• Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Czciciele bloku 19 sty 2003 Drogi Przyjacielu! Jak co roku prasa gwiazdkowo-noworoczna przyniosła wiele ciekawych wiadomości, a między innymi tę, że ulubionym deserem ministra Jerzego Szmajdzińskiego jest blok waniliowy. Ciekaw jestem, czy miałeś kiedykolwiek do czynienia z tym niezwykłym produktem,...
  • Marmelada na księżycu 12 sty 2003 Piotrze drogi! ZnajdujĘ w skrzynce awizo, biegnę na pocztę, a tu list i przesyłka od naszego nieocenionego czytelnika, pana Janusza Milewskiego z Frankfurtu nad Menem. Pan Milewski przysłał nam po słoiczku powideł. Wprost z Niemiec. I...
  • Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta - Kolacja z wampirem 5 sty 2003 Drogi Robercie! Prawda, Że pierogi z kaszankĄ zakrawają na kulinarną perwersję? A już zwłaszcza na stole wytwornej restauracji! I wcale nie brzmi dobrze, trochę jak "rosół z ziemniakami" albo nawet "pączki z...
  • Kochajcie pomidory 22 wrz 2002 Piotrze! Od kilku tygodni powtarza się ta sama sytuacja. Zastanawiam się rano, co też ugotować na obiad, wyliczam w myślach, na co miałbym ochotę i rzecz cała kończy się jednako - chcę mianowicie pomidorów. Och, wiem przecież,...
  • Rabarbarowe trzy po trzy 15 wrz 2002 Kiedy na moich oczach padają mity dotyczące kulinarnych obyczajów różnych, nawet tych nieodległych od nas narodów (takie na przykład, że Węgrzy jedzą placki ziemniaczane, a Francuzi, Włosi i Hiszpanie nie zbierają grzybów), uświadamiam sobie, jakie bzdury muszą krążyć wśród...
  • Polowanie na kapelusze 8 wrz 2002 Mimo że poruszaliśmy już raz na tych szanownych łamach temat grzybów, to mowa była jedynie o smardzach i innych późnowiosennych leśnych przyjemnościach
  • Ziemniak szlachetny 1 wrz 2002 Tego lata wakacyjne drogi zawiodŁy mnie w rejon Borów Tucholskich, gdzie wraz z gronem niezawodnych przyjaciół oddawałem się rozkoszy mieszania kajakowym wiosłem wartkich wód pięknej rzeki Wdy
  • Smarujemy tylko masłem 25 sie 2002 Czy ty masz pojęcie, jak i kiedy powstała margaryna?
  • Uczta domowa po staropolsku 18 sie 2002 Przyznam się, że gdy widzę szyld "kuchnia domowa", to natychmiast stają mi przed oczami "ziemniaki prychane", podawane niegdyś turystom przez wiejskie baby
  • Zupa na chłodno 11 sie 2002 Jak co roku o tej porze przeżywamy okres wzmożonego spożycia chłodników, a ja dodatkowo przeżywam szczerą radość, że jadamy je z coraz większym urozmaiceniem
  • Kultura syfonów 4 sie 2002 Jedzeniowy terror zdrowotny ze Stanów Zjednoczonych zatacza coraz szersze kręgi
  • Powszechne lizanie 28 lip 2002 Lato w pełni, więc wszyscy naokoło liżą. Zlizują hektolitry zamarzniętych słodkich sosów
  • Wakacje w proszku 21 lip 2002 Piotrze! Chcę dziś opisac Ci historię, którą wspominam z rozrzewnieniem, choć nosi wszystkie znamiona kulinarnego barbarzyństwa. Na początku lat osiemdziesiątych wybraliśmy się w kilku chłopa do Puszczy Augustowskiej nad jezioro...
  • W czekoladowym sosie 14 lip 2002 Drogi przyjacielu! Jak się wszelako okazuje, nie ponoszą oni żadnej odpowiedzialności za produkty firmy Bahlsen-Lajkonik, gdyż to przedsiębiorstwo zaopatruje się w Hamburgu, a w dodatku do herbatników z cukrem w ogóle nie...
  • Kuchnia podróżników 7 lip 2002 Gdzie najtaniej i najsmaczniej bądź - jeśli ktoś woli - najwykwintniej zjeść, przemierzając wzdłuż Polskę? Oto relacja z rekonesansu przydrożnych jadłodajni przy trasie A-1, łączącej Cieszyn z Gdańskiem. Może służyć za...
  • Z grilla, czyli rusztu 30 cze 2002  Drogi Bobku! Idzie lato, sezon na grill. Nie denerwuj się, wiemy obaj, że urządzenie grill po polsku nazywa się ruszt. Słowa "grill" użyłem wyłącznie w znaczeniu pewnej formy kulinarnej imprezy towarzyskiej, zorganizowanej...
  • Trudna miłość do marchewki 23 cze 2002 Piotrze! Nawet człowieka absolutnie skrytego, człowieka o wnętrzu ciemniejszym niźli belgijska gorzka czekolada, dopadają chwile absolutnej szczerości. To czas, gdy nie można już w sobie dusić skrywanej latami słabości, moment...
  • Chleb nasz powszedni 16 cze 2002 Co to się porobiło z naszym pieczywem! Mam wrażenie, że jego poziom obniża się, od kiedy pamiętam, czyli od wczesnych lat 60
  • W kadzi zjełczałego masła 9 cze 2002 Drogi Robercie! Pamiętasz "Deserowe z cukrem"? Okrągłe, płaskie, kruche, posypane po wierzchu chrupiącym cukrem? Mimo swej niemal prostackiej prostoty, a może właśnie dzięki niej, to były najlepsze paczkowane ciasteczka. Pytam,...
  • Złoty interes do zrobienia 2 cze 2002 Piotrze Złoty! SpędziŁem kilka ostatnich dni w Trójmieście (na marginesie, w Oliwie powstała bardzo ciekawa luksusowa restauracja z francuskim szefem - Dwór Oliwski) i wyobraź sobie, oni tam w ogóle nie wiedzą, jaki...