Opublikowane teksty

  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Czciciele bloku

    19 sty 2003Drogi Przyjacielu! Jak co roku prasa gwiazdkowo-noworoczna przyniosła wiele ciekawych wiadomości, a między innymi tę, że ulubionym deserem ministra Jerzego Szmajdzińskiego jest blok waniliowy. Ciekaw jestem, czy miałeś kiedykolwiek do czynienia...
  • Marmelada na księżycu

    12 sty 2003Piotrze drogi! ZnajdujĘ w skrzynce awizo, biegnę na pocztę, a tu list i przesyłka od naszego nieocenionego czytelnika, pana Janusza Milewskiego z Frankfurtu nad Menem. Pan Milewski przysłał nam po słoiczku powideł. Wprost z Niemiec. I zwraca uwagę...
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Kolacja z wampirem

    5 sty 2003Drogi Robercie! Prawda, Że pierogi z kaszankĄ zakrawają na kulinarną perwersję? A już zwłaszcza na stole wytwornej restauracji! I wcale nie brzmi dobrze, trochę jak "rosół z ziemniakami" albo nawet "pączki z musztardą"....
  • Kochajcie pomidory

    22 wrz 2002Piotrze! Od kilku tygodni powtarza się ta sama sytuacja. Zastanawiam się rano, co też ugotować na obiad, wyliczam w myślach, na co miałbym ochotę i rzecz cała kończy się jednako - chcę mianowicie pomidorów. Och, wiem przecież, że od dawna...
  • Rabarbarowe trzy po trzy

    15 wrz 2002Kiedy na moich oczach padają mity dotyczące kulinarnych obyczajów różnych, nawet tych nieodległych od nas narodów (takie na przykład, że Węgrzy jedzą placki ziemniaczane, a Francuzi, Włosi i Hiszpanie nie zbierają grzybów), uświadamiam sobie,...
  • Polowanie na kapelusze

    8 wrz 2002Mimo że poruszaliśmy już raz na tych szanownych łamach temat grzybów, to mowa była jedynie o smardzach i innych późnowiosennych leśnych przyjemnościach
  • Ziemniak szlachetny

    1 wrz 2002Tego lata wakacyjne drogi zawiodŁy mnie w rejon Borów Tucholskich, gdzie wraz z gronem niezawodnych przyjaciół oddawałem się rozkoszy mieszania kajakowym wiosłem wartkich wód pięknej rzeki Wdy
  • Smarujemy tylko masłem

    25 sie 2002Czy ty masz pojęcie, jak i kiedy powstała margaryna?
  • Uczta domowa po staropolsku

    18 sie 2002Przyznam się, że gdy widzę szyld "kuchnia domowa", to natychmiast stają mi przed oczami "ziemniaki prychane", podawane niegdyś turystom przez wiejskie baby
  • Zupa na chłodno

    11 sie 2002Jak co roku o tej porze przeżywamy okres wzmożonego spożycia chłodników, a ja dodatkowo przeżywam szczerą radość, że jadamy je z coraz większym urozmaiceniem
  • Kultura syfonów

    4 sie 2002Jedzeniowy terror zdrowotny ze Stanów Zjednoczonych zatacza coraz szersze kręgi
  • Powszechne lizanie

    28 lip 2002Lato w pełni, więc wszyscy naokoło liżą. Zlizują hektolitry zamarzniętych słodkich sosów
  • Wakacje w proszku

    21 lip 2002Piotrze! Chcę dziś opisac Ci historię, którą wspominam z rozrzewnieniem, choć nosi wszystkie znamiona kulinarnego barbarzyństwa. Na początku lat osiemdziesiątych wybraliśmy się w kilku chłopa do Puszczy Augustowskiej nad jezioro Serwy....
  • W czekoladowym sosie

    14 lip 2002Drogi przyjacielu! Jak się wszelako okazuje, nie ponoszą oni żadnej odpowiedzialności za produkty firmy Bahlsen-Lajkonik, gdyż to przedsiębiorstwo zaopatruje się w Hamburgu, a w dodatku do herbatników z cukrem w ogóle nie dodaje...
  • Kuchnia podróżników

    7 lip 2002Gdzie najtaniej i najsmaczniej bądź - jeśli ktoś woli - najwykwintniej zjeść, przemierzając wzdłuż Polskę? Oto relacja z rekonesansu przydrożnych jadłodajni przy trasie A-1, łączącej Cieszyn z Gdańskiem. Może służyć za kulinarny przewodnik, a...
  • Trudna miłość do marchewki

    23 cze 2002Piotrze! Nawet człowieka absolutnie skrytego, człowieka o wnętrzu ciemniejszym niźli belgijska gorzka czekolada, dopadają chwile absolutnej szczerości. To czas, gdy nie można już w sobie dusić skrywanej latami słabości, moment absolutnie...
  • Chleb nasz powszedni

    16 cze 2002Co to się porobiło z naszym pieczywem! Mam wrażenie, że jego poziom obniża się, od kiedy pamiętam, czyli od wczesnych lat 60
  • W kadzi zjełczałego masła

    9 cze 2002Drogi Robercie! Pamiętasz "Deserowe z cukrem"? Okrągłe, płaskie, kruche, posypane po wierzchu chrupiącym cukrem? Mimo swej niemal prostackiej prostoty, a może właśnie dzięki niej, to były najlepsze paczkowane ciasteczka. Pytam, czy...
  • Złoty interes do zrobienia

    2 cze 2002Piotrze Złoty! SpędziŁem kilka ostatnich dni w Trójmieście (na marginesie, w Oliwie powstała bardzo ciekawa luksusowa restauracja z francuskim szefem - Dwór Oliwski) i wyobraź sobie, oni tam w ogóle nie wiedzą, jaki mają...
  • Sezon na szparagi

    26 maj 2002Z najwyższą ochotą spełnię Twą prośbę wyrażoną epistolarnie, prośbę ważką, bo tyczącą niemieckiego przepisu na zupę szparagową