Skórka magiczna

Skórka magiczna

Dodano:   /  Zmieniono: 2
Skórka pomarańczowa jest w polskiej kuchni wszechobecna, choć udajemy, że o niej zapomnieliśmy. Trochę się jej wstydzimy, trochę nie rozumiemy. Wiele tracimy, nie dodając jej do naszych potraw. Jest niezastąpiona w  wykwintnej kuchni, a świątecznego stołu bez niej wprost nie potrafię sobie wyobrazić.

Nigdzie na świecie nie przygotowuje się skórki pomarańczowej tak jak w  Polsce, a w wielu miejscach jest to przyprawa w ogóle nieznana. Początek grudnia to najlepszy czas, żeby sobie o niej przypomnieć, bo jeśli chcemy użyć jej jako dodatku do świątecznych potraw, to właśnie teraz powinniśmy zacząć nad nią pracować.

Przygotowanie prawdziwej skórki pomarańczowej jest zajęciem tyleż nieskomplikowanym, ile wyjątkowo żmudnym. To kolejna pozycja klasycznej kuchni, której nie da się oszukać byle jakim produktem ani opędzić byle jaką pracą. Przede wszystkim potrzebne są dobre pomarańcze, czyli na  pewno nie takie, które leżały wcześniej kilka miesięcy w chłodni. Do  przygotowania skórki pomarańczowej nie kupujemy też owoców przeznaczonych na sok, czyli tych z cieniutką skórką. Wybieramy najpiękniejsze pomarańcze deserowe, przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Zwracamy uwagę, rzecz jasna, na skórkę owocu. Musi być gruba, pełna, sprężysta i pachnieć pomarańczą. Powinna mieć duże pory, szukamy pomarańczy z rasowym cellulitem. Sprężysta, świeża skórka po leciutkim naciśnięciu musi trysnąć pełnym aromatu sokiem.

Żeby pokryć podstawowe potrzeby świąteczne, powinniśmy zgromadzić przynajmniej 2 kg owoców. Wkładamy je do papierowej torby i pędzimy do  domu, w którym zaczynamy od ich dokładnego umycia. Proszę nie wierzyć w  bzdury, że trzeba je szorować detergentem, żeby nadawały się do  jedzenia, ale faktycznie sama woda może nie wystarczyć. Ja myję pomarańcze w wodzie z solą, a moja skórka pomarańczowa nie ma sobie równych. Umyte, opłukane i osuszone pomarańcze kroimy teraz w ćwiartki. Miąższ nam się nie przyda, można go z czystym sumieniem przerobić na  sok, ale wcześniej koniecznie oddzielmy go delikatnie od drogocennej skórki. To w niej zawarty jest cały aromat owocu. Ćwiartki skórki pomarańczowej oddzielamy też pieczołowicie od albedo, czyli białej, gąbczastej części. Jeśli tego nie zrobimy, nasza skórka będzie gorzka, a  cała dalsza praca pójdzie na marne.

Przygotowane w ten sposób skórki obgotowujemy krótko we wrzątku i odsączamy na sicie. Wrzątek wylewamy i  zabieramy się do przygotowania syropu. Na jedną część wody bierzemy jedną część cukru i na małym ogniu gotujemy tak długo, aż z drewnianej łyżki syrop będzie ściekać cieniutką nitką. Dopiero teraz wkładamy do  niego ćwiartki skórki z pomarańczy i dopiero teraz tak naprawdę zaczyna się prawdziwie żmudna część zabawy. Po pierwsze, ogień pod garnkiem musi być naprawdę minimalny. Po drugie, gotujemy wszystko bardzo, bardzo powoli, co jakiś czas mieszając. Po trzecie, gotujemy to... długo. Trzymamy na ogniu godzinę, odstawiamy, po godzinie znów wstawiamy na  ogień, znów odstawiamy i tak przez trzy dni. Trzy dni, proszę państwa, inaczej nici z wykwintnego dodatku. Dzięki tak wolnej obróbce cieplnej nasza skórka pomarańczowa wypełni się zupełnie niezwykłym, niemal maślanym smakiem, a w jej aromacie odkryjemy całe bogactwo dojrzałych gajów pomarańczowych. Taka aromatyczna bomba jest ukryta w skórkach, potrzeba jednak cierpliwości i wytrwałości w jej odkrywaniu. Ostateczną czynnością jest schłodzenie skórek i przełożenie ich w całości do  słoików, w których przeleżą sobie do samej Wigilii.

Skórka pomarańczowa nadaje się do użycia, gdy po zesztywnieniu daje się łatwo kroić w kwadraty. Wtedy jest idealna. To dzięki niej świąteczne ciasto drożdżowe nabiera magicznego aromatu. Bez skórki pomarańczowej nie ma prawdziwego sernika, na pewno nie istnieje bez niej wigilijny mak. Kupiona gotowa skórka pomarańczowa nie ma nawet promila jakości naszego domowego konfitu. Taki przemysłowy produkt zostawia w ustach nieprzyjemny smak, burząc radość ze świątecznego makowca. Nasza skórka przyda się również przy przyrządzaniu świątecznej kaczki. W kacze piersi wwiercamy trochę skórki pomarańczowej i pieczemy ją w sosie przygotowanym na klarowanym maśle ze świeżego soku pomarańczowego zmieszanego z odrobiną Cointreau i koniaku. Proszę już zacząć szykować się na święta. Zrobić zapas skórki pomarańczowej i hodować głód. Wkrótce go zaspokoimy.

Więcej możesz przeczytać w 49/2011 wydaniu tygodnika e-Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

 2
  • SMACZNEGO!!!   IP
    Ciekawe gdzie szefowie kuchni kupują pomarańcze, bo skórki moich zostały poddane (podobnie jak większości dostępnych w handlu) działaniu tiabendazolu, imazalilu oraz ortofenylofenolu. Producenci świadomi, że w niektórych krajach pomarańcze spożywa się w całości zamieszczają też informację na opakowaniu, iż skórka jest trująca. Polecam lekturę.

    Spis treści tygodnika Wprost nr 49/2011 (1504)

    • Kuchnia polska 4 gru 2011, 12:00 Reakcją na berlińskie wystąpienie ministra Sikorskiego nie musi być pełna egzaltowanych ochów i achów euforia. Ale nie powinien nią być też urągający logice i estetyce bełkot. Może i nie powinien, ale jest. 6
    • Na skróty 4 gru 2011, 12:00 Jak Sikorski konsultował wystąpienieRadosław Sikorski konsultował treść swojego berlińskiego wystąpienia nie z Donaldem Tuskiem, ale z jego najbliższym współpracownikiem Janem Krzysztofem Bieleckim – ustalił „Wprost".... 8
    • Prezes Grzegorz Lato. List gratulacyjny 4 gru 2011, 12:00 Szanowny Panie Prezesie Grzegorzu, królu strzelców mistrzostw świata, dwukrotny ich medalisto, złoty medalisto olimpijski, senatorze Rzeczypospolitej i wreszcie prezesie Polskiego Związku Piłki Nożnej. Nie rozumiem, jak tak ogromna rzesza... 12
    • Chopin – człowiek, który został nazistą 4 gru 2011, 12:00 Uwaga – Krzysztof Zanussi kręci nowy film. Wciąż trzymający rękę na pulsie współczesności reżyser nakręci obraz pt. „Obce ciało", który ma traktować o mobbowanym w pracy katoliku. Co ciekawe, z powodu przekonań... 14
    • Cena ratunku 4 gru 2011, 12:00 Wezwałem Niemcy do wzięcia odpowiedzialności, także finansowej, za ratowanie strefy euro. Wszyscy w Europie to zrozumieli oprócz polityków PiS. Apeluję do opozycji o solidarność z rządem, który prowadzi wielką grę na rzecz roli Polski w Europie – mówi minister spraw... 18
    • Stawka większa niż Unia 4 gru 2011, 12:00 TOMASZ MACHAŁA: Krytyczne dni w historii Unii – pisze „The New York Times". Zgadza się pan? DOMINIQUE MOïSI: Tak. Ten tydzień to punkt zwrotny w historii Unii. Albo szybko poradzimy sobie z kryzysem, albo przeżyjemy... 23
    • Niech niemiecki nacjonalizm trzyma się jak najmocniej 4 gru 2011, 12:00 TOMASZ MACHAŁA: Ile w negatywnych emocjach waży w Polsce słowo „Niemiec"? ANDRZEJ STASIUK: Dużo, zaczynając od etymologii słowa „Niemiec", czyli ktoś niemy, ktoś, z kim się nie można porozumieć z racji jego... 25
    • Problem Narodowy 4 gru 2011, 12:00 Pół roku przed Euro otwarto go, ale tylko na niby. Jego szef zarabia tyle, ile premier albo prezydent. Przed państwem Stadion Narodowy. 28
    • Sztandar wyprowadzić 4 gru 2011, 12:00 Pudrowanienic już nie da. SLD czeka rewolucja albo zejście ze sceny. Tylko rewolucjonistów jak na lekarstwo. 32
    • Wio, koniku 4 gru 2011, 12:00 Są z dwóch różnych bajek, ale łączy ich żądza władzy. To żądza naprawdę silna, związek jest więc solidny. 36
    • Dwór prezesa 4 gru 2011, 12:00 Jarosław Kaczyński czasem hamletyzuje, mówi, że ma dość. Wtedy dwór składa mu hołdy, prosi, żeby nie rezygnował. Prezes w końcu ulega i zostaje. Choć przecież nigdzie się nie wybierał. 40
    • O kobiecie, która została zamieniona na komputer 4 gru 2011, 12:00 Życie Danuty Wałęsowej wydało mi się jakąś szczególną martyrologią, która nigdy nie zostanie ani doceniona, ani za martyrologię uznana. 44
    • Prawica dostała wścieklizny 4 gru 2011, 12:00 Radziłbym się radować ciepłą wodą, bo rozwścieczona prawica może nam na głowę wylać kubeł zimnej wody i jeszcze będziemy musieli się cieszyć, że to tylko woda. 46
    • Dawid czy Goliat? 4 gru 2011, 12:00 Ciągnie tiry, tańczy z gwiazdami, a ostatnio również walczy na ringu. Kochają go tłumy, nie cierpią koledzy sportowcy. I mówią: Pudzian to zadufany w sobie skąpiec, który dla zwycięstwa jest gotów na wszystko. Nawet na stosowanie niedozwolonego dopingu. 50
    • Lewy 4 gru 2011, 12:00 Od nieudacznika do gwiazdy Bundesligi – tę drogę Robert Lewandowski przebył w zaledwie kilka miesięcy, stając się dla Niemców dowodem, że Polak potrafi. I to nie tylko jako hydraulik. 54
    • Upadły artysta biznesu 4 gru 2011, 12:00 20 lat temu mówiono o nim: największy aferzysta III RP. On sam wolał nazywać siebie artystą biznesu. Dziś Bogusław Bagsik, współtwórca spółki Art-B i autor osławionego oscylatora, znów ma kłopoty z prawem. 56
    • Nieznośnie niepewna przyszłość 4 gru 2011, 12:00 On ma 66 lat i chce pracować jeszcze cztery lata. Ona ma 57 i resztką sił ciągnie do sześćdziesiątki. Jak długo Polacy mogą pracować? I jak długo chcą? 60
    • Socjalni i ich klienci 4 gru 2011, 12:00 Rząd zafundował pracownikom socjalnym serial telewizyjny o ich codziennym znoju. – Mało realistyczny – uznali oni sami. Woleliby podwyżki i trochę lepsze prawo. 62
    • Najbogatszy człowiek świata 4 gru 2011, 12:00 Oficjalny majątek Władimira Putina nie ma znaczenia. Obecny władca, właśnie szykujący się do kolejnej kampanii prezydenckiej, jak kiedyś car, może mieć w Rosji wszystko. I ma. 64
    • Ostatni więzień Stalina 4 gru 2011, 12:00 To była jedna z najbardziej nieprawdopodobnych biografii ostatniego stulecia. Zmarła Swietłana Stalin, jedyna córka, ostatnie dziecko sowieckiego tyrana. 68
    • Deska ratunku made in China 4 gru 2011, 12:00 Chiny są właścicielem świata, a reszta tylko mieszka tutaj kątem. Podobne prognozy mnożą się na Zachodzie. Czy rzeczywiście zmierzamy w tym kierunku? 72
    • Otake Polskę walczyłem 4 gru 2011, 12:00 Mówi, że chciał już przejść na emeryturę, ale nie może, bo miliony same się pchają do portfela. Kocha latanie, ale bez żalu robi z lotniska centrum handlowe. W kryzysie „cash is the king” – podkreśla. 76
    • Czekanie na potwora 4 gru 2011, 12:00 W tym sezonie w Londynie najmodniejszy jest kindle. W londyńskim metrze, w autobusach, na lotniskach ludzie w najróżniejszym wieku siedzą z nosami w wypromowanym przez Amazon czytniku e-booków. 80
    • Przedszkole konsumpcji 4 gru 2011, 12:00 Polski rynek zabawek zaatakowała amerykańska żyrafa. Jak wyjdą na tym dzieci i portfele ich rodziców? 84
    • Na zawsze ciacho 4 gru 2011, 12:00 Próbował wszystkiego, by pozbyć się wizerunku amanta. Nie pomogła ani współpraca z najlepszymi reżyserami, ani świetne role – nawet te, w których kpi z samego siebie. Z okazji premiery „Moneyball”, w którym znów dowodzi, że jest znakomitym aktorem, Brad Pitt... 91
    • Szekspir forever 4 gru 2011, 12:00 Po co na nowo tłumaczyć Szekspira? Bo jest – mówi Piotr Kamiński, tłumacz - o wiele bardziej znany i doceniany we Francji niż w Polsce. Właśnie pracuje nad polskimi przekładami wszystkich dzieł słynnego stratfordczyka. 96
    • Pracoholik z kreskówki 4 gru 2011, 12:00 Niewielu artystów potrafi przetrwać rozpad kultowego zespołu i założyć kolejny równie kultowy. Damon Albarn, lider Blur i Gorillaz, jest jednym z tych, którym się udało. 100
    • Wywiad 4 gru 2011, 12:00 Wiele lat temu amerykański mistrz świata w boksie Mike Tyson wypowiedział słowa, które do dziś nie dają mi spokoju: „Za wywiady powinno mi się płacić, to ja dostarczam treści, media z tego żyją". Wkrótce rzucił nawet... 108
    • Prusy, małże, bańka i już! 4 gru 2011, 12:00 Tak, zgadzam się, że ciągłe zajmowanie się opozycją (zwłaszcza tą prawicową) zamiast rządem jest trochę niezdrowe dla życia politycznego kraju i być może wynika z antykaczyńskiej fobii wielu dziennikarzy. Ale, jak rany Julek, co... 110
    • 2012 – powrót polisolokat i struktur 4 gru 2011, 12:00 Polisy o funkcji lokacyjnej oraz struktury – właśnie tych produktów będą poszukiwali klienci w przyszłym roku. Nie tylko ze względu na zwolnienie ich z podatku od dochodów kapitałowych. 112
    • Wzbogacili się? Oddadzą 4 gru 2011, 12:00 Ponad 300 tys. zł zarobili w tym roku szefowie warszawskich spółek IT. 30 tys. – magazynierzy. Wkrótce zapłacą wysoką daninę fiskusowi. 113
    • Początek końca kryzysu 4 gru 2011, 12:00 Warto zainwestować w nieruchomości oraz we własne doświadczenie. Kryzys jednak już się kończy, na naszych oczach – twierdzi dr Janusz Grobicki, ekspert Centrum im. Adama Smitha. 114
    • Sukces bankowej kampanii 4 gru 2011, 12:00 Reklamy PKO Banku Polskiego z udziałem Szymona Majewskiego zaowocowały wyraźnym wzrostem liczby rachunków otwieranych przez klientów. Bank umocnił też swoją pozycję lidera jako najlepiej rozpoznawanego spontanicznie banku. Showman odmłodził także jego wizerunek. 116
    • Skórka magiczna 4 gru 2011, 12:00 Skórka pomarańczowa jest w polskiej kuchni wszechobecna, choć udajemy, że o niej zapomnieliśmy. Trochę się jej wstydzimy, trochę nie rozumiemy. Wiele tracimy, nie dodając jej do naszych potraw. Jest niezastąpiona w wykwintnej kuchni, a... 118
    • Ptactwo nad Polską, czyli polityka i ornitologia 4 gru 2011, 12:00 NIE WIEM, CZY PAŃSTWO ZAUWAŻYLI, ale ostatnio nad Polską przeleciało dużo różnej maści ptactwa. Zjawiska tego nie można wyjaśnić teorią o odlocie do ciepłych/przylocie do ciepłych krajów. Dlatego warto mu się przyjrzeć, nim zrobi to CBA (ustawiane przetargi na przeloty ptactwa... 120
    • Raz sierpem, raz młotem niemiecką hołotę 4 gru 2011, 12:00 W PiS wreszcie ożywienie intelektualne. 13 grudnia idziemy na marsz niepodległości, tym razem pod hasłem „Przywrócić karę śmierci i zastosować ją wobec Radosława Sikorskiego, polskojęzycznego dyplomaty na usługach Niemca Benedykta XVI”. 120
    • Czarny piątek 4 gru 2011, 12:00 Czarny piątek to w USA dzień wielkich wyprzedaży. Sklepy otwierają się już o północy i zaczyna się wyścig po telewizory plazmowe, laptopy czy ciuchy w cenach wręcz groszowych. Jak co roku, tak i tym razem doszło do skandali i bójek.... 122