Papier do pieczenia to popularny sposób na zapobieganie przywieraniu potraw oraz ułatwienie sprzątania, jednak należy go używać zgodnie z zaleceniami producenta. W przeciwnym razie może dojść do uwolnienia szkodliwych substancji.
Pieczenie w odpowiedniej temperaturze. Dlaczego to ważne?
Papier do pieczenia wykonany jest z celulozy, a jego powierzchnia zwykle pokryta jest silikonem (powstającym z piasku i kwarcu) lub quilonem. Oba te materiały mają określoną odporność na temperaturę, która najczęściej wynosi 220°C, rzadziej 230 stopni Celsjusza. Przekroczenie tych wartości może prowadzić do uwalniania toksycznych związków chemicznych do żywności.
Na przykład quilon, stosowany coraz rzadziej na terenie UE, jest mniej odporny i wytrzymuje maksymalnie 200 stopni Celsjusza. W przypadku naturalnie brązowego papieru do pieczenia nie znajdziemy chloru, który używany jest do wybielania, ale warto pamiętać, że również on ma ograniczoną tolerancję na ciepło.
Toksyczne substancje a wysokie temperatury
Pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze może spowodować uwolnienie tak zwanych „wiecznych chemikaliów” – PFAS, czyli per- i polifluoroalkilowych substancji chemicznych. Są one wykorzystywane w produktach codziennego użytku, takich jak patelnie z powłoką nieprzywierającą czy odzież wodoodporna. Charakteryzują się niezwykłą trwałością i odpornością na degradację, co czyni je problematycznymi dla środowiska i zdrowia.
Niemiecka Federacja Ochrony Środowiska i Przyrody (BUND) ostrzega, że choć nie wiadomo, ile dokładnie PFAS może zawierać papier do pieczenia, to nadmierne temperatury zwiększają ryzyko ich uwalniania.
Czytaj też:
Nie wyrzucaj łupin z cebuli i czosnku. Zrobią dobrą robotę w kuchni i pozwolą ci sporo zaoszczędzićCzytaj też:
Spotykasz w swoim domu rybiki cukrowe? Wiemy, co to oznacza