Słoik rodzi się w mieście

Słoik rodzi się w mieście

Dodano:   /  Zmieniono: 
Fot. sxc.hu Źródło:FreeImages.com
Młodzi Polacy z egzaltacją zabrali się za wekowanie przetworów. To najnowszy trend wielkich miast, który staje się wręcz deklaracją polityczną.
Blisko 150 lajków – tyle zebrało zdjęcie dwóch koszyków prawdziwków, które 27-letni Piotr nazbierał w mazurskich lasach. Najpierw wstał nad ranem, żeby ze stolicy na Mazury dojechać. Na grzybobraniu był pierwszy raz. Pod pachą ściskał atlas grzybiarza, a w głowie miał kilka porad ojca: że podgrzybki lubią mech i widne lasy iglaste, a koźlaków lepiej szukać w wysokiej trawie. Zbiory okazały się obfite, więc zrobił selfie z grzybami i na miejscu, z telefonu, wrzucił do sieci. Sam nie wie, czy do lasu pojechał po grzyby, czy po zdjęcia grzybów. To żaden wstyd, przecież wszyscy tak robią. Bo focia z grzybem to „must have” tegorocznej jesieni.

Ale nie tylko grzyby są w modzie. Młodzi Polacy oszaleli na punkcie domowych przetworów. Wekują, marynują i pasteryzują, co się da. Ale bynajmniej nie według babcinej receptury. Prym wiodą przepisy dyktowane przez kulinarnych blogerów. To, co dotychczas było uznane za przestarzałe i wiejskie, stało się hitem na miejskich stołach. Nie wystarczy, że konfitura jest ze śliwki czy gruszki. Żeby móc się nią pochwalić podczas niedzielnego brunchu ze znajomymi, powinna mieć nowoczesny sznyt, czyli na przykład dodatek lawendy, imbiru, czeremchy bądź głogu. Koniecznie w dizajnerskim wydaniu – stylowym słoiczku z estetyczną chusteczką i nalepką ze skrupulatnym opisem lub rysunkiem w stylu vintage.

Więcej o modzie na weki w najnowszym numerze tygodnika "Wprost".

Najnowszy numer "Wprost" jest dostępny w formie e-wydania.
Najnowszy "Wprost" jest  także dostępny na Facebooku.
"Wprost" jest dostępny również w wersji do słuchania.

Tygodnik "Wprost" można zakupić także za pośrednictwem E-kiosku
Oraz na  AppleStore  GooglePlay