Jak hipsterzy niszczą świat

Jak hipsterzy niszczą świat

Jak hipsterzy niszczą świat
Jak hipsterzy niszczą świat / Źródło: 123RF
Przepis na idealną sałatkę: awokado, komosa, garść orzechów nerkowca i prażonych migdałów. Po przeczytaniu tego tekstu to wszystko może utknąć wam w gardle.

Wiecie, jaki jest najnowszy hit w hipsterskich knajpkach na świecie? Avolatte, czyli zwykła kawa latte podana w połówce wydrążonego awokado. Pomysł powstał w Australii. – Przyszedł do nas klient, poprosił o coś takiego i zrobiliśmy – tłumaczył barista z Truman Cafe w Melbourne. Zrobił zdjęcie, wrzucił do internetu i pomysł chwycił. Trafił nawet do Polski. Avolatte pojawia się na przykład w najnowszych reklamach MK Cafe. Samo awokado stało się już najbardziej hipsterskim owocem na świecie. W Holandii powstał lokal, który w menu ma wyłącznie dania zrobione z awokado. Ania Lewandowska (nie mówię, że jest hipsterką), żona naszego najdroższego piłkarza, gwiazda fitnessu i zdrowej żywności, potrafi z awokado zrobić prawie wszystko. Pudding z awokado. Trufle z awokado. Krem z awokado. Awokado zapiekane z jajkiem. Awokado z arbuzem. To tylko kilka przepisów z jej dietetycznej strony. Tost z pastą z awokado albo taki z artystycznie ułożonymi plasterkami tego owocu stał się śniadaniowym klasykiem. I powodem do oburzenia. Australijski socjolog Bernard Salt nie wytrzymał i wyrzucił z siebie, że młodych ludzi nigdy nie będzie stać na kupno własnego domu, jeśli będą chodzić do hipsterskich kawiarenek i zamawiać na śniadanie tosty z awokado za 22 dolary. Podobnie powiedział zresztą Tim Gurner, bogacz z Melbourne, który zarządza luksusowymi nieruchomościami wartymi prawie 4 mld dolarów: „Kiedy starałem się kupić mój pierwszy dom, nie wydawałem kasy na rozpaćkane awokado na toście”. – Młodzi ludzie chcą się wyróżniać, ale też zaimponować innym. Pokazać, że ich stać na to, żeby nie jeść tego samego, co wszyscy – tłumaczy prof. Henryk Domański, dyrektor Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk. Ta chęć wyróżnienia idzie w parze z innym trendem: modą na zdrową żywność. Ale wrzucając do koszyka zielone warzywko z myślą, że jesteśmy tacy eko i ratujemy planetę, mogą być w błędzie. Prawda może wyglądać zupełnie inaczej.

Zielone gangi awokado

640 meksykańskich peso, czyli ok. 130 zł, kosztowała w połowie lipca 10-kilogramowa skrzynka awokado w meksykańskim stanie Michoacán. Tak drogo nie było nigdy w historii. Tylko w ciągu roku cena wzrosła o 100 proc. Meksyk jest największym producentem awokado na świecie. A stan Michoacán położony na południowym zachodzie kraju odpowiada za 80 proc. produkcji. Praktycznie w całości trafia ona na eksport, żeby zaspokoić apetyty Amerykanów, Europejczyków i Chińczyków. Popularność tego owocu stała się na tyle duża, że produkcja przestała nadążać za popytem. Dzisiaj przeciętny Amerykanin zjada ponad 3 kg awokado rocznie. Jeszcze dziesięć lat temu nie konsumował nawet połowy tego. Według GUS w 2015 r. import awokado do Polski był wart prawie 85 mln zł, czyli ponad pięć razy więcej niż na początku tej dekady. Dzisiaj w polskim Tesco zielony owoc można kupić po 3,29 zł za sztukę. Wychodzi na to, że taniej smarować chleb awokado niż masłem, za które w lipcu trzeba było zapłacić w sklepach średnio 4,69 zł za 200 g. Ale egzotyka, która dla nas stała się normalką, uczyniła ze zwykłego pożywienia towar luksusowy dla Meksykanów. Przez rosnące zapotrzebowanie i nienadążającą produkcję ceny poszybowały tak wysoko, że mieszkańców ojczyzny awokado na awokado nie było po prostu stać. – Wykreowano modę na te owoce. Są zdrowe, mogą zastępować masło, można stosować je w wielu potrawach. To zrodziło ogromny globalny popyt, któremu w warunkach nawet niewielkich problemów z produkcją trudno teraz sprostać – tłumaczy Michał Koleśnikow, dyrektor departamentu analiz w banku BGŻ BNP Paribas. Kłopoty ma też Nowa Zelandia. Tam działają zielone gangi grasujące po plantacjach. Kradzione awokado wywożono ciężarówkami i sprzedawano w małych warzywniakach i na bazarkach. Tak było jeszcze rok temu. Biznes się kręcił do czasu, kiedy policja nie zaczęła kontrolować takich dyskretnych punktów dystrybucji. Awokadowi mafiosi przenieśli się więc do internetu. W tym roku kradzione owoce można było kupić od nich za pośrednictwem… Facebooka. W Meksyku kartel Knights Templar, który w stanie Michoacán kontroluje produkcję marihuany, kokainy i heroiny, od niedawna wszedł też w awokado. Wymusza haracze od każdego sprzedanego kilograma owoców i każdego hektara ziemi, na której rośnie awokado. Rocznie Templarios zgarnia 150 mln dolarów w haraczach.

POBUDKA I CIASTKO

Ale jak to właściwie jest, że nagle na popularności zyskuje takie awokado, a nie na przykład tamarillo, passiflora, granadilla czy jakiś inny egzotyczny owoc też z Ameryki Południowej? – Jest zdrowe, często pojawia się jako składnik diet odchudzających, świetnie łączy się z innymi produktami. Musiało osiągnąć sukces – tłumaczy dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Ale do menu restauracji jakiś produkt nie wskakuje ot tak, bo szef kuchni miał widzimisię. – Istnieją specjalne agencje, które zajmują się prognozowaniem trendów jedzeniowych. Przez długi czas trendy kojarzyliśmy z modą. Teraz często słyszymy o trendach w motoryzacji, energetyce i w jedzeniu – tłumaczy. Nie jest też tak, że w amerykańskich agencjach Baum + Whiteman czy Sterling-Rice Group (dwie największe na rynku) siedzi grupka osób, która wyszukuje sobie nazwy jakiegoś dziwnego warzywa i ogłasza w raporcie, że oto ono będzie w przyszłym roku modne. Prognozy są oparte na tym, jak dzisiaj żyjemy, jak pracujemy, na co chorujemy. Pamiętacie modę na topinambur? To warzywo popularne jeszcze w XVIII w. przeżyło niedawno renesans, bo okazało się, że obniża poziom cukru we krwi. I nie chodzi o to, żeby jeść tylko warzywa i owoce. Ostatni trend to na przykład słodkie śniadania, czyli kawa i ciastko. Badania wykazały, że poranna dieta „wake and cake” [pobudka i ciastko – red.] sprzyja mniejszym tendencjom do tycia. – Ciągle szukamy remedium na otyłość, na nowotwory, cukrzycę. Nowe trendy żywieniowe promują produkty, które będą przeciwdziałać tym chorobom cywilizacyjnym – mówi dr Tomaszewska-Bolałek. Raporty agencji o tym, co jest trendy, czytają restauratorzy i bardziej lub mniej się nimi inspirują. Stąd jarmuż, awokado czy popularne w tym roku kiszonki. Ale jak już trend chwyci, pojawia się globalna popularność, a z nią ekspresowo rosnący popyt. A tam, gdzie nagle pojawia się duży popyt, czasamipojawia się wyzysk: człowieka lub środowiska.

MIGDAŁOWE ŚWINIE

Migdały. Cudowne dla zdrowia. Naukowcy z Uniwersytetu w Toronto: migdały zawierają witaminę E, błonnik, antyoksydanty, któreredukują ryzyko chorób serca. Uniwersytet Harvarda: spożywanie migdałów zmniejsza przedwczesną umieralność o 20 proc. Z zeszłorocznego badania firmy doradczej MarketsandMarkets wynika, że do 2020 r. globalny rynek orzechów urośnie do 16,4 mld dolarów. Czyli będzie rósł średnio o 5,8 proc. rocznie. Zwyżki napędzają trendy prozdrowotne, bo orzechy zaczęły się kojarzyć ze zdrową, wygodną i pożywną przekąską, a nie przystawką do piwa w trakcie meczu. Najczęściej jedzonymi orzechami w Stanach nie są już zresztą popularne fistaszki. Niedawno w statystykach przegoniły je migdały, których spożycie, licząc od połowy lat 60., wzrosło ponaddziesięciokrotnie! Na świecie spożywa się więcej niż 1,1 mln ton migdałów rocznie. Najwięcej je ich Unia Europejska, na drugim miejscu są Stany. Największym producentem migdałów na świecie jest Kalifornia. Ten jeden stan odpowiada za niecałe 80 proc. globalnej produkcji. Jeszcze w połowie lat 90. pod uprawę migdałów w Kalifornii byłoprzeznaczone ok. 170 tys. hektarów ziemi. Ale wraz ze wzrostem popularności w tym roku uprawy przebiły już powierzchnię pół miliona hektarów! To tyle co dziesięć Warszaw. I teraz ciekawostka. Żeby wyprodukować jeden migdał, trzeba zużyć prawie 5 litrów wody. To trzy razy tyle, ile potrzebuje jedna truskawka i cztery razy tyle, ile jedna kiść winogron. Plantatorzy migdałów wpadli we własną pułapkę. Odpowiadając na globalne zapotrzebowanie, powiększali uprawy, drastycznie zwiększając zużycie wody. To makabra dla stanu, który przez sześć lat aż do kwietnia tego roku walczył z największą suszą w historii. Kiedy nowe prawo stanowe zmuszało zwykłych mieszkańców do ograniczenia zużycia wody o jedną trzecią, plantatorzy mogli podlewać swoje drzewka bez ograniczeń. Suchej nitki nie zostawiono na małżeństwie Resnicków. Lynda i Stewart mają fortunę wartą 4 mld dolarów, którą zbili na uprawie i przetwórstwie owoców i orzechów. Ich kalifornijski agrobiznes pochłania rocznie 450 mld litrów wody. (To tyle samo, ile ponad 865 tys. mieszkańców San Francisco zużyłoby przez 10 lat!). Dwie trzecie idzie na podlanie plantacji migdałów i pistacji, które uprawiają na 26 tys. hektarów ziemi. I tak migdałowi biznesmeni zostali nazwani przez Kalifornijczyków wieprzami wysysającymi całą wodę z koryta. A to nie koniec.

Krwawy orzech

Nerkowce. Garść dziennie pomaga zrzucić zbędne kilogramy i uchronić się przed cukrzycą. 60 proc. tych orzechów jest przetwarzanych w Indiach. Dlaczego przetwarzanych? Bo zanim błyszczące i pachnące trafią do szeleszczących kolorowych torebek, trzeba je przecież obrać. Nerkowce to nawet nie orzechy. To nasiona schowane w skostniałych łodygach owoców nanercza zachodniego, kuzyna pistacji czy mango. Łodyga przypomina trochę gruby korniszon wyrastający z przerośniętej nieco gruszki. Owoc ma soczysty, jadalny miąższ, a łodygi lepiej nie dotykać. Zewnętrzna łuska otaczająca schowany w środku orzech zawiera żrący, żywiczny olej. W przetwórniach pracują biedni robotnicy: głównie kobiety i dzieci. Dłońmi zabandażowanymi w szmaty (nie stać ich na gumowe rękawice) rozłupują łuski otaczające orzech. Krawiące dłonie, alergie skórne i praca za psie pieniądze – tak często wygląda produkcja nerkowców. Orzechy są suszone na słońcu, a potem prażone lub gotowane, żeby na dobre pozbyć się trującej substancji. Za 10-godzinny dzień pracy kobietom płaci się 160 rupii indyjskich, czyli ok. 8 zł 80 groszy. Jeszcze gorzej jest w Wietnamie, kolejnym dużym przetwórcy tych orzechów. Opublikowany kilka lat temu wstrząsający raport Human Rights Watch ujawnił, w jaki sposób pozyskuje się tam orzechy. Do pracy przy łuskaniu często wykorzystuje się narkomanów, pozamykanych w obozach pracy przymusowej. Bici pałkami, poddawani elektrowstrząsom, zamknięci w izolacji pracują po kilkanaście godzin, żeby zaspokoić globalne zapotrzebowanie na nerkowce. A to szaleje. Od 2010 do 2017 r. popyt na te orzechy wzrósł o 53 proc. W popularności nerkowce przegoniły już orzechy włoskie i pistacje. Eksport nerkowców daje Wietnamowi rocznie 2,7 mld dolarów wpływów do budżetu. To 2 proc. wartości całego eksportu tego 93-milionowego kraju. Podobny skok popularności zaliczyła nie tak dawno komosa ryżowa. Bogata w białko, z niskim indeksem glikemicznym i właściwościami przeciwzapalnymi. To bardzo stare zboże, które było znane już 4 tys. lat temu. Ponieważ jest tak pożywna, naukowcy z NASA okrzyknęli komosę idealnym pokarmem dla astronautów wybierających się w długie misje kosmiczne. Dzisiaj przeżywa swój renesans. W pewnym momencie zaczęła być tak popularna na świecie, że Boliwijczycy, najwięksi producenci tego zboża, nie wyrabiali z produkcją. W latach 2006-2013 komosa podrożała w tym kraju trzykrotnie. Powstał dylemat: lokalni farmerzy zarabiali więcej, ale mniej Boliwijczyków było stać na jej kupno. Krajowakonsumpcja zmalała o jedną trzecią. Podobnie w Peru. Pod koniec 2013 r. cena za kilogram komosy w Limie (stolicy Peru) była wyższa niż cena za kilogram mięsa z kurczaka. Na południu kraju, gdzie spożycie komosy było od lat największe, stwierdzono przypadki niedożywienia. Głównie wśród dzieci. Prezydent Boliwii Evo Morales obiecał 10 mln dolarów pożyczki dla rolników, żeby zaczęli uprawiać komosę nie tylko na eksport do bogatszych krajów, ale też na rynek krajowy. Teraz ceny komosy na szczęście spadły, głównie dzięki większej liczbie producentów, którzy chcą zrobić biznes na nowych trendach żywieniowych Amerykanów i Europejczyków.

Moralność na talerzu

I tak można by bez końca, bo swoje cienie ma również produkcja popularnej przecież wśród wegetarian soi, jogurtu greckiego, kalafiora, brokułów, mleka migdałowego. Jednak jeśli już ktoś wybiera dietetyczne produkty, które mają świadczyć o światłości jego umysłu, to tak naprawdę wspiera brutalny kapitalizm, którym zapewne się brzydzi. Są wegetarianie, którzy walczą o prawa zwierząt w skórzanych butach. Są aktywiści, którzy walczą z wielkimi korporacjami ubrani w ciuchy z sieciówek. Co pozostało? Domowy ogródek. Produkty oznaczone logiem „fair trade”, co daje gwarancje, że były wytworzone z poszanowaniem dla człowieka i środowiska. Odrobina własnego wysiłku, bo przecież można kupić awokado np. z Sycylii, gdzie takich problemów jak w Meksyku nie ma. – Szukać rolników w swojej okolicy. Chodzić na targi. Zamawiać przez internet od spółdzielni, które wiadomo, że płacą swoim pracownikom, dostawcom i etycznie obchodzą się ze zwierzętami – wylicza dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek. A przy tym wszystkim, co najważniejsze, nie dać się zwariować. – Konsument zastanawia się nad moralnością jedzenia, ale przecież nie zatrzymujemy się przed regałem z bananami i nie myślimy, czy przy ich zbiorach nikt i nic nie ucierpiało – mówi. A produkcja bananów też ma ciemne strony. Tak samo produkcja kakao, więc i czekolady. Produkcja mięsa, więc i hamburgerów. Jest jeszcze jeden sposób. Po prostu nie podążać za modą i zamiast komosy wybrać polską kaszę. A zamiast awokado jabłko spod Grójca. g

© Wszelkie prawa zastrzeżone

Okładka tygodnika WPROST: 36/2017
Więcej możesz przeczytać w 36/2017 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:
 0

Spis treści tygodnika Wprost nr 36/2017 (1801)

  • Po co nam ta edukacyjna wojna 3 wrz 2017, 20:00 Jeszcze tylko lanie i wakacje – pomyślał Jaś, wracając ze szkoły do domu ze świadectwem pod pachą. Jeszcze tylko wojna o edukację i rok szkolny się rozkręci – można dopowiedzieć, parafrazując klasyka, czyli nieznanego autora tej anegdoty. 3
  • Niedyskrecje parlamentarne 3 wrz 2017, 20:00 Paweł Kukiz plus Pałac Prezydencki – jaki może być wynik takiego dodawania? WYBORY SAMORZĄDOWE JUŻ ZA ROK, WIĘC W PIS RUSZYŁ WYŚCIG PO NOMINACJĘ NA KANDYDATA NA PREZYDENTA STOLICY. Stanisław Karczewski, marszałek Senatu, który... 6
  • Obraz tygodnia 3 wrz 2017, 20:00 11 tys. osób podpisało się pod listem Amnesty International w obronie Tomasza Piątka, autora książki „Macierewicz i jego tajemnice”. Szef MON złożył w sprawie książki zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia... 8
  • Info radar 3 wrz 2017, 20:00 Kielce się szykują, prezydent zaprasza TRWAJĄ PRZYGOTOWANIA DO JUBILEUSZOWEJ EDYCJI MIĘDZYNARODOWEGO SALONU PRZEMYSŁU OBRONNEGO Pierwszy MSPO zorganizowano w Kielcach 25 lat temu. Od tego czasu impreza urosła do rangi trzeciej po Londynie i... 11
  • Szkoła obywatelska 3 wrz 2017, 20:00 RAFAŁ GÓRSKI SŁYSZELIŚCIE PAŃSTWO O RADZIE SZKOŁY? JA NIE. Pytałem znajomych, ale oni również nie słyszeli. Wszyscy słyszeli o radzie pedagogicznej, radzie rodziców, ale nie o radzie szkoły. A co to takiego? Instytucja ta została... 11
  • Zdarzyło się jutro 3 wrz 2017, 20:00 Filmowy hit? „Minister Szyszkoi łoś Superktoś” JUŻ NIE NIEMCY ANI NAWET ROSJANIE. Mamy nowego wroga nr 1. Jest nim prezydent Francji Emmanuel Macron. Nie dość, że ma czelność pouczać suwerenny rząd, to na makijaż wydaje więcej... 12
  • Wielki dzień! 3 wrz 2017, 20:00 DZIŚ PIERWSZY DZIEŃ W SZKOLE. W SZKOLE NOWYCH PROGRAMÓW I „NOWEGO CZŁOWIEKA”. To wielki eksperyment PiS: zamiast bić się o wyborcę w okresie przedwyborczym, PiS zaczyna go wychowywać w okresie, w którym ten o wyborach jeszcze nic nie... 14
  • Chemia Pana Jarosława 3 wrz 2017, 20:00 …ZMIANA, JAKKOLWIEK JĄ NAZYWAĆ, ZMNIEJSZA ROLĘ PRZEDMIOTÓW PRZYROD NICZYCH W SZKOŁACH POLSKICH. A historii zwiększa. Właściwie dlaczego? Przykładowo ja mam taką intuicję, że ucząc w szkołach więcej chemii, niewymownie... 14
  • Kobieta jako własność 3 wrz 2017, 20:00 Kara śmierci, tortury, zemsta na obcych za krzywdę naszych kobiet? Nie tak zapobiega się gwałtom. 16
  • Zmiana jest dobra, a będzie jeszcze lepsza 3 wrz 2017, 20:00 Kurtyna opadła – reforma edukacji rusza. Opozycja wytyka błędy, samorządy łkają, a rządzący są dumni z reformy. – Odpowiadamy na obecne wyzwania – mówi „Wprost” Anna Zalewska, minister edukacji narodowej. 23
  • Tylko dzieci żal 3 wrz 2017, 20:00 Na przypomnienie, że reforma miała być bezkosztowa, samorządowcy się śmieją. Ale częściej się złoszczą. 26
  • O pewnym „moralnym upadku” 3 wrz 2017, 20:00 Redakcyjny wstępniak w tygodniku „The Economist” świetnie obrazuje ideologiczny węzeł gordyjski, w jakim zapętliły się najpoważniejsze europejskie media. Tekst nosi tytuł „Unfit”, co można oddać polskim: „Nie nadaje się”.... 29
  • Prezydent powinien stanąć przed Trybunałem Stanu 3 wrz 2017, 20:00 Jeśli propozycje prezydenta będą zagrażać demokratycznym standardom, ludzie znowu wyjdą na ulice – ostrzega Kamila Gasiuk-Pihowicz, parlamentarzystka Nowoczesnej. 30
  • Polityczna kula śniegowa rozpędza się… 3 wrz 2017, 20:00 WALDEMAR SKRZYPCZAK generał broni Powoli zaczyna wypełniać się wyśniony przez Putina scenariusz rozpadu Europy. A rozpad zjednoczonej Europy to koniec NATO. I dzieje się to bez udziału jego wojsk, którymi nas przez ostatnie lata straszono.... 33
  • Młody wilk prawicy 3 wrz 2017, 20:00 Patryk Jaki podąża śladem swojego mentora Zbigniewa Ziobry. Obaj zaczęli zajmować wysokie stanowiska publiczne w bardzo młodym wieku i prą jak taran do wyższych funkcji. 34
  • Sądom grozi wielka czystka 3 wrz 2017, 20:00 Dotąd nikt nie konsultował z nami projektu prezydenckiej reformy sądownictwa – mówi sędzia Dariusz Zawistowski, przewodniczący KRS. 38
  • Odwet zawstydzanych 3 wrz 2017, 20:00 EWA WANAT Na jednym z polskich portali znalazłam taki tytuł artykułu „Wymiana ciosów między Emmanuelem Macronem i Beatą Szydło”. Koń by się uśmiał, gdyby zobaczył, jak niektórzy redaktorzy dają się PiS wodzić za nos. Żadnej... 41
  • Na dywaniku u prezesa 3 wrz 2017, 20:00 Będą nowe postaci, więcej uwagi poświęcimy też opozycji – obiecuje Robert Górski. Nowa odsłona „Ucha Prezesa” 7 września pojawi się na platformie Showmax, a później na YouTubie. 42
  • Wiem, co mam w apteczce 3 wrz 2017, 20:00 Dla 82 proc. Polek istotne informacje widoczne na opakowaniu to ważne kryterium wyboru leków bez recepty – wynika z badań przeprowadzonych przez firmę badawczą Ipsos. 45
  • Dopalacze są nowymi narkotykami 3 wrz 2017, 20:00 Sytuację, gdy dziecko sięga po dopalacze, można porównać do rosyjskiej ruletki – ostrzega Marek Posobkiewicz, główny inspektor sanitarny. 47
  • Jak hipsterzy niszczą świat 3 wrz 2017, 20:00 Przepis na idealną sałatkę: awokado, komosa, garść orzechów nerkowca i prażonych migdałów. Po przeczytaniu tego tekstu to wszystko może utknąć wam w gardle. 50
  • 5, 8, 23. Oto polska karuzela VAT 3 wrz 2017, 20:00 Bułka kajzerka opodatkowana jest 5-proc. VAT-em, chałka już 8-proc., a muffinka 23-proc. Z kolei, gdy kupujemy sok owocowy, zapłacimy 5 proc., za syrop owocowy 8 proc., a za tonik 23 proc. Po co nam ta karuzela i jak się w tym wszystkim połapać? 54
  • Wojna o dwa miliardy 3 wrz 2017, 20:00 Abris pewnie będzie musiał poczekać na pieniądze za przymusową sprzedaż FM Banku. I raczej nie będzie to kwota 2 mld zł. Poznamy ją pod koniec września. 58
  • Deptak zmian 3 wrz 2017, 20:00 25 lat temu forum w Krynicy odwiedziła ledwie setka osób. Dziś to największe polityczno-gospodarcze spotkanie w Polsce. 60
  • Ważne i ciekawe debaty Forum Ekonomicznego w Krynicy 3 wrz 2017, 20:00 Debata Grupy LOTOS pod patronatem TyGODnika „Wprost” 62
  • Woda zamiast piwa 3 wrz 2017, 20:00 Tiger zaryczał NIE WIEM, KIEDY POLACY NAUCZĄ SIĘ TEGO, ŻE BOJKOTY PRZYNOSZĄ ODWROTNY SKUTEK. Pamiętacie akcje wylewania Ciechana po homofobicznych wypowiedziach właściciela browaru Marka Jakubiaka? Posłowi Kukiz’15 po bojkocie sprzedaż... 64
  • Zmień nawyki i obniż swoje rachunki 3 wrz 2017, 20:00 Racjonalne korzystanie ze sprzętów elektrycznych pozwoli zaoszczędzić pieniądze i uczyni nasz dom ekologicznym. 65
  • No to jedziemy 3 wrz 2017, 20:00 Na tej małej bestii można znowu się poczuć jak chłopiec. Chodzi o hulajnogę szwajcarskiej firmy eMicro One, która jest dość zawadiackim urządzeniem. Jeżdżenie po trzydziestce na hulajnodze może się wydawać lekko infantylne, ale... 66
  • Polowanie na talenty 3 wrz 2017, 20:00 Eksperymenty, sekcje narządów i nauka szycia chirurgicznego to atrakcje obozu naukowego adamED SmartUP w SGGW. 67
  • Czy Barcelona opuści Hiszpanię 3 wrz 2017, 20:00 Katalońscy separatyści potrzebują poparcia muzułmanów w referendum w sprawie niepodległości i dlatego zlekceważyli zagrożenie ze strony dżihadystów. 68
  • Operacja Naddniestrze 3 wrz 2017, 20:00 Gdy oczy świata zwrócone są na Białoruś, gdzie Moskwa przygotowuje potężne manewry, na pograniczu Mołdawii i Ukrainy dojrzewa nowy konflikt, idealny dla politycznych potrzeb Kremla. 72
  • Genetyczna układanka 3 wrz 2017, 20:00 Mamy tysiące wspólnych genów z robakami i muszkami owocowymi. To efekt tego, że niekiedy wykształcony w toku ewolucji system działa tak dobrze, że mimo upływu milionów czy miliardów lat nie da się go usprawnić. 76
  • Rozmawiajmy! 3 wrz 2017, 20:00 W najnowszym serialu TVN bohaterka grana przez Maję Ostaszewską czeka na diagnozę, która zadecyduje o jej życiu. W rozmowie z nami aktorka diagnozuje życie społeczne i sytuację kultury w Polsce. 80
  • Wycisk w muzeum 3 wrz 2017, 20:00 Diety jako dzieła sztuki, artyści jako trenerzy, joga w galeriach, crossfit przed obrazami. Sztuka wkracza właśnie na nową ścieżkę i jest to ścieżka zdrowia. 84
  • Wydarzenie 3 wrz 2017, 20:00 SERIAL Mroki (nie)pamięci Kryminały, dokumenty i seriale: te trzy gatunki świecą dzisiaj triumfy. Nic dziwnego, że powstaje coraz więcej produkcji, które fenomenalnie je łączą. W serialach non-fiction twórcy opowiadają historie dawnych... 90
  • Koniecznie! 3 wrz 2017, 20:00 KSIĄŻKA Proust z Londynu KIEDYŚ „WSPÓŁCZESNYM PROUSTEM” NAZWANO NORWEGA KARLA OVE KNAUSGÅRDA. Jednak, gdy idzie o tematykę, to znacznie bliższy autorowi „W poszukiwaniu straconego czasu” jest Brytyjczyk Edward St Aubyn. W warstwie... 91
  • Powyżej średniej 3 wrz 2017, 20:00 KSIĄŻKA Esej bestsellerowy Że Murakami jest w Polsce na listach bestsellerów, to oczywiste, ale fakt, że trafił tam zbiór jego esejów o sztuce powieściopisarskiej, jest jednak zaskoczeniem.  Nie wylądował może w czołówce rankingów,... 92
  • Bez entuzjazmu 3 wrz 2017, 20:00 Daj mi tę noc, tę jedną noc Manifest feministyczny, spojrzenie na historię oczami kobiet, opowieść o mentalności amerykańskich dziewczyn z XIX w. – różnie Coppola określa swój film. Niestety, z jej zamierzeń na ekranie została... 94
  • Roma Gąsiorowska: To się państwu spodoba 3 wrz 2017, 20:00 MAMA OPOWIADAŁA, ŻE CZYTAĆ NAUCZYŁAM SIĘ W WIEKU LAT CZTERECH z książeczki do nabożeństwa – podobała mi się, bo była mała. Wciąż pytałam mamę, jaka to literka, i po jakimś czasie zorientowała się, że umiem czytać… Jako... 96
  • „Czarny sport” Czarneckiego 3 wrz 2017, 20:00 Miałem 10 lat, gdy z dziecięcą fascynacją oglądałem barażowy bieg o tytuł indywidualnego mistrza świata na żużlu, 2 września 1973 r. Normalnie w zawodach speedwaya (żużlowych) startuje czterech jeźdźców. Tu było ich ledwie... 98
  • XXVII Forum Ekonomiczne: Rozmowy na temat przyszłości EuROpy 3 wrz 2017, 20:00 [The 27th Economic Forum: Discussions on the future of EuROpe] Aktualne, istotne, nawiązujące do najważniejszych problemów gospodarczych, społecznych i politycznych Europy – takie są od lat tematy podejmowane podczas Forum Ekonomicznego w... 106
  • Świat Pozazdrości 3 wrz 2017, 20:00 [world will envy us this facility] Pod koniec października w Tomaszowie Mazowieckim odbędzie się otwarcie pierwszej w Polsce Areny Lodowej In the end of October the first Ice Arena in Poland will be opened in Tomaszów Mazowiecki Inwestycja... 107
  • [Paweł Surówka] 3 wrz 2017, 20:00 Prezes zarządu PZU SA President of the management board of PZU SA Absolwent Université Paris I Panthéon Sorbonne oraz Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS). Podstawowe studia ukończył na Ludwig Maximilian Universität (LMU) w... 108
  • PZU sa: cenne doświadczenie 3 wrz 2017, 20:00 [PZU sa: valuable experience] Grupa Kapitałowa Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń SA (Grupa PZU) jest jedną z największych instytucji finansowych w Polsce, a także Europie Środkowo-Wschodniej. Tradycje PZU sięgają 1803 r., kiedy powstało... 109
  • dr Iwona Sroka 3 wrz 2017, 20:00 [dr Iwona Sroka] Prezes zarządu Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych (KDPW) oraz KDPW_CCP President & CEO of the Central Securities Depository of Poland (KDPW) and KDPW _CCP Menedżer i ekonomistka, ekspert w zakresie rynków... 110
  • Grupa KDPW 3 wrz 2017, 20:00 [KDPW Group] Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych tworzy prężną grupę kapitałową oferującą wysokospecjalistyczne usługi dla sektora finansowego związane z depozytem zdematerializowanych instrumentów finansowych, rejestracją... 111
  • [Marcin Adamczyk] 3 wrz 2017, 20:00 Prezes zarządu TFI PZU SA President of the management board of TFI PZU SA Absolwent Wydziału Ekonomii na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie oraz menedżerskich studiów podyplomowych Executive Studies in Finance w Szkole Głównej Handlowej w... 112
  • TFI PZU: strategie szyte na miarę 3 wrz 2017, 20:00 [TFI PZU: original tailored strategies] Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych PZU SA (TFI PZU) jest jednym z największych pod względem aktywów towarzystw inwestycyjnych w Polsce, zarządzającym ponad 20 mld zł. TFI PZU działa od 1999 r. jako... 113
  • [Rafał Gołębiewski] 3 wrz 2017, 20:00 Dyrektor generalny w Elavon Financial Services General Director at Elavon Finacial Services Rafał Gołębiewski jest powszechnie uznanym i rozpoznawalnym na polskim rynku ekspertem w dziedzinie zarządzania międzynarodowymi organizacjami.... 114
  • Elavon: pewny partner w płatnościach 3 wrz 2017, 20:00 [Elavon: a reliable partner in payments] Elavon jest wyspecjalizowaną firmą dostarczającą rozwiązania z zakresu przetwarzania płatności należącą do U.S. Bancorp, piątego pod względem wielkości banku w USA. Od lat należy do pierwszej... 115
  • [Szymon KamiŃski] 3 wrz 2017, 20:00 Prezes zarządu BZ WBK Leasing CEO of BZ WBK Leasing Praktyk zarządzania biznesem w finansach, doradztwie oraz przemyśle. Od 2011 r. związany z grupą Banku Zachodniego WBK, będącej częścią globalnej Grupy Santander, jako prezes zarządu... 116
  • [Marcin Petrykowski] 3 wrz 2017, 20:00 Dyrektor zarządzający S&P Global Ratings Managing Director S&P Global Ratings Od ponad 15 lat związany z globalnymi instytucjami finansowymi, w których zdobywał międzynarodowe doświadczenie z zakresu zarządzania strategicznego,... 117
  • Kancelaria Prawna Skarbiec: pewny Partner w niepewnych czasach 3 wrz 2017, 20:00 [The Skarbiec Law firm: a trustworthy partner in uNstable times] Kancelaria Prawna Skarbiec to naj większa polska firma specjalizująca się w tworzeniu międzynarodowych struktur holdingowych. Pomagamy w zarządzaniu prawie 1000 spółek,... 118
  • Anna Wicha 3 wrz 2017, 20:00 Dyrektor generalny w Adecco Poland Country Manager at Adecco Poland Anna Wicha karierę w Adecco Poland rozpoczynała w dziale sprzedaży na stanowisku konsultanta. Przeszedłszy wszystkie szczeble korporacyjnej kariery, objęła stanowisko... 120
  • [Adam Sanocki] 3 wrz 2017, 20:00 Adam Sanocki Partner zarządzający Attention Marketing Sp. z o.o. Managing Partner in Attention Marketing Sp. z o.o. Adam Sanocki współpracę z mediami rozpoczął w 1990 r. jako dziennikarz prasowy i radiowy. Od 2005 r. zajmuje się doradztwem... 121
  • Odpowiedzialność karna zarządu firmy za JPK 3 wrz 2017, 20:00 [Criminal liability of the Board for the SAF-T] Już za kilka miesięcy obowiązkiem generowania i przesyłania do organów skarbowych plików JPK będą objęci wszyscy przedsiębiorcy w Polsce. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że... 122
  • Cyfryzacja dopiero się rozkręca 3 wrz 2017, 20:00 [The process of digitisation is just starting to develop] Piotr Łuba partner zarządzający działem doradztwa biznesowego w PwC Polska Managing Partner in Advisory Department at PwC Poland Słowo „cyfryzacja” słyszymy od lat we wszystkich... 126
  • [Henryk Skarzynski] 3 wrz 2017, 20:00 Prof. dr hab. n. med. dr h.c. multi Prof. dr hab. n. med. dr h.c. multi Światowej sławy otochirurg i specjalista z otorynolaryngologii, audiologii i foniatrii. Od 1994 r. specjalista krajowy ds. audiologii, a następnie konsultant krajowy ds.... 127
  • [Piotr H. Skarzynski] 3 wrz 2017, 20:00 Dr hab. n. med. mgr zarz. Ass. Prof., MD, PhD, MSc z zakresu: laryngologii w specjalizacji otorynolaryngologii oraz członka Państwowej Komisji Egzaminacyjnej w dziedzinie otorynolaryngologii. Jest członkiem zarządu w Centrum Słuchu i Mowy Sp.... 128
  • [Tomasz Nasiłowski, DSc] 3 wrz 2017, 20:00 Prezes zarządu InPhoTech Sp. z o.o., reprezentant polskiego sektora fotonicznego President of the Management Board at InPhoTech Sp. z o.o., a representative of the Polish photonics sector Wizjoner i propagator stworzenia sil nego polskiego... 129
  • Canon 3 wrz 2017, 20:00 [canon] Firma, za którą stoją lata doświadczeń, szerokie portfolio produktów i nowoczesnych rozwiązań dla biznesu Company with many years of experience and a broad portfolio of products and modern business solutions Żyjemy w świecie... 130
  • Adam Holewa 3 wrz 2017, 20:00 [Adam Holewa] Dyrektor zarządzający ds. technicznych w SITECH Sp. z o.o. Technical Managing Director at SITECH Sp. z o.o. Od blisko 14 lat pracuje na rzecz organizacji SITECH Sp. z o.o. – Technika siedzeń samochodowych Volkswagen na... 132
  • SITECH Sp. z o.o.: perfekcyjne systemy produkcyjne 3 wrz 2017, 20:00 [SITECH Sp. z o.o.: perfect production systems] SITECH Sp. z o.o. to spółka należąca do koncernu Volkswagen. Firma działa od 1998 r. w Polkowicach, jednym z najatrakcyjniejszych inwestycyjnie powiatów w Polsce. W Polkowicach zlokalizowana... 133
  • gaz-system 3 wrz 2017, 20:00 [gaz-system] Spółka odpowiedzialna za przesył gazu i zarządzanie gazociągami w Polsce Company responsible for gas transmission and management of gas pipelines in Poland Operator Gazociągów Przesyłowych Gaz-System SA jest spółką... 134
  • [Krystyna Boczkowska] 3 wrz 2017, 20:00 KRYSTYNA BOCZKOWSKA współtworzy sukces Boscha w Polsce. co-autor of Bosch success in Poland Krystyna Boczkowska od 25 lat współtworzy sukces Boscha w Polsce. Współpracę z firmą rozpoczęła w styczniu 1992 r. na stanowisku kierownika... 136
  • [Taras Barszczowski] 3 wrz 2017, 20:00 Założyciel T.B. Fruit Founder of T.B. Fruit Taras Barszczowski urodził się w 1971 r. w okolicach Gródka w obwodzie lwowskim i właśnie to miasteczko stało się kolebką jego przyszłego przedsiębiorstwa, które rozrosło się poza granice... 138
  • T.B. Fruit: owoce sukcesu 3 wrz 2017, 20:00 [T.B. Fruit: fruits of success] Firma T.B. Fruit to przykład tego, jak przy ograniczonych środkach kapitałowych i dzięki przemyślanym decyzjom założyciela można odnieść znaczący sukces na arenie międzynarodowej. Dziś grupa T.B. Fruit... 139
  • [Dariusz Sapiński] 3 wrz 2017, 20:00 Prezes zarządu, Grupa MLEKOVITA President of the management board, the MLEKOVITA Group Ukończył studia na Wydziale Technologii Żywności Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie i od początku kariery zawodowej związał się z branżą... 140
  • MLEKOVITA: lider mleczarstwa 3 wrz 2017, 20:00 [MLEKOVITA: the leader of the dairy industry] Największa firma mleczarska w Europie Środkowo-Wschodniej, największy producent i eksporter nabiału w regionie. To firma o ustalonej renomie na świecie, lider Listy 1000 Największych Firm Branży... 141

ZKDP - Nakład kontrolowany