je z szacunkiem.
Odpowiednia dieta wspomagająca prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego ochroni nas przed alergiami, depresją, nadwagą, zwiększy naszą odporność i energię do życia. Tak twierdzi Giulia Enders, autorka książki „Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała”, która stała się w ostatnich miesiącach międzynarodowym bestsellerem. I trudno się z nią nie zgodzić. Aby nasz przewód pokarmowy działał jak należy, potrzebuje pracy bakterii, wśród których są również te pożyteczne. Produkty zwane prebiotykami wspierają właśnie dobre bakterie i zachęcają je do walki z zarazkami. Większość takich produktów i tak jemy i lubimy, tyle że nie mamy świadomości, iż powinniśmy je spożywać w większych ilościach i na stałe włączyć do codziennego menu. Prebiotyki to substancje balastowe, które są pożywieniem wyłącznie dla pożytecznych bakterii. Biały cukier na przykład nie jest prebiotykiem, ponieważ dokarmia również bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy. Pożyteczne bakterie bardzo lubią natomiast rośliny z rodziny liliowatych, czyli pory, szparagi, cebulę i czosnek, oraz rośliny astrowate, czyli cykorię, topinambur i karczochy. Lubią również tzw. skrobię oporną, czyli skrystalizowaną, która pojawia się np. po wystudzeniu ugotowanych ziemniaków czy ryżu i jest dzięki temu bardziej odporna na trawienie. Przestańmy więc liczyć kalorie w sałatce ziemniaczanej, ale spójrzmy na nią przychylnym okiem i jeśli mamy ochotę, jedzmy ją częściej. Podobnie jak sushi. Polubmy prebiotyki, a nasze jelita odwdzięczą się nam spokojną i bezawaryjną pracą.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.