Naleśniki z białymi szparagami. Przepis na sycące danie z sosem holenderskim20maj2023, 9:24 — Uprzedzamy od razu: to nie jest dietetyczne danie. Ale po zjedzeniu tych naleśników na pewno nikt nie będzie głodny. – To nie są zwykłe naleśniki, a sekretem są dodatki – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu...
Nie tylko fizyka i chemia. Jak Maria Skłodowska-Curie zmieniła medycynę?16maj2023, 16:03 — Nie byłoby współczesnej onkologii bez Marii Skłodowskiej-Curie, ale jej wkład w medycynę to znacznie więcej. Nie bez powodu jest uważana za jedną z najbardziej inspirujących kobiet w nauce, a powszechnie dziś stosowana radioterapia dawniej...
Szparagi i truskawki? Zrób z nich sałatkę z waniliowym dressingiem!13maj2023, 9:22 — Próbowaliśmy i gwarantujemy: to jest tak dobre, że nie sposób nie wylizać talerzy do czysta. – Ta sałatka będzie bohaterem każdego przyjęcia. Ja proponuję podać ją jako oryginalny deser – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego...
Zielone szparagi w cieście z majonezem wasabi. Prosty przepis na szparagowy sezon6maj2023, 9:23 — Można je chrupać i chrupać! – Szparagi w cieście to prosta przekąska na każdą okazję – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na szparagi w cieście specjalnie dla „Wprost”.
Jak Świnoujście szykuje się na tunelowych turystów. Jest radość, ale też strach1maj2023, 10:12 — Jeszcze nie został otwarty, a już jest atrakcją Świnoujścia. Budowa tunelu pod cieśniną Świny jest na ostatniej prostej, a pierwsze samochody przejadą między wyspami Wolin i Uznam prawdopodobnie w drugiej połowie czerwca. – Co się zmieni?...
Wystarczy kilka składników i 30 minut. Jak zrobić hiszpańskie krewetki pili pili?29kwi2023, 9:28 — Nie masz pomysłu na krewetki? Ten przepis cię zachwyci. Jego sekretem jest prostota, a efekt? – Te krewetki natychmiast znikają ze stołu – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis...
Idealny tatar wołowy. Wypróbuj przepis uczestnika MasterChefa22kwi2023, 9:11 — Lubisz mięso? Tatar wołowy to mięsny klasyk! Jak idealnie przyrządzić surowe mięso, zdradza Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na tatar wołowy specjalnie dla „Wprost”.
Jak zrobić temari sushi czyli „kulki sushi”? Leszek Wodnicki dla „Wprost”15kwi2023, 8:58 — Sushi bez rolowania? Jak najbardziej! To najprostsza, ale jednocześnie efektowna wersja sushi. – Jeśli lubicie kuchnię japońską, koniecznie spróbujcie temari sushi – zachęca Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu...
Polak, który odkrył witaminy. Kazimierz Funk i tajemnica ziarenka ryżu8kwi2023, 18:15 — W Polsce skończył tylko gimnazjum. By kontynuować edukację, wyjechał do Szwajcarii, pracował we Francji i Niemczech, umarł w Stanach Zjednoczonych. Dzięki niemu świat poznał słowo witamina. Bo to właśnie Kazimierz Funk odkrył i nazwał pierwszą z...
Nie wiesz, jak działa twój organizm? Ta niewiedza może kosztować konkretne pieniądze2kwi2023, 7:24 — „Weźmy uszkodzoną chrząstkę i sprzedawców preparatów z kolagenem, którzy obiecują, że ta chrząstka się zregeneruje po tym specyfiku. Jeśli będziemy mieli świadomość, że chrząstka nie ma naczyń i nerwów, i że jedzenie czegokolwiek tej chrząstki nam...