9wrz2023, 19:23 — Z badań wynika, że Polacy piją wciąż zbyt mało wody. Ponad 46 procent z nas wypija tylko litr dziennie. Można to zmienić, sięgając po kranówkę. Czy jednak woda z kranu jest zdrowa?
9wrz2023, 15:18 — Kalarepa jest prawdziwą bombą cennych składników przeciwzapalnych. Jedzona na surowo czy gotowana pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia. Przygotuj surówkę z kalarepy z naszego przepisu.
9wrz2023, 7:46 — Kasza jaglana dzięki zawartości błonnika może wspomagać proces odchudzania. Jeśli dodasz do niej karmelizowaną gruszkę i zdrowe orzechy otrzymasz odżywcze i smakowite danie.
8wrz2023, 20:02 — Nowotwory u dzieci rozwijają się szybciej niż u osób dorosłych. Ważne jest, żeby w porę dostrzec objawy, bo wczesna diagnoza daje szansę na wyleczenie.
8wrz2023, 19:50 — Baba ghanoush to idealny pomysł na dodatek do kanapek. Przepis na pastę z bakłażana pochodzi z Bliskiego Wschodu. Zobacz, jak zrobić to zdrowe i bardzo smaczne danie.
8wrz2023, 6:17 — Angielskie śniadanie może być korzystne dla zdrowia, szczególnie w wersji odchudzonej. Poznaj nasz przepis na pyszne śniadanie angielskie w wersji fit.
7wrz2023, 19:53 — Nie zwalniaj dziecka z zajęć wychowania fizycznego bez wyraźnej przyczyny. Ruch jest kluczowym czynnikiem wpływającym na zdrowie młodego człowieka, ale też przyczynia się do zwiększenia koncentracji i sukcesów w nauce.
7wrz2023, 18:11 — Zbierając i przechowując orzechy włoskie trzeba unikać błędów, które stanowią ryzyko dla zdrowia. Poznaj kilka zasad, które pozwolą cieszyć się smakiem orzechów włoskich przez całą zimę.
7wrz2023, 13:49 — Decydując się na dania z dodatkiem kukurydzy, najczęściej sięgamy po kukurydzę z puszki. Dowiedz się, czy ziarna w zalewie są tak samo zdrowe jak świeże.
6wrz2023, 17:54 — Fenkuł, czyli koper włoski to mało u nas znane warzywo, które jak się okazuje, może chronić wątrobę. Dodatkowo jadalne są wszystkie części tej rośliny, a z bulwy możemy przygotować wiele ciekawych dań.
6wrz2023, 16:03 — Bakterię legionelli wykryto w warszawskim przedszkolu. Czy zagraża bezpieczeństwu dzieci? Wyjaśnia dr Michał Sutkowski, prezes Warszawskich Lekarzy Rodzinnych.
6wrz2023, 14:40 — Jak wskazują badania włoska pizza może nawet wspomagać leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Zależy jednak z jakich składników ją przyrządzisz.
5wrz2023, 19:24 — Czy wiesz, co zrobić w sytuacji, kiedy dzwonisz do przychodni, a pani z recepcji informuje cię, że na dziś nie ma już miejsc? Narodowy Fundusz Zdrowia opublikował wskazówki dla pacjentów.
5wrz2023, 17:47 — Duszenie to technika przygotowywania potraw, która w pełni wydobywa ich aromat i smak. Poznaj zasady duszenia stosowane w kuchni francuskiej i dowiedz się, jak idealnie udusić mięso.
5wrz2023, 16:52 — Jesień to czas na dietę podnoszącą odporność, by nie dać się chorobom, kiedy przyjdą chłodne i deszczowe dni. Co musimy uwzględnić w tej diecie, a czego się wystrzegać?
5wrz2023, 13:29 — Imbirowy syrop warto pić jeszcze przed nadejściem jesieni. Dzięki temu zadbamy o naturalną odporność organizmu. Napój ten wspiera również odchudzanie i pomaga utrzymać prawidłową wagę.
4wrz2023, 19:37 — Fornax i Pirola to niepokojące subwarianty COVID-19. – Nie ma możliwości, że do nas nie dotrą – jeśli już nie dotarły. Bardziej jednak powinniśmy obawiać się powikłań – mówi dr hab. Ernest Kuchar.
4wrz2023, 18:03 — Olej z ostropestu zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Działa dobrze na wątrobę, skórę i włosy. Dowiedz się więcej o jego właściwościach i wprowadź go do swojej diety.
4wrz2023, 13:23 — Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych polskich zup, którą tradycyjnie podaje się z ryżem lub makaronem. Doskonałym pomysłem jest zastąpienie tych dodatków czerwoną soczewicą. Taka zupa jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale też bardziej sycąca.