Wielkanoc w domu czy restauracji?
Materiał partnera

Wielkanoc w domu czy restauracji?

Wielkanoc
Wielkanoc / Źródło: AdobeStock
Większość Polaków spędza Wielkanoc tradycyjnie w domu, malując pisanki i przygotowując różne potrawy. Święta wielkanocne nie mogą się bowiem obyć się bez żurku lub barszczu białego z kiełbasą, a także bez wielkanocnych bab i mazurków. Część osób rezygnuje jednak z przyrządzania potraw i na wielkanocne śniadanie wybiera się do restauracji.

Prawie co druga osoba (47%) badana przez SW Research przyznaje, że zamiast kupować gotowe potrawy na Wielkanoc, częściej sama je przyrządza. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich podstawowych dań jak na przykład barszcz biały, żurek, mazurki, babki wielkanocne i jajka. Najwięcej osób, bo aż 68,8%, deklaruje, że samodzielnie piecze wielkanocne ciasta, do przygotowania żurku lub barszczu przyznaje się 64,8% badanych. Duża część respondentów przygotuje w domu pasztet (32%), chleb (18,8%), majonez (11,8%) oraz domową musztardę (3,5%). Podczas przygotowywania potraw wielkanocnych z gotowych produktów zawsze korzysta tylko 13% ankietowanych.

- Wielkanoc to święta rodzinne, które nadal spędzamy najczęściej w tradycyjny sposób w domu. Staramy się wygospodarować przynajmniej kilka godzin na spędzenie czasu z bliskimi. Niestety, nie ma go zbyt wiele, bo przygotowanie domu, koszyczka oraz potraw wielkanocnych zabiera bardzo dużo czasu – zauważa ekspert marki TAKTO Finanse, oferującej pożyczki na raty. – Nic dziwnego, że coraz więcej osób, szczególnie młodych i zapracowanych, nie ma po prostu czasu na wszystkie te czynności lub chce uniknąć męczących przygotowań świątecznych. Wtedy alternatywą staje się spędzenie Wielkanocy w restauracji. To rozwiązuje wiele problemów, a sfinansować takie święta można nawet szybką pożyczką na raty. Niskim kosztem zyskuje się wtedy więcej czasu dla siebie i rodziny – podkreśla przedstawiciel TAKTO Finanse.

Wielkanoc w domu

Świętowanie Wielkanocy w domu większość rodzin rozpoczyna od porannej mszy rezurekcyjnej, po której tradycyjnie odbywa się uroczyste śniadanie. Podczas niego pierwszą czynnością jest dzielenie się poświęconym w Wielką Sobotę jajkiem oraz złożenie sobie nawzajem życzeń. Na stole wielkanocnym musi znaleźć się wiele potraw i produkty, które mieliśmy w koszyczku, m.in. chleb, wędlina, sól, baranek itd.

Tradycyjne śniadanie nie może obyć się bez jajek. Powinny one być ugotowane na twardo i podane z różnymi sosami, np. majonezowym, chrzanowym, tatarskim. Jajka mogą być również nadziewane lub zapiekane w klopsach, bułkach drożdżowych oraz w kulebiaku. Do tradycyjnych wielkanocnych potraw należą także żurek, barszcz biały, zupa chrzanowa podawana z jajkiem lub białą kiełbasą. Obowiązkowo na stole musi znaleźć się także mięso - przede wszystkim wieprzowina, która uosabia dostatek i sytość.

Na Wielkanoc najczęściej przygotowujemy lub kupujemy wędliny, np. szynkę, kiełbasę, kabanosy, wieprzowinę pieczoną, schab faszerowany lub zapiekany w ziołach, boczek, szynki, pasztety oraz klopsy. Jako przystawki często pojawiają się sałatki jarzynowe, śledziki, pasty twarogowe, galaretki drobiowe oraz pasztety. Obowiązkowo musi zostać podany chrzan, który symbolizuje zdrowie. Na deser podaje się ciasta drożdżowe, piaskowe ozdobione dużą ilością lukru oraz wielkanocne mazurki.

Ta lista dobrze pokazuje, ile pracy należy włożyć w przygotowanie świąt w domu. To zabiera nie tylko czas, ale również niemałe pieniądze. Można jednak uniknąć takich niedogodności.

Wielkanoc w restauracji

Alternatywą dla domowego spędzania Wielkanocy może być wybór restauracji. Należy jednak pamiętać o wcześniejszej rezerwacji. Większość lokali w 2018 roku przyjmuje zamówienia na catering lub rezerwuje stoliki do 18 kwietnia. Gotowe potrawy należy odebrać w Wielką Sobotę w przypadku cateringu. Takie spędzenie świąt wybiera coraz więcej osób, co pozwala im uniknąć kilkudniowych przygotowań i gotowania.

Ile kosztuje Wielkanoc w restauracji? To zależy od klasy lokalu, jego usytuowania i od miejscowości. Tak naprawdę ceny zaczynają się już od 60 zł za osobę. Oczywiście w restauracji nie należy się nastawiać na tak duże porcje dań, jak w przypadku domowego biesiadowania.

Część osób ceni sobie jednak domowy klimat wielkanocny i ogranicza się tylko do skorzystania z cateringu oferowanego przez restauracje. Jaki to koszt? To znowu zależy od potraw i miejscowości. Na przykład catering wielkanocny w Warszawie kosztuje od kilkunastu złotych za jedno danie do 60 zł za kilogram sernika. Za litr barszczu białego zapłacimy 9 zł, za świąteczny mazurek - około 12 zł, za pięć jajek na twardo z majonezem -15 zł, a biała kiełbasa własnej roboty to koszt 43 zł za kilogram.

Wielkanoc to święta, które kojarzą się nie tylko z odpoczynkiem, ale również z wyczerpującymi przygotowaniami. Spędzenie ich w restauracji może być dobrą alternatywą, ale tak naprawdę to nie uwolni całkowicie od wielkanocnych przygotowań. Zawsze przecież warto mieć w lodówce chociaż jedną, dwie potrawy, które czekać będą na niespodziewanego gościa.

Czytaj także

 0