Niewidzialny problem brudnego powietrza27paź2019, 20:00 —
Gdyby to ataki terrorystyczne zabijały rocznie 7 mln osób, mówilibyśmy o tym non stop. Ale zabija ich brudne powietrze, więc to ignorujemy – mówi Beth Gardiner, dziennikarka i autorka książki „Uduszeni”.
Dusiciel z komina27paź2019, 20:00 —
Ani choroba, ani przedwczesna śmierć nie przekonują Polaków do wymiany pieców na nowe. Prędzej zrobią to aspiracje, żeby żyć jak na Zachodzie. A tam się węgla do pieca nie dokłada.
Zielona wyspa Kraków27paź2019, 20:00 —
Likwidacja 45 tys. palenisk i zakaz stosowania paliw stałych to krok milowy, ale Kraków nie może być samotną wyspą w walce o czystsze powietrze – przekonuje prezydent miasta Jacek Majchrowski.
Czyste powietrze na horyzoncie27paź2019, 20:00 —
W ciągu dekady jakość powietrza w Polsce może nie odbiegać od tej u naszych północnych, zachodnich i południowych sąsiadów – mówi Jan Ruszkowski, specjalista ds. energetyki obywatelskiej z Polskiej Zielonej Sieci.
Grand cru z owoców27paź2019, 20:00 —
Natura nie przyznała winogronom wyłączności na szlachetne wino. Jest wiele owoców, które się do tego świetnie nadają – mówi Robert Ogór, prezes Ambry.
Bierne palenie może uszkadzać dzieciom wzrok22paź2019, 22:51 —
Bierne palenie może uszkodzić oczy dzieci i prowadzić do problemów z widzeniem w późniejszym życiu – sugerują najnowsze badania prowadzone na chińskich dzieciach. Ich wyniki opublikował właśnie prestiżowe czasopismo okulistyczne JAMA Ophthalmology.
Tylko dla odważnych20paź2019, 20:00 —
O paliwach przyszłości, sztucznej inteligencji, internecie rzeczy i innych nowych technologiach mówili uczestnicy konferencji „RTMx. Innowacje na rzecz rozwoju”.
Wielki comeback emeryta14paź2019, 6:00 —
Polsce może zabraknąć 3 mln pracowników. Ukraińcy nie wystarczą, więc pracodawcy przypomnieli sobie o rzeszy 9 mln polskich seniorów. Mają to, czego nie mają młodzi: nie rzucają z dnia na dzień papierami i nie gapią się w smartfony.
Biznes kontra smog14paź2019, 6:00 —
Sadzą drzewa, uczą dzieci, jak powstaje smog, promują ekologiczne piece i jazdę na rowerze. Polscy przedsiębiorcy włączyli się do walki ze smogiem. Idzie im to całkiem nieźle.
Ekożywność na naszych stołach6paź2019, 20:00 —
Rynkowi eksperci są zgodni – nadchodzą tłuste lata dla ekologicznego rolnictwa w Polsce. Segment ekożywności rośnie w tempie dwucyfrowym, a nasz kraj ma potencjał, by stać się ważnym graczem na światowym rynku.
Strefa bez spalin6paź2019, 20:00 —
Samymi preferencjami dla aut elektrycznych nie uda się pokonać smogu komunikacyjnego. Konieczne są ograniczenia dla kopciuchów, czyli najstarszych i najbardziej zatruwających powietrze aut.
Innowator w spódnicy29wrz2019, 20:00 —
Polki dziś coraz częściej prowadzą firmy specjalizujące się w dziedzinach dotychczas zdominowanych przez mężczyzn: nowych technologiach, przemyśle, motoryzacji czy budownictwie.
Czas na ekopudełko29wrz2019, 20:00 —
Przejście branży cateringu dietetycznego na opakowania biodegradowalne to kwestia czasu. Najwięksi już nad tym pracują.
W Gdańsku przedstawiciele Amazona opowiedzieli o innowacyjnych technologiach28wrz2019, 21:03 —
W sobotę 28 września w gdańskim Teatrze Szekspirowskim inżynierowie z Amazon zaprezentowali najnowsze osiągnięcia technologiczne związane z Amazon Web Services, Amazon Game Studios, urządzeniami Echo, uczeniem maszynowym czy Internetem Rzeczy.
Ekofrajerzy22wrz2019, 20:00 —
Kupujesz drogie jedzenie z etykietką „bio” lub „eko”, bo myślisz, że jest zdrowsze? To coraz częściej wysoko przetworzona żywność o wątpliwej wartości odżywczej – alarmują naukowcy i organizacje konsumenckie.
Rewolucja 4.0 na rynku pracy22wrz2019, 20:00 —
Najbardziej zagrożone automatyzacją są sektory oparte na czynnościach powtarzalnych. Najmniej: szkolnictwo oraz zarządzanie, a także zawody będące blisko człowieka – uważa Izabela Katarzyna Mrzygłocka, była wieloletnia szefowa Rady Ochrony Pracy.