Jakubiak: „Kuchnia polska świnią stoi, nie tofu. Ale sam zacząłem przyrządzać wegańskie dania”

Jakubiak: „Kuchnia polska świnią stoi, nie tofu. Ale sam zacząłem przyrządzać wegańskie dania”

Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny
Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny Źródło:CANAL+ KUCHNIA
– Doszedłem do wniosku, że jedyną przyszłością dla szybko rozwijającej się wegańskiej kuchni jest to, by wzięli się za nią mięsożercy – mówi Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny, autor programu „Jakubiak rozgryza Polskę” w Canal+ Kuchnia. Do niedawna sam siebie nazywał największym fanem mięsa w kraju, lecz teraz jego dieta – jak sam przyznaje – przeszła pewną metamorfozę.

Wprost: Czy kulinarnie jeszcze coś może pana w Polsce zaskoczyć?

Tomasz Jakubiak: Oczywiście. Nakręciłem 350 odcinków programów kulinarnych i wciąż jest co odkrywać. Przez to, że jakiś czas temu zrodziła się moda na lokalne, regionalne potrawy, cały czas poznaję np. oryginalne wersje znanych nam wszystkim dań.

Odkryłem kwaśnicę robioną praktycznie na wodzie, zupę podawaną z maślanką albo ze skwaśniałym mlekiem owczym, z wkładką z ziemniaków do tego. Ostatnio zaskoczył mnie bigos, w którym kiszonej kapusty prawie w ogóle nie było.

Zaskakuje mnie też, jak szybko rozwija się trend „wege” w naszym kraju, jak szybko dania wegetariańskie i wegańskie pojawiają się w restauracjach regionalnych. Nie sądziłem, że fala ta będzie tak szybko nabierać na sile, bo inne kulinarne trendy potrzebowały lat, by na dobre zadomowić się w Polsce.

To ciekawe zjawisko, bo skoro zapotrzebowanie na potrawy wegańskie rośnie, pojawia się ogromne wyzwanie dla restauracji regionalnych, do tej pory serwujących kuchnię polską. Bo umówmy się, kuchnia polska raczej świnią stoi, a nie tofu.

Pan, jako znany miłośnik mięsa, lubi próbować wegańskie dania?

Rzeczywiście jestem zdeklarowanym mięsożercą, w kraju jestem traktowany jak jakaś mięsna ikona.

Co to znaczy?

Mogę wyciągnąć takie wnioski z tego, co ludzie do mnie piszą. Zresztą jest mi z tego powodu bardzo miło. Ale sporo rzeczy w moim podejściu do mięsa się zmieniło.

Artykuł został opublikowany w 23/2021 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.